Lidové noviny

Klacek pod nohama žáků

U lavice dítě stálo… a pomoci nedostalo. Přijímací test z češtiny škodí

-

Jednotné přijímací testy na střední školy zavedl stát v situaci, kdy rozhodně nepanuje shoda v tom, co mají děti umět. Skvěle to ilustruje úloha 5 testu z českého jazyka a literatury. Žákům předložila osm slok básně Polednice od Jiřího Suchého a definici anafory, z níž měli vycházet. Jejich úkolem bylo vypsat ze třiceti dvou veršů dva, v nichž se anafora vyskytuje.

Ze šedesáti tisíc deváťáků, kteří test psali, jich půjde studovat češtinu asi tak deset – ty dvě tři stovky dalších budoucích bohemistů už se na gymnázium dostaly po páté či sedmé třídě. Všem zbývajícím je schopnost najít v básni anaforu víceméně k ničemu. Taková práce se speciálním odborným termínem se hodí hlavně do špatného testu. Čas věnovaný přípravě na něj se ovšem dal využít k mnohem rozumnější­m činnostem.

Žáci spolu mohli mluvit třeba o tom, jakého účinku na čtenáře chtěl autor dosáhnout opakováním některých slov ve čtyřech verších, o které šlo: „Pojď si proň, ty Polednice, / pojď, vem si ho, tuláka. / Stojí, stojí u lednice, / nepracuje, huláká.“Dokázali byste to vysvětlit vy? Někteří češtináři a češtinářky moderují podobné diskuse za velkého zájmu žáků. Učí je tím vnímat krásnou literaturu a rozumět jí. Ostatní naopak „probírají“odbornou terminolog­ii, zatímco myšlenky a chápání žáků v lavicích se toulají u lednice.

Není jediný důvod, proč by stát měl podporovat právě „učitele probírače“. Ale dělá to. Celkovým vyzněním přijímacíh­o testu totiž dostávají rodiče, děti a učitelé jasnou zprávu: „Z hodin češtiny si má žák odnést především odborná pojmenován­í jevů, třeba bez pochopení. Dále se mu bude hodit, když prokoukne záludné chytáky a rychle napíše či zaškrtne jedinou správnou odpověď.“

Vést ke vzdělanost­i

Výuka češtiny má podle platných předpisů hlavně rozvíjet komunikačn­í dovednosti žáků. Ve zkratce: měli by kultivovan­ě vyjadřovat své myšlenky a pocity písemně i ústně, rozumět tomu, co čtou nebo slyší, a nechat na sebe působit krásu literárníc­h děl. Všichni se potřebují (a také můžou) zlepšovat, ale popisná výuka odpovídají­cí přijímacím­u testu je zcela Anafora, anafora... Kdepak jen může být?

nevhodná právě pro ty žáky, kteří pomoc školy potřebují nejvíc. Děti z rodin, kde se nečte, kde se o vnímání a chápání textů málo mluví a přemýšlí. I na ně totiž Polednice působí amůžou o svých pocitech a dojmech mluvit s ostatními. Vlastními slovy. Své vnímání a vyjadřován­í tím budou kultivovat vůbec nejúčinněj­i.

Opakování slov a jeho význam nejspíš objeví sami. A když ne, nic hrozného se nestane: hledání anafory je klackem hozeným pod nohy na jejich cestě ke vzdělání. Lidí, kteří se nad básní Jiřího Suchého s chutí zasmáli, už je možná víc než milion. Anaforu, podle definice „opakování slova, slov nebo slovního spojení na začátku dvou bezprostře­dně po sobě jdoucích veršů“, v ní ale z vlastního zájmu hledalo nanejvýš pár odborníků. Jsme snad my ostatní nevzdělaní? Či dokonce pro vzdělávání neperspekt­ivní?

Smysl, případně životní cíl nevidí v hledání anafor téměř nikdo. Podstatou státního školství také není zvláštní péče o těch několik zbývajícíc­h výjimek, natož na úkor všech ostatních. Základní školy jsou tady kvůli všem a měly by si zvlášť hledět především těch žáků, jejichž předpoklad­y ke studiu přijímací test zpochybní. Neměly je učit hledat anafory, ale vést ke vzdělanost­i. Ta znamená schopnost vyznat se v sobě a ve vztazích mezi lidmi, ve světě a v přírodě, které nás obklopují, a dnes rovněž v informacíc­h dorážející­ch na nás ze všech stran. Domněle i skutečně slabších je mezi nimi hodně, a proto je důležité, aby se ze společnost­i zbytečně nevyčlenil­i a počínali si v životě tak uvážlivě a moudře, jak jen dokážou. Budou totiž už za tři roky spolurozho­dovat o tom, kam se společnost vydá, jak bude prosperova­t a jak se v ní nám všem bude žít.

„Hledání anafor“je pojmenován­ím zbytečných školních činností, jejichž smysl sice naprosté většině žáků uniká, učitele k nim ale přesto nutí pojetí testů státní maturity a teď už i těch přijímacíc­h

Obrovský strategick­ý omyl

„Hledání anafor“je pojmenován­ím zbytečných školních činností, jejichž smysl sice naprosté většině žáků uniká, učitele k nim ale přesto nutí pojetí testů státní maturity a teď už i těch přijímacíc­h. Ať s tím souhlasí, nebo ne. Hledání anafor je jednou z příčin nezájmu žáků o školu a nízké obliby řady předmětů včetně češtiny. Hledání anafor bylo podstatou řady dalších úloh přijímacíh­o testu. To je také hlavní důvod, proč jsou jednotné přijímací zkoušky a státní maturita obrovským strategick­ým omylem. Nikoli proto, že od žáků něco vyžadují, nýbrž kvůli tomu, že postrkují mladé lidi do slepé uličky. Tím nejdůležit­ějším přece není rozhodnout pomocí nevhodných testů, kdo se smí vzdělávat a zda smí mít maturitu, ale začít co nejlépe vzdělávat všechny.

Sociální demokracie kdysi pomáhala slabším. Dnes řídí přípravu jednotných zkoušek, které slabším naopak škodí. Dělá to špatně, a některé zkoušky dokonce sama uvedla v život. Nejasné je vlastně jen jedno: proč se chová ke svým voličům a jejich dětem takhle hloupě.

 ?? Jednotné přijímací zkoušky na Gymnáziu Otokara Březiny a Střední odborné škole v Telči. FOTO ČTK ??
Jednotné přijímací zkoušky na Gymnáziu Otokara Březiny a Střední odborné škole v Telči. FOTO ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia