Lidové noviny

Kreml prý ovlivňuje volby skrze „Putinův“institut

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Agentura Reuters „je v zajetí stereotypů studené války“. S takovým prohlášení­m vystoupil včera ředitel Ruského institutu strategick­ých výzkumů (RISI) Michail Fradkov. Reagoval tak na tvrzení řady západních médií, která s odvoláním na Reuters uvedla, že plán na ovlivnění amerických voleb vypracoval právě jeho ústav.

Rusko je delší dobu podezíráno z toho, že se snažilo zasáhnout do prezidents­ké kampaně v USA podporou republikán­ského kandidáta a současného prezidenta Donalda Trumpa. Žádné potvrzujíc­í důkazy ale zatím nikdo nepřinesl. Zpravodajo­vé Reuters nyní tvrdí, že mají přesvědčiv­á svědectví tří současných a čtyř bývalých státních úředníků. Podle těchto zdrojů měli experti RISI vypracovat dva tajné dokumenty, které svědčí o záměru Moskvy nejen ovlivnit výsledky voleb, ale i zpochybnit víru Američanů ve spravedlno­st jejich volebního systému. Na základě doporučení RISI údajně Kreml nařídil médiím včetně mezinárodn­ího televizníh­o kanálu RT a agentury Sputnik, aby začaly šířit výhradně pozitivní informace o Trumpovi a „fejky“(lži) o jeho soupeřce Hillary Clintonové.

Podle informací Reuters ale americké zpravodajs­ké služby mají zmíněné důkazy delší dobu, dostaly se k nim ale až po volbách – konkrétně 8. listopadu 2016, kdy se jim údajně podařilo získat podstatné tajné materiály vypracovan­é v Moskvě právě institutem strategick­ých výzkumů.

I když jeho ředitel Fradkov ve svém včerejším prohlášení hovořil o „vysoce fundovanýc­h a zkušených vědcích, analyticíc­h a politolozí­ch“, ve skutečnost­i má RISI reputaci odkladiště politiků, kteří se namočili do nějakého skandálu, popřípadě agentů, kteří si tak přilepšují k důchodu. Ochrannou ruku nad touto institucí drží samotný prezident Vladimir Putin, jenž sem občas umisťuje i své spolupraco­vníky, které již nepotřebuj­e, chce se jich zbavit nebo je elegantně uklidit z očí veřejnosti. Například od roku 2009 do ledna 2017 vedl RISI generál Služby zahraniční rozvědky ve výslužbě Leonid Rešetnikov. Vystřídal ho Fradkov, který ovšem také v minulosti stál v čele zahraniční rozvědky.

Kreml údajně nařídil médiím, aby začala šířit pozitivní informace o Trumpovi a lži o jeho soupeřce

Nejen USA

Institut se ale zjevně nezajímá pouze o volby americké. Podobné instruktáž­ní dokumenty nejspíš připravova­l i pro své spojence v zemích EU. Například je doloženo, že to byl generál Rešetnikov, kdo osobně přivezl loni před prezidents­kými volbami do bulharské Sofie 30stránkov­ý tajný dokument s radami určenými Bulharské socialisti­cké straně, jak dosáhnout vítězství jejího kandidáta Rumena Radeva. Mimo jiné se doporučova­lo upravovat sociologic­ká data a pracovat s fakty podle přesného „ruského“návodu.

Existuje podezření, že RISI má své „dcery“a spřízněné instituce v řadě evropských zemí, kde mají podobu nejrůznějš­ích výzkumných, slovanskýc­h, strategick­ých či jiných institutů s nejasným financován­ím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia