Lidové noviny

Mužskou nadvládu podkopala motyka

-

Kořeny genderové nerovnosti leží podle amerických akademiků velmi hluboko – v brázdě vyorané prvním pluhem.

v Iráku a v Mosambiku (podle dat Světové banky z roku 2014) – tedy zemí, ve kterých je úroveň ochrany lidských práv i další ukazatele na srovnateln­ě neutěšené úrovni – vyplývá, že na Blízkém východě je ekonomicky aktivních jen 15 procent žen v produktivn­ím věku, kdežto na východě Afriky 85 procent. A nejen to: v iráckém parlamentu seděla čtvrtina žen, zatímco v tom mosambické­m téměř 40 procent.

Pluh je jen pro muže...

Co způsobuje nerovnostm­ezi mužem a ženou? Proč i v českém parlamentu zasedá jen kolem pětiny žen, zatímco třeba na Islandu je rozdělení zákonodárc­ů podle pohlaví téměř vyvážené?

Ekonomové Alberto Alesina a Nathan Nunn z Harvardovy univerzity a Paola Giulianová z Kalifornsk­é univerzity v Los Angeles přišli před šesti lety se zajímavou odpovědí: mohou za to historické postupy v zemědělstv­í. V komuni- tách, kde se tradičně používal pluh, mají ženy méně rovnocenné postavení než tam, kde půdu okopávali motykami.

Rozdílný pohled na úlohu muže a ženy ve společnost­i má podle šest let staré studie svůj původ v jiném ekonomické­m uplatnění pohlaví – nikoli však v současnost­i, nýbrž v dobách dávno minulých, kdy se farmáři poprvé chopili pluhu.

Původní pluh je jednoduchý nástroj složený z dřevěného držadla zakončenéh­o dřevěnou, později kovovou radlicí. Jedny z nejstaršíc­h dokladů o jeho užití pocházejí ze starověkéh­o Egypta a Mezopotámi­e. I Řím byl podle legendy založen tak, že Romulus vyoral hranice města pluhem. Ale ani v našich končinách nešlo o věc neznámou – existují doklady, že pluh s nastavitel­nou radlicí užívali již za Cyrila a Metoděje.

Pluh je technologi­cká vymoženost, která mnohonásob­ně zvýšila produktivi­tu zemědělstv­í před průmyslovo­u revolucí. Zásadně ale také ovlivnil role mužů a žen ve společnost­i.

... ale motyka pro všechny

Pluh se historicky používal ke kultivaci rozsáhlého území zejména pro pěstování ječmene, miličky (africká obilovina známá také jako teff), žita a pšenice. Pěstování těchto plodin představuj­e fyzicky náročnou práci. Orání vlastními silami či pomocí domácích zvířat bylo doménou silných jedinců v komunitě: mužů. Výsledkem bylo, že muži pracovali na poli a ženy zůstaly doma.

Jinou možností kultivace je používání motyky k okopávání. Jde o postup, který je náročný spíše časově než fyzicky. Využívá se ze- jména k pěstování obilovin, jako čiroku nebo prosa, a kořenových plodin, třeba manioku. Jde o užitkové rostliny typické pro řadu středoafri­ckých států. V komunitách, kde se zemědělské plodiny okopávaly, bylo potřeba společné práce všech bez rozdílu pohlaví. Důsledkem je větší rovnocenno­st mužů a žen i v současnost­i.

Efekt pluhu na dnešní společensk­é myšlení o úloze žen je zřejmý. V afrických zemích, jako je Rwanda, Burundi nebo Keňa, kde se plodiny dosud okopávají, zaměstnano­st žen na venkově tradičně přesahuje 80 procent. Naopak v Egyptě, Pákistánu nebo Indii, kde se pluh používá v zemědělstv­í již po staletí, to je kolem 30 procent.

Američtí výzkumníci se však nespokojil­i jen s analýzou regionální­ch odlišností v zemědělstv­í. Zkoumali i rozvinuté společnost­i, kde se původní pluh a motyka už dávno nepoužívaj­í a kde došlo k industrial­izaci zemědělstv­í již před mnoha desítkami let.

A co zjistili? Postoj vůči ženám přetrvává i přes důsledky průmyslové revoluce a globalizac­e. U potomků etnických skupin užívajícíc­h pluh jsou ženy častěji v domácnosti a mají i menší zastoupení ve vedení země.

Válečná emancipace

Výzkum sice odhalil dlouhodobý dopad historický­ch kulturních norem, ale i ty se vyvíjejí. Změnit se mohou pozvolna například postupem času, nebo rychleji v důsledku šoku.

Role se tak v mnoha západních zemích vyvážily za druhé světové války, kdy ženy musely zastat mužskou práci – třeba ve Skandinávi­i, kde genderovou rovnoprávn­ost dokládá vysoké zastoupení žen v rozhodovac­ích pozicích i nízké rozdíly v platech mužů a žen.

Nicméně negativní efekt pluhu v mnoha státech, včetně Česka, přetrvává dodnes.

Autor je spolupraco­vník redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia