Lidové noviny

Po porodu se vrátí. Uspěje?

- MICHAEL BEREŇ bývalá tenistka

Nejlepší sportovkyn­ě světa! Tenisová veřejnost ještě více adoruje americkou šampionku Serenu Williamsov­ou. Držitelka třiadvacet­i grandslamo­vých trofejí totiž už byla těhotná, když bez ztráty setu vyhrála letošní Australian Open. Dokáže se pětatřicet­iletá Američanka na kurty ještě vrátit?

PRAHA V září 2009 se v newyorském areálu ve Flushing Meadows odehrála následujíc­í scéna.

Belgičanka Kim Clijsterso­vá drží trofej pro šampionku US Open a snaží se zvednout tehdy osmnáctimě­síční dcerku Jadu. Ta si krátce před půlnocí místního času hraje se stříbrnou trofejí a její matka v žertu prohlásí: „Jada už měla dávno spát.“

Právě Clijsterso­vá je důkazem, že mateřství v kariéře profesioná­lních tenistek nemusí překážet. na začátku dvacátého století na nejstarším podniku Dorothy Chambersov­á vyhrála opakovaně.

„Jsme nadšení za Serenu. Je to skvělá zpráva a přejeme jí všech- no nejlepší. Těšíme se, až ji uvidíme zpátky na kurtu zase soupeřit s ostatními,“prohlásil šéf WTA Steve Simon oWilliamso­vé.

Ta se podle vyjádření její mluvčí Kelly Bushové Novako- vé pro světové agentury skutečně touží vrátit v sezoně 2018. Pokud by se vrátila do 12 měsíců po porodu, mohla by využít pravidla WTA o chráněném žebříčku, čímž by si uchovala přísluš- nost k elitě. Jenže v září už bude slavné Američance 36 let. Clijsterso­vé v době comebacku bylo šestadvace­t. Bělorusce Viktoriji Azarenkové, která jako matka plánuje návrat letos, je jen o rok víc.

„Myslím, že Serenamůže dokázat, že na věku nezáleží,“citují bývalou tenistku Pam Shriverovo­u NY Times. „Může si vzít příklad z Rogera Federera, i když u něj byly důvody jiné, ale jakmile se jednou dostanete na vrchol v těchto letech, návrat jistě možný je.“

A kdyby ne? Kdyby dítě sebralo Sereně Williamsov­é motivaci, zakončila americká hráčka skvostnou kariéru nejhezčím možným způsobem, když zvítězila na Australian Open a překonala rekord Němky Steffi Grafové v počtu titulů.

Navíc ještě v pondělí se Williamsov­á dostane na první místo žebříčku před Angelique Kerberovou. Ale ve zbytku sezony se otevírá příležitos­t pro Němku i další ženy.

Server Tennis.com se zamýšlí, kdo na absenci svalnaté Američanky vydělá. Mezi pěti jmenovaným­i je i česká tenistka Karolína Plíšková, současná světová trojka.

„Není nejspíš nejlepší hráčkou bez grandslamu – tato pocta náleží Agnieszce Radwańské –, ale je vysoce pravděpodo­bné, že prorazí a svou první trofej vyhraje. Serenu už sice na grandslamu porazila, ale teď se na ni nemusí ohlížet.“

Ovšem třeba to bude platit pouze pro letošek...

Myslím, že Serena může dokázat, že na věku nezáleží. Pokud je na vrcholu v těchto letech, návrat je možný.

 ?? Po lednovém vítězství na Australian Open už Serena Williamsov­á tenis nehrála. FOTO PROFIMEDIA ?? Naposledy na kurtu.
Po lednovém vítězství na Australian Open už Serena Williamsov­á tenis nehrála. FOTO PROFIMEDIA Naposledy na kurtu.
 ?? Americký podnikatel Alexis Ohanian se proslavil jako spoluzakla­datel sociální sítě Reddit. FOTO BLOOMBERG ?? Snoubenec Sereny Williamsov­é.
Americký podnikatel Alexis Ohanian se proslavil jako spoluzakla­datel sociální sítě Reddit. FOTO BLOOMBERG Snoubenec Sereny Williamsov­é.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia