Lidové noviny

Kapela J.A.R. je pro Eden nebezpečná

- ROBERT SATTLER

PRAHA Fotbalová Slavia Praha plánuje oslavy převzetí stadionu v Edenu. Součástí bude hudební vystoupení, během něhož mohla zahrát i kapela J.A.R. Jenže nezahraje. Podle zpěváka Dana Bárty nejspíš kvůli tomu, že skupina není dost pročínská. Slavia argumentuj­e bezpečnost­ními důvody.

Vedení Slavie počátkem týdne oznámilo, že stadion v Edenu bude mít příští domácí utkání (30. dubna proti Jablonci) po více než ročním vyjednáván­í stejného majitele jako klub. Chystá tak na tento den oslavy i s hudebním doprovodem. Oslovila desítky kapel, mezi nimi i skupinu J.A.R. Ke vzájemné spolupráci ale nakonec nedojde.

„Podle mých informací byly důvody dva. Jeden bezpečnost­ní a druhý, že zřejmě nejsme dostatečně pročínští,“řekl pro Lidovky.cz zpěvák J.A.R. Dan Bárta. Zástupcům klubu, jehož téměř stoprocent­ním vlastníkem je čínská investiční společnost CEFC, se nejspíš nelíbilo, že kapela měla na koncertě v Lucerně před několika lety na pódiu vyvěšenou tibetskou vlajku. Předseda slávistick­ého představen­stva Jaroslav Tvr- dík, mimo jiné zástupce CEFC pro Evropu, ale takové tvrzení striktně odmítá. „Kategorick­y vylučuji jakýkoliv zásah čínských majitelů. Je to nechutná lež a pomluva,“napsal Tvrdík serveru Lidovky.cz.

„Klub chystá oslavy, uvažovalo se o koncertu po zápase v prostoru před stadionem. Logicky nemůže být na trávníku, dokud se hrají soutěže. Policie ale nedovolila postavit pódium a koncert realizovat,“doplnil Tvrdík s tím, že klub by z bezpečnost­ních důvodů musel zavřít silnice okolo stadionu.

Pražská policie ovšem o ničem takovém neví. „Nic jsme nezakáza- li. Žádný podnět ani doporučení z naší strany nešlo. Koncert jsme nerušili, podle našich informací má být před i po utkání, počítáme s tím,“uvedl mluvčí Jan Daněk.

Kapela J.A.R. informaci o tom, že by „nebylo dobré, aby někdo běhal po pódiu s tibetskou vlajkou“, obdržela ve čtvrtek od manažera kapely Roberta Rozkurze. Ten ale včera pro Lidovky.cz řekl, že co se Číny týká, jde pouze o dohady a potvrdil informaci z klubu, že ke koncertu J.A.R. nedojde kvůli bezpečnost­nímu riziku.

Místo funky-rockového uskupení by se v blízkosti Edenu měla představit jiná, méně známá kapela, která nepřivábí tolik posluchačů. Podle Tvrdíka totiž mohla J.A.R. na koncert zdarma nalákat klidně až deset tisíc lidí, kteří by se před stadion nevešli.

Zpěvák Bárta už si nevybavuje, v jaké souvislost­i skupina kdysi vlajku Tibetu během vystoupení vyvěsila. O údajné fotce, která měla tento incident rozpoutat, neví. „Nějaké fotky někde proběhly, nikde jsme je ale nesdíleli, nejsme aktivisté. Pokud bychom však museli deklarovat náš postoj, stojíme raději na straně svobody a demokracie. Chápu, že to se komunistic­ké Číně nelíbí,“řekl s tím, že vlajku by na koncertě klidně pověsili znovu, pokud by byl důvod.

Slavia si na příští neděli pro fanoušky připravila mimo jiné i pivní městečko či světelnou show. Sešívaní příznivci, kteří na utkání dorazí, budou mít vstup zdarma.

 ?? Na koncertu skupiny J.A.R. v pražské Lucerně FOTO MATĚJ TŘASÁK ?? Tibetská vlajka
Na koncertu skupiny J.A.R. v pražské Lucerně FOTO MATĚJ TŘASÁK Tibetská vlajka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia