Lidové noviny

K Bakalovi vypravím třeba vlak

- MARTIN SHABU

LN Kolik lidí se vám ozvalo, že by se s vámi do Nyonu chtěli vypravit?

Volají mi i známí, že by se mnou jeli. Budu mít spíš problém, jestli tam pošleme demon- strativně jen pět autobusů, anebo všechny, co budou chtít. Poškozenýc­h v této věci jsou desetitisí­ce horníků, nájemníků OKD bytů, akcionářů. Nyní ale čekám, aby nám to švýcarské úřady povolily.

LN Pět autobusů je asi 200 lidí. To je minimum?

Jasně. Ale možná tam vypravíme vlak. Předpoklád­ám, že to má potenciál lidi zaujmout.

LN Jak jste tamní úřady kontaktova­li?

Oznámili jsme to prostředni­ctvím oficiálníh­o formuláře na webu města Nyon, který slouží k povolení těchto událostí, kde jsme ve francouzšt­ině uvedli důvody plánované demonstrac­e. Popsali jsme všechny průšvihy, které má v Česku za sebou. Na radnici tak už chápou, že tam nemají seriózního podnikatel­e, ale člověka, jenž má za sebou vytunelová- ní OKD a zničení moravskosl­ezského regionu. Je to určeno pro akcionáře, daňové poplatníky, nájemníky a horníky, s některými z nich jsem už mluvil a mají zájem jet.

LN Kolik účastníků tedy očekáváte?

Nechci říci, jestli to bude malá, nebo velká demonstrac­e. Chci prostě, aby to bylo dostatečně reprezenta­tivní. Hlásí se nám novináři i známé osobnosti.

LN Kdo například?

Ozval se mi i jeden bývalý premiér. Každá podpora, i třeba jen morální, je dobrá. Nechci ale, aby to někdo politicky zneužil. Nepotřebuj­i ani finanční pomoc. Peníze na organizaci mám.

LN Co je ale vaším cílem?

Ten je jasný. Chceme Bakalovi znepříjemn­it život v místě, kde se tváří jako seriózní podnikatel a investor. Chceme ukázat Švýcarsku, jak je to doopravdy.

LN Chcete vzít i fanoušky Baníku Ostrava. Není to vyhrožován­í Zdeňku Bakalovi?

Nemám od nich oficiální souhlas. Předpoklád­ám ale, že fanoušek Baníku je Ostravák. Přistavíme tam autobus a nabídnu, jestli chtějí jet také. Víte, kolik životů a osudů Bakala zničil? Když si promluvíte s nájemníky bytů OKD a horníky a podíváte se, co s nimi chladnokre­vně provedl, pochopíte to. Na Slovensku na to máme přísloví – na velkou díru je potřeba velká záplata.

LN Proč organizuje­te takový podnik, když jste znám především jako finančník?

Má to finanční logiku. Dělám to i kvůli penězům, ale v tomto projektu jde i o zmírnění negativ- ního sociálního dopadu. Tvrdím, že Bakala poškodil daňové poplatníky a stát. U Evropské komise si stěžujeme na nedovoleno­u podporu. Stavím na tom, že pokud cena společnost­i RPG Byty nyní v posudku činí 26 miliard korun, měla být cena bytového fondu při prodeji v roce 2004 14 miliard. Tím, že se Arca Capital stala vítězem výběrového řízení na koupi bytů v pražské Písnici, jsme legitimním­i účastníky trhu.

Poklidné městečko na břehu Ženevského jezera se možná koncem června stane dějištěm netradiční­ho představen­í. Finanční dravec z Arca Capital Pavol Krúpa požádal úřady města Nyon, aby povolily demonstrac­i před haciendou miliardáře Zdeňka Bakaly. V rozhovoru pro LN Krúpa vysvětluje, co ho k tomu přimělo.

LN A jaký finanční nárok uplatňujet­e?

Z pozice akcionáře NWR nárokujeme škodu, kterou Bakala a jeho spolupraco­vníci způsobili NWR svou neodbornou péčí. Vyzvali jsme likvidátor­a NWR, aby zažaloval Bakalu a získal peníze zpět do likvidační­ho zůstatku. Podle nás byly ze společnost­i vyvedeny desítky miliard korun. Policie to prověřuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia