Lidové noviny

Dostupnost hypoték klesá

- DANA JAKEŠOVÁ

Na konci loňského roku spadly úroky hypoték na historické minimum: průměrná úroková sazba byla 1,77 %. V prosinci ale začal platit nový zákon o spotřebite­lském úvěru. Přinesl řadu výhod pro majitele hypoték, pro banky už ale tolik výhodný není. Navíc stoupla cena zdrojů na mezibankov­ním trhu. Takže úroky začaly růst: průměrná úroková sazba v únoru stoupla na 1,87 %, v březnu dokonce na 1,95 %.

Přesto byl v prvních třech měsících roku 2017 o hypotéky stále obrovský zájem. „Celkový objem hypotečníc­h úvěrů uzavřených za leden až březen dosáhl 57,61 miliardy korun. Meziročně se jedná o nárůst o 28 %, tedy o 12,45 miliardy korun,“vypočítává Marie Mocková z Hypoteční banky.

„Zájem o uzavření hypotéky jsme zaznamenal­i především v lednu a únoru, kdy jsme meziročně zvýšili objem poskytnutý­ch hypoték o 220 %. Stejně silný byl i březen,“uvádí Petr Plocek z UniCredit Bank a ostatní banky potvrzují podobný nárůst. Důvod zájmu je jasný: většina lidí se snažila dokončit úvěrovou žádost před začátkem dubna, kdy začala platit nová, přísnější pravidla.

Nová pravidla pro banky...

Už od loňského října banky na základě doporučení České národní banky (ČNB) neposkytuj­í stoprocent­ní hypotéky. To se ale na trhu příliš nepromítlo, těchto úvěrů byly jen jednotky procent. Od začátku dubna platí přísnější doporučení: nové úvěrymohou banky poskytovat jen do výše 90 % LTV (tj. podíl výše úvěru vůči hodnotě nemovitost­i).

To by samo o sobě ještě tak negativní dopad nemělo. Zásadnější je striktní nastavení maximálníh­o množství poskytnutý­ch hypoték v segmentu LTV mezi 80 až 90 %. Od dubna mohou tvořit pouhých 15 % objemu nově poskytnutý­ch úvěrů. „Banky proto budou hypotéky nad 80 % LTV omezovat cenou, tedy je zdraží, ale také pravidly produktů – například budou požadovat vyšší bonitu,“říká Lucie Drásalová, hypoteční analytička z Partners.

„Ano, úprava ceny směrem nahoru je jednou zmožností, jak po- Hypotéky na nové bydlení dosáhne méně lidí, díl těch úvěrů v nabídce bank regulovat,“přiznává Mocková. Podle ní sice dojde k určitému zdražení, nicméně konkurence bank udrží sazby hypoték na stále příznivé úrovni.

... více přísnosti na klienty

Jeden důsledek nových opatření je jasný: hypotéky dosáhne mnohemméně lidí než dosud. „V souvislost­i s těmito omezeními očekáváme pokles zájmu o hypoteční úvěry ve výši zhruba 15 procent,“říká Petra Kopecká z Raif- feisenbank. Některé banky odhadují propad objemu poskytnutý­ch hypoték až o 20 %.

Právě hypotéky s LTV 80–90% totiž dosud převažoval­y. „Počet klientů žádajících o takovou hypotéku je vysoký, omezení se tak dotkne velké skupiny klientů,“potvrzuje Klára Pačesová z České spořitelny. Většina zájemců o hypotéku nyní bude muset pokrýt z vlastních zdrojů zhruba čtvrtinu ceny nemovitost­i. A to je při současných vyšponovan­ých cenách obvykle dost vysoká suma.

Lidé tedy budou hledat řešení, jak koupi dofinancov­at. Doposud si pomáhali jiným úvěrem, nejčastěji ze stavebního spoření nebo menším spotřebite­lským úvěrem. I to ale bude nyní obtížnější. „Banka dle nařízení nemůže kumulovat více úvěrů, tj. nemůžeme v rámci jedné banky poskytnout hypotéku s dofinancov­áním prostředků prostředni­ctvím spotřebite­lského úvěru. To bychom porušovali nařízení regulátora, což je nepřípustn­é,“popisuje Petr Plocek.

Také možnost dofinancov­ání hypotéky úvěrem od jiné instituce bude složitější. Dosud se většinou jednalo o částky, které nevyžadova­ly zajištění nemovitost­í. Navíc vypůjčení větší sumy na kratší dobu a vyšší úrok může představov­at neúnosné zatížení rodinného rozpočtu. A jít úplně „na krev“určitě není dobré – pak stačí jedna vážnější nemoc a rodina se snadno ocitne ve velkých problémech. Doporučení ČNB jasně říká, že tento způsob dofinancov­ání považuje za nešvar, na který se zaměří.

Pořízení nového bydlení od 1. listopadu 2016 prodražilo také nové pravidlo týkající se daně z nabytí nemovitost­i. Tu nyní platí vždy kupující a činí 4 % – ke každémumil­ionu z kupní ceny tak připočtěte 40 000 na daň. Neplatí se pouze u novostaveb a u neúplatnýc­h nabytí, tedy třeba v případě daru či dědictví.

V prvním kvartálu roku 2017 hypotéky opět lámaly rekordy, a to i přes rostoucí úrokové sazby. Nejspíš ale naposledy. Prvního dubna totiž začala platit nová pravidla. Banky odhadují, že se objem schválenýc­h hypotečníc­h úvěrů sníží o 15 až 20 procent.

Autorka je spolupraco­vnice LN

 ?? Banky v reakci na nová praviFOTO SHUTTERSTO­CK ??
Banky v reakci na nová praviFOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia