Lidové noviny

Země bude slavit

-

mu životu. Slovem ZEMĚ můžeme v češtině vyjádřit několik významů. Ten, který si v sobotu připomenem­e, je jméno vesmírného tělesa obývaného lidmi. Stejně jako další oběžnice sluneční soustavy ho píšeme s velkým počátečním písmenem: planeta Země, gravitační pole Země. Synonymní označení zeměkoule nebo obrazné pojmenován­í modrá planeta však mají písmeno malé. S malým písmenem je rovněž obvyklé psát spojení jako vývoj života na zemi, povrch země (tedy taková, v nichž nejde o astronomic­ký kontext). Malé písmeno má slovo země i tam, kde vyjadřuje vý- znam pevnina, souš ( na obzoru se objevila země) nebo stát, správní celek ( země střední Evropy, země třetího světa) – to platí i pro historické označení země Koruny české, ustálená spojení jako země nikoho, zaslíbená země nebo ob-

JAZYKOVÉ OKÉNKO

razná označení země pruhů a hvězd, země tulipánů, země tisíce jezer. Země může znamenat také povrch/podlahu – v tomto významu se častěji užívá tvar zem ( země a zem se liší jen v 1. a 4. pádě jednotného čísla, ostatní pádové tvary jsou shodné), např. lžíce spadla na zem, vrhnout se k zemi. Také v této oblasti najdeme četné idiomy: existují věci mezi nebem a zemí, spát na holé zemi, srovnat město/dům se zemí, vydupat něco ze země, držet se při zemi, zem se po něm slehla, jako by se do země propadl, hledět do země, políbit matičku zem(i). Zem je rovněž synonymem pro půdu, hlínu, hroudu: úrodná, kamenitá, těžká, jílovitá zem. Připomeňme pohřební obrat budiž mu země lehká a eufemismy už je pod zemí, už ho kryje zem.

Abychom nekončili na hřbitově, zastavme se ještě u slovního spojení matka země. Pokud by- chom ho zapisovali v souladu se slovníky spisovné češtiny, budou obě písmena malá. Jak se však lze přesvědčit třeba v textech zachycenýc­h v Českém národním korpusu, praxe je dosti pestrá, píše se: matka Země, Matka země i Matka Země. V určitých typech textů (např. náboženský­ch, uměleckých) jsou i tyto zápisy tolerovate­lné.

Nepochybuj­i o tom, že čtenáři tohoto jazykového okénka jsou ochotni na naši matku zemi myslet nejenom tuto sobotu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia