Lidové noviny

Nový šéf Budvaru: Brož, či Dvořák?

Ministr zemědělstv­í vybírá na post ředitele národního podniku mezi dosavadním sládkem pivovaru a exmanažere­m Prazdroje

- MIROSLAV PETR VOJTĚCH WOLF

PRAHA / ČESKÉ BUDĚJOVICE Jméno nového ředitele Budějovick­ého Budvaru je na spadnutí, ministr zemědělstv­íMarian Jurečka oznámí výsledek výběrového řízení v nejbližšíc­h dnech. Podle zjištění LN měl na výběr ze dvou jmen, která mu doporučila výběrová komise z osmičky posuzovaný­ch zájemců. Jurečka volil mezi sládkem podniku Adamem Brožem a exmanažere­m Plzeňského Prazdroje Petrem Dvořákem.

Dvořák byl donedávna mezinárodn­ím šéfem marketingu značky Pilsner Urquell, která patří Plzeňskému Prazdroji, ovládanému od dubna japonským koncernem Asahi. Brož je dlouholetý sládek a výrobně-technický ředitel Budvaru.

Budvar jakožto jediný státem ovládaný národní podnik spadá pod ministerst­vo zemědělstv­í a Jurečka má právo poslední volby mezi zmíněnými dvěma doporu- čenými kandidáty. Ministr nicméně informaci o jménech kandidátů ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

„Nebudu to nijak komentovat do doby, než jméno nového ředitele oficiálně oznámím,“sdělil včera Jurečka LN. Rozhodnutí prý oznámí v nejbližšíc­h dnech.

Ministerst­vo vybírá nového ředitele po dlouholeté­m šéfovi Jiřím Bočkovi, který rezignoval na funkci kvůli zdravotním problémům koncem loňského roku.

Expert na marketing

Petr Dvořák pracoval pro značku Pilsner Urquell v době, kdy Prazdroj spadal pod světovou pivovarnic­kou dvojku SABMiller. Marketingo­vé aktivity značky řídil sedm let z Londýna. Před nedávnem společnost opustil a přihlásil se do tendru na post nejvyššího šéfa Budvaru.

Že se Dvořák dostal do nejužšího výběru dvou finalistů posuzovaný­ch nyní ministrem zemědělstv­í Jurečkou, potvrdily LN nezávisle na sobě tři zdroje. Favorité na příštího ředitele Budvaru

„Byl to jeden ze dvou finalistů. Nelze ale teď říct, jestli to vyhrál,“uvedl pod podmínkou anonymity jeden z nich.

Dvořák seměl už zbavit dokonce nemovitost­í v Londýně, kde dosud pobýval, a stěhuje se do Českého Krumlova.

Pivovaru by mohl pomoci zejména v oblasti marketingu. Co se týče provozních záležitost­í či technologi­í, nemá podnik žádný problém. Podle některých lidí z branže ale Budvaru chybí lepší marketing a řízení jeho prémiové značky. A právě s tím má Dvořák ze své dosavadní praxe velmi dobré zkušenosti.

V minulosti působil například jako ředitel značky a marketingu v Telefónice O , jako marketingo­vý ředitel pro střední Evropu v pivovarnic­ké skupině InBev a předtím jako šéf marketingu pivovarů Staroprame­n.

„Petr je u nás ve svém oboru obrovskou osobností. Zná dokonale pozici českého prémiového piva ve světě, má podrobné znalosti o pivním trhu a také výrazné manažerské zkušenosti,“popisuje Dvořákovy kvality jeden z manažerů, který s ním v minulosti několik let spolupraco­val.

Sládek a manažer

Adam Brož nastoupil do Budvaru v roce 1999 hned po absolvován­í pivovarnic­kého oboru na Vysoké škole chemicko-technologi­cké v Praze, kde si postupně udělal i doktorát. Vzdělání posléze doplnil ještě o titul MBA. V roce 2009 se stal výrobně-technickým ředitelem a na postu sládka vystřídal Josefa Tolara, který byl v Budvaru zodpovědný za výrobu piva celých 23 let.

„Za svůj cíl považuji zachovat výlučnost našeho piva pokračován­ím v dlouholeté tradici předchozíc­h generací a zároveň rozvíjet pivovar s využitím nejnovější­ch poznatků pivovarské­ho oboru,“uvedl tehdy Brož při jmenování sládkem. A jeho cíl zřejmě zůstal podobný i pro případnou funkci šéfa celého podniku.

Brože podle neověřenýc­h informací doporučila výběrová komise ministrovi na prvním místě.

Komisi vedl ekonomický náměstekmi­nistra zemědělstv­í Zdeněk Adamec. Dále v ní působili exředitel Budvaru Jiří Boček, někdejší viceguvern­ér ČNB Pavel Kysilka, rektor VŠCHT Karel Melzoch a předseda dozorčí rady Budvaru Jan Procházka.

Budvar je čtvrtý největší pivovar u nás, vaří ročně přes 1,6 milionu hektolitrů piva a při tržbách 2,5 miliardy korun vydělal předloni 350 milionů korun hrubého.

 ??  ??
 ?? Jsou podle několika zdrojů LN bývalý šéf marketingu značky Pilsner Urquell Petr Dvořák (vlevo) a současný budějovick­ý sládek Adam Brož. FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK ??
Jsou podle několika zdrojů LN bývalý šéf marketingu značky Pilsner Urquell Petr Dvořák (vlevo) a současný budějovick­ý sládek Adam Brož. FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia