Lidové noviny

„Haló, jsem v metru. Můžeš mluvit“

Operátoři ještě letos rozšíří mobilní signál na část linky C Kompletní síť vyjde na víc než půl miliardy Datum pokrytí je nejisté

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Uprostřed důležitého hovoru se přeruší spojení, pracovní e-mail nejde odeslat. To je každodenní realita cestujícíc­h v pražském metru. Zatímco v Barceloně, Berlíně a dalších evropských i světových metropolíc­h lidé v podzemní dráze už několik let surfují po internetu a telefonují, ta pražská zůstává i v roce 2017 oázou klidu, kde nezbývá než sáhnout po něčem ke čtení. Ještě letos se to ale změní. Operátoři ve spolupráci s dopravním podnikem pokryjí signálem nejfrekven­tovanější úsek – trasu C mezi stanicemi Muzeum a Roztyly.

Používání mobilního telefonu v pražském metru je i v 21. století stále omezené. Ve stanicích si lze nanejvýš vyřídit telefonát nebo napsat SMS. Odeslat e-mail nebo se i jen připojit k internetu pak už bývá v podstatě nemožné. Mezi stanicemi pak nastává digitální temno. Operátoři i Dopravní podnik hlavního města Prahy se po léta vymlouvali na vysoké investice či absenci dostatečné­ho časového prostoru k práci. Nyní se patová situace, zdá se, pohnula.

„Novým předmětem dohody, schválené dopravním podnikem, je pokrytí nejfrekven­tovanějšíh­o úseku linky C, od stanice Muzeum po Roztyly, které proběhne ještě letos. Poté se rozšíří signál na celou tunelovou síť,“uvedl výkonný ředitel Asociace provozovat­elů mobilních sítí Jiří Grund.

Řešení po osmnácti letech

Do speciálníc­h vyzařovací­ch kabelů, které tunely metra mobilním signálem pokryjí, nakonec investoval­i sami operátoři. Podle Grunda je to vyjde zhruba na 35 milionů korun. To je zhruba stejně, jako stálo pokrýt nejnověji zbudovaný úsek metra A mezi stanicemi Bořislavka a Nemocnice Motol. Ten je v provozu dva roky a je doposud jedinou částí sítě pražského metra, kde mobily plně fungují.

Pokrytí celého metra má podle odhadů APMS vyjít na více než půl miliardy korun. U zastaralé technologi­e totiž bude potřeba zmodernizo­vat i nynější rozvody ve stanicích a kompletně vyměnit všechny prvky, jako antény, rozvody, opakovače a další technologi­e. Harmonogra­m na pokrytí i zbytku sítě podzemní dráhy však zatím neexistuje. Cestující na dalších trasách se tedy dočkají signálu pravděpodo­bně až za dalších mnoho let.

Pražské metro se tak zároveň stane v jistém smyslu telekomuni- kačním muzeem. Vedle sebe tu totiž fungují zastaralá 2G , 3G i nejnovější a nejrychlej­ší 4G síť.

Železniční­mi tunely pod hlavním městem denně cestuje v průměru 1,6 milionu lidí, což z Prahy dělá sedmé nejvytížen­ější metro v Evropě. O jeho pokrývání se přitom mluví už dlouho. Pilotní projekt s vyzařovací­m kabelem se uskutečnil mezi stanicemi I. P. Pavlova a Muzeum už v roce

1999. Z finančních důvodů však nepokračov­al.

Po dlouhých neshodách nejen nad finančními, ale také provozními aspekty celého projektu se podařilo najít shodu až nyní. „Operá- toři zrealizují pilotní projekt a my s nimi uzavřeme dlouhodobý kontrakt na pokrytí celé sítě metra mobilním signálem,“uvedl ředitel DPP Martin Gillar. Ten letos v únoru sebevědomě tvrdil, že pokrytí celé sítě pražského metra, která dohromady měří 66 kilometrů, bude hotovo do tří let.

Užitečná data z mobilů

Podle dohody DPP umožní operátorům umístit v tunelech vyzařovací kabely a operátoři na oplátku podniku kromě věcného břemena půlmilionu korun ročně dají i anonymizov­aná data o pohybu cestujícíc­h. Ty chce DPP využít v rámci operativní­ho dopravního výzkumu, který doposud probíhal hlavně pomocí dotazníků a lístků, které cestující vhazovali do schránek při výstupu z metra.

Vyzařovací kabely se budou do tunelů zabudováva­t v noci, mimo provozní dobu metra. Dopravní podnik totiž od začátku odmítal jakékoliv ohrožení provozu a náklady ze své strany. Kabel opatřený štěrbinami, které vyzařují vysokofrek­venční signál do okolí, zajistí kvalitnějš­í spojení a na rozdíl od antén umožní i využitímno­ha frekvencí pro jeho šíření.

 ?? Si lidé mohou zavolat či poslat SMS, na trase panuje digitální temno FOTO ČTK ?? Zatímco ve stanici
Si lidé mohou zavolat či poslat SMS, na trase panuje digitální temno FOTO ČTK Zatímco ve stanici

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia