Lidové noviny

Zasloužený postup Juventusu

- VOJTĚCH POVEJŠIL

BARCELONA/PRAHA Ukázka defenzivní extratřídy. Fotbalisté Juventusu ve středu nedovolili Barceloně jako teprve třetí mužstvo v historii ve dvojzápase Ligy mistrů ani gól a zaslouženě postoupili do semifinále.

Na oficiálním twitterové­m účtu Juventusu to bylo přehledně shrnuté.

Bilance v Lize mistrů: 531 minut bez inkasované branky – splněno. Pět čistých kont v řadě – splněno.

Do výčtu statistik bychom mohli zahrnout ještě 46. nulu na kontě Gianluigih­o Buffona, před kterým už jsou v žebříčku pouze Petr Čech (47), Edwin van der Sar (50) a Iker Casillas (54).

Juventus si lichotivou sérii dokázal prodloužit navzdory tomu, že hrál ve čtvrtfinál­e proti Barceloně. Tedy týmu, který dlouhodobě patří mezi nejofenziv­nější na světě. Týmu se zabijáckým triem Lionel Messi, Luis Suárez, Neymar. Ve středeční odvetě dovolil jedinou střelu na bránu!

„Je to téměř neslýchané: Barcelona nedala ve dvojzápase jediný gól,“těšilo trenéra Massimilia­na Allegriho. Slovo „téměř“je namís- tě – tato situace se totiž stává zcela výjimečně. Dvakrát umlčet útočné hvězdy Barcy dokázal v play off Ligy mistrů jen Manchester United v sezoně 2007–08 a Bayern Mnichov o pět let později.

„Postoupit jsme si zasloužili,“dodal na tiskové konferenci Allegri, „hráli jsme velmi dobře dozadu, v útoku to bylo horší. Zbytečně jsme kazili protiútoky nepovedený­mi jednoduchý­mi přihrávkam­i.“Juventus ale nezdary vpředu mrzet nemusely. „Tři branky v prvním duelu a žádná inkasovaná na Camp Nou? Důkaz toho, že jsme skvělý tým. Čeká nás poslední těžký krok na cestě do finále v Cardiffu,“řekl obránce Leonard Bonucci v rozhovoru s BBC.

Koho Juventus v semifinále dostane? Real, Atlético, nebo Monako? To v Turíně neřeší.

„Ostatní týmy se nám budou chtít vyhnout,“sebevědomě dodal Bonucci.

 ?? Obránci Bonucci (vlevo) a Barzagli slaví postup Juventusu. FOTO ČTK/ AP ?? Vyšlo to!
Obránci Bonucci (vlevo) a Barzagli slaví postup Juventusu. FOTO ČTK/ AP Vyšlo to!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia