Lidové noviny

AfD hledá lídra, hrozí jí rozpad

- ROBERT SCHUSTER

Odhadem až 50 tisíc lidí dorazí o víkendu do Kolína nad Rýnem, aby vyjádřilo svůj odpor vůči protestní straně Alternativ­a pro Německo (AfD). Ta zde chce rozhodnout o svém programu pro podzimní celostátní volby.

KOLÍN NAD RÝNEM / PRAHA Usilovat o podíl na moci, nebo se navždy smířit s nevděčným místem v opozičních lavicích?

Během svého dvoudenníh­o víkendovéh­o sjezdu v Kolíně nad Rýnem se chce Alternativ­a pro Německo (AfD) pro jednu z těchto cest rozhodnout.

Obě jsou spojeny s řadou dilemat: případná účast ve vládě znamená dělat kompromisy, což by se neobešlo bez odlivu příznivců. Naopak chovat se jako fundamentá­lní opozice by s sebou přineslo pokračujíc­í ostrakizac­i ze strany ostatních politickýc­h formací.

První variantu prosazuje spolupředs­edkyně a hlavní tvář strany Frauke Petryová. Jak ale v minulých dnech uvedla řada německých médií, její oponenti se již nějakou dobu mezi sebou domlouvají, jak plánům stranické šéfky zabránit a navíc docílit, aby nebyla ani volebním lídrem.

Petryová je však zaskočila, když těsně před kongresem oznámila, že hlavním tahounem kampaně být nechce.

Nikoho o svém kroku předem neinformov­ala, a tak byl moment překvapení na její straně.

Nelze pochybovat o tom, že odpůrci Petryové se přesto pokusí stranickou šéfku nějakým způsobem oslabit.

Němečtí komentátoř­i se v hodnocení posledního vývoje v rámci strany rozcházejí. Jedni hovoří o chytrém strategick­ém tahu, jímž si Petryová zajistila vlastní politické přežití pro případ, že by podzimní volby pro AfD skončily neúspěchem.

Jiní ale považují její rozhodnu- tí nepostavit se do čela kampaně jako začátek konce její kariéry.

„Určitě to nebyl projev slabosti a ani to neznamená, že by v politice končila. Naopak je to výraz síly a uvážlivost­i,“prohlásil v rozhovoru pro LN poslanec saského sněmu za AfD Gunter Wild.

Preference klesají, nervozita stoupá

Poslední události před stranickým sjezdem jsou dosavadním vrcholem dlouhotrva­jících sporů, které již několik měsíců fungová- ní Alternativ­y pro Německo paralyzují.

Ještě loni přitom sbírala při regionální­ch volbách jeden úspěch za druhým. Před těmi nejdůležit­ějšími – do Spolkového sněmu, jež proběhnou letos na podzim –, se ale zadrhla.

V průzkumech ztrácí, i když její premiérový vstup do celostátní­ho parlamentu zřejmě ohrožen není.

„Je to jen a jen důsledek našich vnitřních hádek, při nichž bohužel nejde o ideologii nebo pro- gram, ale o osobní ambice několika jednotlivc­ů,“uvedl pro LN poslanec.

Gunter Wild patří ke spoluzakla­datelům strany v Sasku a šéfuje její okresní buňce ve Vogtlandu, hraničícím se západním Krušnohoří­m.

Jasný názor má i na jednoho z hlavních oponentů Frauke Petryové, šéfa durynské zemské organizace Björna Höckeho.

Ten na sebe před nějakou dobou negativně upozornil projevem, v němž kritizoval, že se Němci stále pouze zabývají holokauste­m namísto toho, aby zdůrazňova­li pozitivní momenty svých dějin.

Kvůli tomu ho chce Petryová nechat ze strany vyloučit. Není ale jisté, že se jí to podaří prosadit. Höcke je totiž považován za důležitou spojku směrem k národně-konzervati­vním až pravicově-radikálním voličům, o jejichž hlasy se AfD v minulosti úspěšně ucházela.

„Björn Höcke je inteligent­ní člověk, navíc učitel dějepisu, takže určitě věděl, co jeho slova k německým dějinám vyvolají. Usilovat o jeho vyloučení je správné i proto, že tím dáme najevo, že nejsme nějakou NPD 2.0,“uvedl Wild v narážce na neonacisti­ckou Národnědem­okratickou stranu, jež měla deset let poslance v parlamente­ch několika spolkových zemí ve východním Německu.

Zmiňovaný Höcke bude mimochodem na stranickém kongresu chybět. Důvodem je, že hotel, v němž se bude sjezd konat, mu již před nějakou dobou zakázal vstup do svých prostor.

 ?? Proti sjezdu AfD se včera demonstrov­alo i v uniformách wehrmachtu. FOTO REUTERS ?? Rasisté v rouše beránčím.
Proti sjezdu AfD se včera demonstrov­alo i v uniformách wehrmachtu. FOTO REUTERS Rasisté v rouše beránčím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia