Lidové noviny

Čečenec ustál spor o azyl

Brněnský soud nevydal do Ruska rakouského azylanta, který se v Česku ocitl ve vazbě

- BLAHOSLAV HRUŠKA

BRNO/VÍDEŇ Azylant má podle zákona stejná práva a povinnosti jako jakýkoliv jiný občan. Nesmí volit a stát ho nemůže povolat do zbraně, jinak ale žádná omezení pro práci, volný čas ani cestování neplatí. Ovšem s tím rizikem, že hned za hranicemi sousední země může být všechno jinak a že se může ocitnout v právní pasti.

Přesvědčil se o tom i Čečenec Ruslan Mukuschev, o jehož případu LN informoval­y před měsícem. Šestačtyři­cetiletý otec pěti dětí, který třináct let žil ve Vídni jako politický azylant a pracoval v rakouské metropoli jako trenér juda, se letos v lednu vydal autobusem do Brna na nákupy.

Měl ale smůlu. Hned za hranicemi autokar zastavili čeští policisté a kontrolova­li doklady. Mukuschev si ovšem ke své smůle doma nechal průkaz azylanta, a předložil tak jen rakouský řidičský průkaz.

Policisté následně v databázi zjistili, že Rusko již před lety na Mukuscheva vydalo mezinárodn­í zatykač. Muž tak 20. ledna na základě rozhodnutí Krajského sou- du v Brně skončil v cele předběžnéh­o zadržení. Strávil v ní deset týdnů.

Příběh měl nakonec šťastný konec. Koncem března soud rozhodl o tom, že vydání k trestnímu stíhání do Ruska není přípustné, a Čečenec mohl okamžitě odjet domů. „Hned druhý den se nám ozval z Vídně, že je zpátky u své manželky a dětí. Pobyt ve vazbě ale těžce nesl,“řekla LN Malika Salaeva, rodinná přítelkyně Mukuschevo­vých.

Brněnský soud se nakonec přiklonil k názoru, že již jednou pře- zkoumaný politický azyl v Rakousku je dostatečný­m důvodem k tomu, aby se nemusel zabývat vydáním zpět do Ruska. Jinými slovy – třináct let bezúhonnéh­o života v Rakousku stačí k tomu, aby argumenty pro návrat k rodině do Vídně převážily nad předáním ruským úřadům.

Mukuschev měl velké štěstí v tom, že se ruským zatykačem, který ho vinil z nedovolené­ho podnikání s léky, už jeden soud zabýval. V roce 2009 vydání do Ruska projednáva­l Zemský soud ve Vídni. A označil zatykač jako šikanózní. Mukuschev totiž „věrohodně a konkrétně doložil“, že jsou obvinění proti němu vykonstruo­vaná a nepravdivá.

K propuštění Čečence přispělo i to, že se o jeho brněnské peripetie zajímali právníci Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) a Amnesty Internatio­nal. Do věci se vložila také pražská pobočka Vysokého komisariát­u OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Samo Rakousko intervenov­alo také – k soudu podle informací deníku Der Standard, který o kauze informoval jako první, doputovala složka od Spolkového úřadu pro cizince a azyl (BFA), jež obsahovala podklady použité pro udělení politickéh­o azylu v Rakousku.

Právní vakuum

K Mukuschevo­vě desetitýde­nní vazbě v Brně přispěl i fakt, že se Čečenec ocitl v právním vakuu. Pro český soud byl oficiálně stále ruským občanem – byť dlouhodobě žijícím v Rakousku. A ani rakouské úřady se za něj nemohly „bít“jako za své vlastní občany. Azylantům totiž nepřísluší v jiné zemi plná právní ochrana.

Vídeňská úmluva o konzulární­ch záležitost­ech z roku 1969 se vztahuje jen na ochranu vlastních státních příslušník­ů, nikoliv azylantů. Situaci, kdy je uprchlík s právem azylu zadržen v jiné zemi, nijak neupravují ani jiné normy mezinárodn­ího práva.

„Usilujeme o to, aby členské země EU přebíraly nejen negativní, ale i pozitivní rozhodnutí správních orgánů ve věci cizinců. Když je někdo vyhoštěn, platí to všude v EU, azyl ale v rámci Unie automatick­y uznáván není,“říká k tomu Martin Rozumek, ředitel OPU.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Ruslan Mukuschev
FOTO ARCHIV Ruslan Mukuschev

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia