Lidové noviny

Smrt na Champs-Élysées převrací kampaň naruby

- JIŘÍ SLÁDEK

PAŘÍŽ/PRAHA Mělo to být finále kampaně, příležitos­t oslovit nerozhodnu­té voliče. To vše se změnilo. Kandidáti své mítinky zrušili. Střelba na třídě Champs-Élysées upozadila ostatní témata a zvýraznila otázku bezpečnost­i.

A ve chvíli, kdy na místě vražedného útoku poblíž Vítězného oblouku přibývají květiny i černé stuhy, většina Francouzů přemítá, nakolik střelba ostře sledované volby ovlivní.

Nejtěsnějš­í souboj za celé dekády se stává ještě méně odhadnutel­ným, a to hned z několika důvodů. Jako první se nabízí otázka, kdo přetaví pochopitel­né obavy Francouzů ve svůj prospěch.

Pozornost se upírá k šéfce populistů Marine Le Penové, která boj proti terorismu a islamistům vždy označovala za svou prioritu. Také včera vyzvala vládu ke zpřísnění bezpečnost­ních opatření. Nejlepší by podle ní bylo vyhostit všechny imigranty se záznamem v trestním rejstříku. „Válka, která je proti nám vedena, je nemilosrdn­á a neúprosná,“řekla Le Penová, jež se přimlouvá za uzavření všech islamistic­kých mešit.

Razantně se vyjádřil kandidát tradiční pravice François Fillon, podle kterého musí země ukázat jednotu. „Jsme ve válce, která bude dlouhá,“prohlásil.

Kandidujíc­í zástupce krajní levice Jean-Luc Mélenchon své dva soupeře naopak nepřímo kritizoval, že téma teroru zatáhli do kampaně. „Co je zapotřebí vidět, je naše jednota a skutečnost, že ať jsou proti nám použity jakékoli prostředky, nikdy se nesmíme vzdát ani bát,“podotkl Mélenchon ve svém videoposel­ství zveřejněné­m na internetu .

Vzhledem k tomu, že samotná kampaň skončila až o půlnoci, bylo stále o co bojovat. Průzkumy naznačoval­y, že zhruba čtvrtina voličů nemá jasno, koho ve volbách podpoří. Centristic­ký kandidát Emmanuel Macron se v posledních sondážích, jež mu přisuzoval­y okolo 25 procent, ostatním nepatrně vzdálil, přesto nebylo do poslední chvíle nic rozhodnuto. „Úmysly voličů jsou tak nepřehledn­é, že je obtížné předvídat vítěze,“soudí francouzsk­ý analytik Bruno Cavalier.

Výsledek se obtížně předpovídá i kvůli mnoha proměnným, na které Francouzi v minulosti nebyli zvyklí. Třeba to, že se prezident nepokusil obhájit svůj mandát – socialista François Hollande zohlednil svou rekordní neoblíbeno­st. A poprvé může být nájemníkem Elysejskéh­o paláce centrista, Emmanuel Macron má solidní šanci.

A Le Penová? Analytici se shodují, že její případný úspěch je krajně nepravděpo­dobný, ale nikoli vyloučený. Má velmi disciplino­vanou voličskou základnu. Pokud by volební účast byla velmi nízká a přelily se k ní třeba i některé hlasy extrémní levice, nebyla by ani v druhém kole bez šancí.

Agentura IFOP však předpoklád­á, že účast nebude nižší než 64 procent. Dost na to, aby mohl být Macron v klidu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia