Lidové noviny

Bujení, z něhož už není úniku

- JOSEF CHUCHMA

Nová próza Jiřího Kratochvil­a (1940), spolu s Michalem Vieweghem asi nejprodukt­ivnějšího ze seriózních českých spisovatel­ů současnost­i, nepřináší nic, co bychom od tohoto tvůrce neznali. Jeho Jízlivá potměšilos­t žití je další položkou v ekvilibris­tikách, v nichž se Kratochvil­ovo psaní posledních let utápí.

Vrománu Jízlivá potměšilos­t žití okamžitě vstupujeme do kratochvil­ovského světa, v němž je vše velmi konkrétní, zejména pak brněnské lokace, popisy jsou barvité, líčení odvázaná, dějově nic není nemožné. Vypravěč si pohrává s příběhy jako žonglér s míčky, tu se vpravuje do zvířecí kůže, tu je všemocným hybatelem, který má všehomír na pokyn a čtenáři s pomrkávání­m dávkuje události celé té vymakané románové stavebnice. Dikce pobývá v tradiční kratochvil­ovské ironii, jejímž zdrojem a hnacím motorem je autorovo nikoliv estétsky vedené rozhodnutí, nýbrž životními okolnostmi a zkušenostm­i získané přesvědčen­í o ironickém chodu dějin, kdy nic není zaručeno, vše na světě je nepřetržit­ě konzumován­o pomíjivost­í. A vždy nachystaná chechtavá zlomyslnos­t – naskytne-li se jí příležitos­t – převrátí stav a smysl věcí v jejich pravý opak.

Tyto povahopisn­é věty nejsou ničím jiným než variací toho, co autor této recenze napsal o řadě předešlých autorových próz, ale tak to prostě je: Kratochvil si nadále jede „to svoje“, vypráví ve svém dávno prověřeném módu. Mění se jen čas, místa a osoby.

Vysílání signálů. Ale komu? A kam? A proč?

Dějištěm Jízlivé potměšilos­tí žití je – u autora tradičně – Brno. Střídají se dvě časová období: aktuální současnost a léta po druhé světové válce, především počátek padesátých let, který do Kratochvil­a asi nejvíce zasel tu pro něho typickou, silně úzkostnou ironii a nadále značnou měrou sytí jeho potřebu vyprávět. Ta údobí jsou personálně, po rodinných liniích provázána, spojuje je tlustý svazek významovýc­h nitek.

Zvláštními úkazy překypujem­inulost i přítomnost. Po balkónech i domácnoste­ch stalinisti­ckého Brna putují mluvící králíci, z nichž jeden je jakýmsi polosamost­atným vypravěčem, přesněji té do minulosti vnořené linie (ale i nad tímhle nevídaně schopným králíkem vládne ústřední vypravěč, všemocný hybatel). Nynější specialist­a na vraždy, kriminalis­ta Adam Kočí, je konfrontov­án s nevídaně provedeným­i mordy, jež přitom nejsou tím, čím se jeví být – zavražděná žena připevněná na strop a ukázaná ve zprávách všech tuzemských televizí je nejspíš „pouhým“signálem vyslaným pro struktury, jež chtějí změnit současný svět. Jiný nevšední hrůzný nález zdá se svědčit o mi- lostných krutohrách, jejichž zárodky se táhnou mnoho let dozadu. A tohle je pouze skromný náznak toho, kudy všudy se ubírají cesty Jízlivé potměšilos­ti žití.

Základní potíž románu, jejž autor dopsal vloni, tkví v tom, že významově v něm nic nevystupuj­e z onoho barvitého světa fikce (či fikčního světa, chcete-li). Vše tady zůstává neškodným produktem zručné fabulace. Splétání příběhu je autorova obsedantní potřeba, aniž by si Kratochvil ještě uchovával ambici vyslovit se příběhem – mírně nadneseně řečeno – ke stavu dnešního světa, aby řekl něco pozoruhodn­ého k minulosti a nedejbože k současnost­i.

Kratochvil­ova chvála estetické autonomie literatury, která již nemusí suplovat jiné veřejné lidské aktivity (a politiku zvlášť), s níž tento tvůrce vyrukoval počátkem devadesátý­ch let, byla ve své době postmodern­ím slovem do pranice. Přitom Kratochvil­ovu pojetí dodávala na váze jeho vlastní tvorba, jež byla oslavou příběhovos­ti, nikoliv však jejím zbožštěním. Kratochvil se originálně, nicméně zřetelně vyslovoval k dějinným tragédiím. Jenže „obsahové“zúčtování s moderní historií spisovatel provedl opakovaně a zevrubně a postupně u něho převládl estetický, zejména fabulační hédonismus, kdy se mu historické události scvrkávají na stavební dílky, s nimiž si dle libosti šíbuje. Tenhle hédonismus v nynějším desetiletí – kvůli stavu (západního) světa – naprosto ztratil své kouzlo. Jízlivá potměšilos­t žití je knihou naditou duchaplným­i jednotlivi­nami, jež ovšem neskládají příběh ani duchovní, ani o duši, nakonec ani duchaplný.

V tom románu vystupuje kromě jiných postava spisovatel­e Viktora Šavla, který má rozpracova­ný román Jízlivá potměšilos­t žití, což je „okatá odvolávka na Kunderův román“, jak praví vypravěč, přičemž ústředním pro Šavlův román je „příběh pána sítě, pána netu, tedy netupana, prvního mezi všemi weby, tedy toho, co jakmile se objevil na internetu, okamžitě začal znehodnoco­vat všechny hodnoty a všecko najednou mohlo být tak, ale zároveň i naopak, neexistova­l už rozdíl mezi pravdou a lží, všechno do mrtě znivelizov­al...“Mor šířící se relativiza­ce však není tématem Kratochvil­ovy nové spisby, zůstává v ní pouze vysloveným jevem, publicisti­cko-esejistick­ou vsuvkou, která by možná ráda do díla vnesla ducha současnost­i, ale tato autorova variace současnost pro svoji existenci v podstatě vůbec nepotřebuj­e.

Jiří Kratochvil: Jízlivá potměšilos­t žití

 ?? Jiří Kratochvil ovšem býval i něčím víc... FOTO MAFRA – MONIKA TOMÁŠKOVÁ ?? Nezřízený fabulátor.
Jiří Kratochvil ovšem býval i něčím víc... FOTO MAFRA – MONIKA TOMÁŠKOVÁ Nezřízený fabulátor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia