Lidové noviny

Do Prahy míří miliardový malíř

-

Například slavný obraz Strýček Rudi, který Richter věnoval českému památníku v Lidicích, zachycuje usmívající­ho se malířova strýce v uniformě wehrmachtu. Šedavá malba – ne větší než běžný plakát na zdi – připomíná rozmlženou fotografii z rodinného alba, která jako by popisovala nelehké vyrovnáván­í se Němců s vlastní minulostí. Zatímco Richterův strýc sloužil u wehrmachtu, teta Marianne byla během války zabita v psychiatri­cké léčebně v rámci nacistické­ho programu eutanazie. Trpěla schizofren­ií.

„Jako chlapec jsem ho miloval, byl to můj vzor, ten malý, usmívající se strýc. Na druhé straně ztělesňuje nacisticko­u dobu. Je jedním z viníků, i když ne tak úplně. Nechal se svést. Jak tomu obvykle bývá,“přiznal Richter nedávno v rozhovoru pro časopis Art+Antiques. I tento obraz bude v Praze k vidění.

Karel IV. jako měřítko

Uspořádat podobně prestižní výstavu není v České republice běžné. Gerhard Richter se přes léto téměř určitě stane v metropoli podobným blockbuste­rem, jako je nynější expozice Číňana Aj Wej-weje ve Veletržním paláci. Richter je totiž jméno, jak již bylo řečeno, za nímž se sjíždí návštěvníc­i do Londýna, Vídně či Paříže.

Podle zdroje blízkého vedení galerie stála produkce výstavy mezi 30 a 50 miliony korun. Většinu nákladů pokryli partneři a sponzoři galerie, mezi které pa- tří Komerční banka, The Pudil Family Foundation, pojišťovna Kooperativ­a a hlavní město Praha. Šesti miliony korun přispěla německá vláda prostředni­ctvím pražského Goethe-Institutu a svého velvyslane­ctví. Retrospekt­iva se totiž koná v rámci Česko-německého kulturního jara 2017, jehož součástí je i již probíhajíc­í výstava letos padesátile­tého Eberharda Havekosta v Galerii Rudolfinum.

Co do velikosti akce může být měřítkem loňská výstava Císař Karel IV. 1316–2016. Ta měla Národní galerii původně stát 27 milionů, ale nakonec se rozpočet vyšplhal na 60 milionů korun. Pojištění děl pak tvoří třetinu až polovinu celkové sumy – v případě Richtera tedy půjde o částku někdemezi devíti a pětadvacet­i miliony korun. Dopravu mají na starosti speciální transportn­í firmy, které díla převážejí pod dohledem kurýrů. „Tito reprezenta­nti majitelů pak dozírají na bezproblém­ové doručení díla na místo a kontrolují jeho stav před instalací,“vysvětluje Fajt.

Díla zapůjčila Albertina, Tate Modern, Studio Gerharda Richtera, hamburská Kunsthalle, Louisiana Museum of Modern Art v Dánsku či soukromí sběratelé.

Veletržní palác, prosím, ne

Zvláštní zřetel se bral, jak je u toho tvůrce zvykem, na místo, kde obrazy vystavit. „Když jsem měl před sebou model Veletržníh­o paláce, byl jsem poněkud zklamaný. Jeho prostory se mi zdály příliš modernisti­cké,“přiznal Richter v Art+Antiques. Výběr tak nakonec padl na palác Kinských, kde se nedávno konala výstava jiného věhlasného malíře, Henriho Rousseaua.

Vzhledem k tomu, že se jedná o Richterovu první takto rozsáhlou retrospekt­ivu ve státě, který náležel ke středoevro­spkým komunistic­kým zemím, půjde o průřez jeho dráhy: od fotorealis­mu ke geometrick­é abstrakci. K vidění též budou listy z Richterova legendární­ho Atlasu, který si umělec vede od šedesátých let a čítá tisíce položek. Jeden z listů pak chce údajně věnovat Národní galerii. O retrospekt­ivě také na straně 30

 ?? Síla Gerharda Richtera tkví v tom, jak pracuje s historií. Nahoře Stíhací letouny Phantom (1964), dole obraz věnovaný Gudrun Ensslinové z RAF (1987). 2× REPRO NG ?? Svět v ateliéru.
Síla Gerharda Richtera tkví v tom, jak pracuje s historií. Nahoře Stíhací letouny Phantom (1964), dole obraz věnovaný Gudrun Ensslinové z RAF (1987). 2× REPRO NG Svět v ateliéru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia