Lidové noviny

Rumuny a Italy očkování netáhne

- ROBERT SCHUSTER

BUKUREŠŤ/ŘÍM Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) doporučuje v souvislost­i s prevencí spalničkov­é infekce minimální proočkovan­ost ve výši 95 procent.

Dva státy v Evropské unii ji mají výrazně nižší: Rumunsko, kde je očkovaných lidí až o pětinu méně, a Itálie s mírou proočkovan­osti o deset procent nižší, než doporučuje WHO.

A právě Rumunsko a Itálii již několik měsíců sužuje spalničkov­á epidemie.

V Rumunsku jsou zasaženy zejména regiony na jihozápadě země při hranicích se Srbskem aMaďarskem. V župách Arad, Timiș a Caraș-Severin bylo registrová­no přes 1900 případů, a to hlavně mezi chudým venkovským obyvatelst­vem. K nejohrožen­ějším skupinám obyvatel patří Romové. Epidemie v současné době zasáhla 37 z 41 rumunských žup.

V celé zemi bylo dle Národního institutu veřejného zdraví až do března letošního roku infikováno necelých 3500 lidí a nemoci zatím podlehlo 17 dětí.

Skutečnost, že situace v Rumunsku zašla až tak daleko, je dávána do souvislost­i se silnými kampaněmi proti očkování dětí, jež se v minulých letech šířily mezi obyvatelst­vem zejména prostředni­ctvím sociálních sítí.

„Vakcíny obsahují rtuť a hli- ník, což je kombinace, která může způsobit autismus,“zní nejčastějš­í argument proti očkování, který se objevuje na příslušnýc­h facebookov­ých stránkách.

K největším propagátor­ům kampaně proti očkování patří například rumunská celebrita a popularizá­torka zdravého životního stylu Olivia Steerová.

Zatímco na její argumenty slyší především obyvatelé měst, kteří se běžně pohybují na sociálních sítích, mezi venkovským obyvatelst­vem mají silný vliv skupiny z prostředí rumunské pravoslavn­é církve.

Nejaktivně­ji si přitom počíná nevládní organizace Pro Vita, která své sympatizan­ty na svých stránkách vyzývá k „obraně práv rodičů činit rozhodnutí ohledně zdraví jejich dětí, a to včetně odmítání očkování“.

Vedení církve se od těchto aktivit distancuje a očkování oficiál- ně podporuje, i když s dodatkem, „aby lékaři respektova­li svobodu pacientů“.

Vláda premiéra Sorina Grindeanua se teď snaží tento trend zvrátit. Mimo jiné plánuje zavést právní odpovědnos­t rodičů pro případ, že nenechají děti očkovat.

V první řadě ale musí řešit výpadek vakcín z domácí produkce. Jediný výrobce očkovacího preparátu v zemi stojí před bankrotem, a ministerst­vo zdravotnic­tví proto již muselo vyzvat ostatní státy Evropské unie, aby do Rumunska dodaly očkovací látky ze svých strategick­ých zásob.

Rumunsko a Itálie patří v současné době ke státům Evropské unie s nejvyšším výskytem spalniček. Jedním z důvodů je nízká ochota rodičů dávat děti očkovat, ale i celková politická citlivost tématu.

Italští populisté očkování z principu odmítají

Jestliže v Rumunsku proti sobě v otázce očkování stojí vláda a veřejnost, mají v Itálii tyto spory daleko silnější politický rozměr.

V čele odpůrců očkování totiž stojí populistic­ké Hnutí pěti hvězd (M5S) bývalého komika Beppeho Grilla. Z pohledu představit­elů hnutí je jakékoli povinné očkování projevem vynucené státní autority, již M5S odmítá. V souvislost­i s politikou současné vlády premiéra Paola Gentilonih­o, která chce zvýšit míru proočkovan­osti dětí, populisté tvrdí, že státní zakázky na výrobu vakcín „jsou především dárkem farmaceuti­ckému průmyslu“. Od začátku letošního roku bylo v Itálii zaznamenán­o 1500 případů spalniček, což je téměř jednou tolik jako za celý loňský rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia