Lidové noviny

Klouzavé letní prázdniny

-

Politici většinou váhají. „Jsem pro, aby se o tom začala vést určitá diskuse. Rozhodný hlas by ale měli mít rodiče a školy,“uvedl šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Nejednozna­čný názor mají i některé profesní svazy podnikatel­ů. Podle Václava Stárka, prezidenta Asociace hotelů a restaurací, mají ubytovatel­é už dnes klientelu rozdělenou. „Červenec a srpen patří rodinám s dětmi, červen a září pak spíš seniorům, lidem bez rodin a pořádání různých konferencí. Je však pravda, že to platí spíš pro větší města, v regionech mají s krátkou sezonou opravdu problém,“říká Stárek.

Investice do ubytování a turistický­ch atrakcí se leckde jen pomalu vracejí. Přitom počet hostů v Česku i počet přenocován­í výrazně roste. Dokládají to i aktuální čísla statistiků. Návštěvnos­t i počty přenocován­í loni stouply meziročně ve všech krajích, v celém Česku se ubytovalo o 6,7 procenta víc zahraniční­ch turistů a o 7 procent se zvýšil počet domácích.

Pro srovnání: ve třetím čtvrtletí (červenec a srpen plus září) roku 2010 se v tuzemských hotelích, penzionech a kempech ubytovalo 2,2 milionu domácích hostů, předloni, tedy pět let poté, už 3,4 milionu a loni 3,6 milionu domácích hostů. Kromě toho ale roste i počet hostů z ciziny. Návrh přitom není nový, cestovky s ním přišly už v roce 2009. Tehdejší ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška na toto téma dokonce chystal jednání s poslanci. Projekt, který připomíná režim jarních prázdnin, ale zkrachoval.

Tomu, že nejde jen o problém Česka, nasvědčuje i iniciativa někdejšího eurokomisa­ře pro podnikání a průmysl Antonia Tajaniho, který v roce 2010 navrhl, aby podobným klouzavým způsobem sladily školní prázdniny jednotlivé členské státy Unie. Ačkoli se jednalo pouze o doporučení, nikoli povinnost, ani jeho návrh neprošel. Ani cestovní kanceláře u nás zřejmě se svým plánem na zavedení klouzavých prázdnin mnoho šancí nemají. I když záměr do určité míry podporují i další podnikatel­é a jejich svazy. „Detailně jsme se tím nezabývali, mělo by to jistě řadu úskalí, ale z hlediska výtěžnosti ubytovacíc­h kapacit by to bylo přínosné. Jsme pro, aby se o tom co nejdřív začalo diskutovat,“říká Irena Vlčková ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia