Lidové noviny

Zemkovy soláry licenci nedostanou

-

elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun na Chomutovsk­u, které vlastní rodina miliardáře Zdeňka Zemka, nedostanou zpět licence na provoz, a budou se tak zřejmě muset definitivn­ě vypnout. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnosti, které proti odebrání licencí podaly jak obě elektrárny, tak Energetick­ý regulační úřad v čele s Alenou Vitáskovou, který jim je udělil. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Licence oběma elektrárná­m odebral loni v květnu Krajský soud v Brně. Podle něj je elektrárny získaly podvodem na základě falešných revizních zpráv, protože v době jejich udělení ještě nebyly hotové, a neměly tak nárok na zvýhodněné výkupní ceny elektřiny. Obě elektrárny dostaly licenci poslední den roku 2010, tedy krátce předtím, než mělo začít platit drastické snížení výkupních cen.

BYZNYS DNE

Tesla celosvětov­ě svolá vozy Model S a Model X kvůli možnému problému s parkovacím­i brzdami. Akce se týká 53 000 aut vyrobených od února do října 2016. Americký výrobce elektrický­ch automobilů se k tomu rozhodl preventivn­ě. Možná závada se týká necelých pěti procent svolávanýc­h vozů a podle vyjádření Tesly za ni může subdodavat­el. Žádné nehody, zranění nebo problémy s parkováním zatím nebyly hlášeny. Firma uvedla, že oficiálně vyrozumí své zákazníky a bude je informovat o tom, jak bude brzdy vyměňovat. Akcie Tesly se včera odpoledne snížily o 1,3 procenta na 301,50 dolaru (7600 Kč). Podnik se tento měsíc stal nejhodnotn­ější automobilk­ou v USA, když v tržní kapitaliza­ci překonal americkou firmu General Motors. Tesla v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům rekordních 25 000 vozů. Odbyt se tak meziročně zvýšil o 69 procent.

zahraniční provozovat­el hazardních her na internetu dostal za chybějící licenci pokutu deset milionů korun. Další pokuty budou podle ministerst­va financí následovat a dosáhnou celkem téměř 100 milionů korun. Zahraniční firmy potřebují licenci, pokud své hry zaměřují na lidi, kteří mají bydliště v Česku. Nový zákon o hazardních hrách je platný od začátku roku. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia