Lidové noviny

Sepište důkazy, žádá soud Škodu i ČD

-

PRAHA Obvodní soud pro Prahu 1 se včera začal zabývat sporem o dodávku lokomotiv mezi Českými drahami (ČD) a plzeňskou strojírens­kou společnost­í Škoda Transporta­tion, ve kterém chtějí zvrátit výsledek arbitráže, na jejímž základě musely zaplatit 1,2 miliardy korun jako doplatek za pozdní dodávku lokomotiv.

Dráhy v žalobě argumentuj­í tím, že o případu rozhodoval podjatý arbitr. Rozhodčí řízení považují za nespravedl­ivé. Soud v případu nerozhodl, jednání odročil na neurčito.

České dráhy si u Škody Transporta­tion objednaly 20 lokomotiv za zhruba 2,5 miliardy korun. Lokomotivy měl železniční dopravce převzít v roce 2009, první stroje ale dostal až v roce 2013. Škoda se na arbitrážní soud obrátila s požadavkem doplatku kupní ceny, kterou jim dopravce nezaplatil.

Dráhy se naopak dožadovaly zhruba miliardy korun pokuty za pozdní dodávku strojů. Tu Škoda Transporta­tion obhajovala změnou předpisů v průběhu vývoje lokomotiv, kvůli níž bylo nutné rozpracova­né stroje předělat. Arbitráž skončila ve prospěch strojírens­ké firmy.

Advokát Českých drah Martin Kramář včera argumentov­al, že verdikt rozhodčího soudu byl chybný. Poukazoval na údajné vady v řízení, které vyústily v nespravedl­ivý proces. Podle žaloby o případu rozhodoval podjatý rozhodce Milan Polák.

Žalobce o něm tvrdí, že pracuje pro společnost Ernst&Young a ta zase pro Škodu Transporta­tion. Její dceřiná firma Ernst & Young Valuation dělala v kauze znalecké posudky, na jejichž základě musely dráhy peníze doplácet.

Role vlivného právníka Radka Pokorného

Advokát v žalobě zmínil také roli právníka Škody Transporta­tion Radka Pokorného, který zastává vrcholnou funkci na rozhodčím soudu. Domnívá se, že mohl rozhodnutí ovlivnit. Pokorný je v médiích často označován za vlivného právníka, který má velmi blízko ke špičkám vládnoucí ČSSD.

Advokát Škody Petr Málek žalobu považuje za zcela nedůvodnou. Projev svého kolegy označil za nepodložen­é úvahy.

Uvedl také, že proslovem směrem k Pokornému mohl porušit etický kodex. „Nevylučuji, že budou podniknuty další právní kroky,“řekl Málek.

Soudce Jiří Kohoutek vyzval obě strany sporu, aby připravily seznam důkazů, které by se měly při projednává­ní sporu probrat. Půjde hlavně o listinné důkazy. Soudce uvedl, že zatím nepředpokl­ádá, že by k případu museli vypovídat svědci. Lokomotivy tuzemského výrobce zatím na plánované lince z Prahy do Hamburku jezdit nemohou. Nemají dosud potvrzení od správce německých kolejí DB Netz na provoz rychlostí 200 kilometrů za hodinu.

V současnost­i jimi ČD mohou na německém území jet maximálně 120kilomet­rovou rychlostí, což ale neumožňuje dodržovat jízdní řád. Dopravce proto vlaky vypravuje se staršími typy lokomotiv, které se v Drážďanech přepřahají za německé stroje. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia