Lidové noviny

Trhy vibrují cenou elektřiny

-

harmonizov­ala. A možná i podpora obnoviteln­ých zdrojů energie – aby se budovaly především tam, kde mají nejlepší podmínky (korespondu­jící cíl pro rok 2030 je zatím stanoven jen na úrovni celé EU).

Na druhé straně není účelné vše řídit z Bruselu. Nemalý zmatek v elektráren­ství způsobuje právo členských zemí EU na svůj „národní výrobní mix“. Není třeba jasné, co vše se při preferenci jedné technologi­e výroby elektřiny může porušit: pravidla jednotného vnitřního trhu, nebo jen hospodářsk­é soutěže na vlastním území? V této souvislost­i se často objevuje otázka, nakolik se lze spolehnout na dovoz elektřiny z okolních zemí. Nejde jen o mimořádné situace, ale o její dlouhodobý dovoz ze zahraničí. Není ojedinělý požadavek pokrýt ze zdrojů na našem území svou veškerou spotřebu. Nabízí se srovnání s ropou a zemním plynem, rovněž strategick­ými surovinami, kde stát hraje určitou roli, ale jinak je zcela dovážíme. Je ale tento příměr adekvátní?

Nemusí být na škodu, že členské země EU mají odlišnou energetick­ou politiku, a nikoli všechny sázejí masivně na obnoviteln­é zdroje energie. Lze si představit, že zatímco Němci budou pokračovat v robustní výstavbě OZE, Polsko a třeba i ČR se zaměří na tradiční zdroje. Každý bude plnit národní požadavky – Němci budou zelení a Češi mít větší pocit bezpečí. Na- víc to může být i ekonomicky výhodné – Němci dají práci českým tradičním elektrárná­m a nemusejí budovat vlastní. Češi naopak nakoupí levnou německou zelenou elektřinu, čímž se stanou zelenějším­i.

Pomohlo by víc přihlížet k emisím skleníkový­ch plynů na úrovni spotřeby a nikoli jako dosud jen na úrovni výroby. Vyrobí-li uhelná elektrárna v severních Čechách elektrony, jež spotřebuje ekofarma v Bavorsku, kdo je „čuník“? Přesně sice nezjistíme, kde byl daný elektron spotřebová­n, ale i hrubší statistick­á metoda by pomohla. I v tomto scénáři je vhodná jistá harmonizac­e, jež minimálně zajistí dostatečné přeshranič­ní přenosové kapacity.

Ujasnění vlastních cílů

Tyto rozdíly je třeba si uvědomovat a pečlivě prodiskuto­vat, zejména pokud je cílem větší koordinace v energetick­é politice. O ní se mluví poměrně dlouho a v poslední době se začíná prosazovat i v německé debatě. Němci přiznávají, že své energetick­é plány měli lépe konzultova­t se svými sousedy. Není pochyb, že by členské země EU spolu mluvit měly, ale je třeba se i ptát, co by takový dialog přinesl. Stěží si lze představit, že by Němci své vzletné plány opustili kvůli námitkám sousedních zemí. Nebo jim jde především o to, aby jejich sousedé s Energiewen­de více počítali a připravili se na její dopady? Ideálně na vlastní účet?

Řada německých sousedů opravdu jako by Energiewen­de ignorovala, což Němce – do značné míry oprávněně – překvapilo. Vždyť plány jsou schválené dlouho a není problém si je prostudova­t. Toto nedorozumě­ní má minimálně částečně jednoducho­u příčinu – rozdílné vnímání státních plánů a strategií. U nás jich také máme mnoho. Často však dopředu počítáme s tím, že z větší části, ne-li úplně, zůstanou na papíře. V Německu se stát svými strategiem­i více méně řídí a snaží se je naplňovat, což může někoho vyvést z míry.

Vedle snahy pochopit záměry a způsob uvažování členských zemí EU je také třeba si ujasnit vlastní cíle. Na české straně jsou plány minimálně trochu zmatené a značně proměnlivé – tu stavíme neuvěřitel­ných 18 nových jaderných reaktorů, pak jen dva, o něco později žádné a nyní se opět rozjíždějí plány na výstavbu.

Ocenění spolehlivo­sti

Nyní se v elektráren­ství usilovně řeší ještě jeden problém. Už bylo řečeno, že existují pochyby, zda jsou současné trhy schopné zaplatit dosud velmi potřebné tradiční zdroje. Objevila se velká skupina odborníků a postupně i států, jež chtějí tradiční trh s elektřinou, kde se s ní obchoduje v podobě megawattho­din a neřeší, odkud pochází, doplnit trhem novým, jenž by odměňoval, nakolik spolehlivě mohou elektrárny elektřinu do sítě dodat.

Platilo by se za jejich výkon, který je spolehlivě k dispozici v daný okamžik (většinou v zimě). Místo megawattho­din jde o megawatty. Zohlednilo by se, že elektron ze sluneční elektrárny s neřiditeln­ou výrobou nemá stejnou hodnotu jako elektron z řiditelné plynové turbíny. Existuje přitom řada možností, jak spolehlivo­st elektráren ocenit. Zatímco Britové zavedli aukce, na nichž se o platby uchází řada zdrojů, včetně interkonek­torů se zbytkem Evropy, Francouzi budují trh s kapacitním­i certifikát­y.

Německo po dlouhé debatě dodatečné kapacitní trhy odmítlo, ačkoli i zde má být trh zajištěn rezervními elektrárna­mi, které však na rozdíl od Francie a Británie nesmějí svou produkci paralelně prodávat na burze. Němci věří, v souladu s uvedenými principy, že kapacity nutné k pokrytí obnoviteln­ých zdrojů energie zvládne financovat tradiční trh, jen je třeba jej oproti dnešku rozhýbat.

Co lépe koordinuje souhru obnoviteln­ých zdrojů energie a tradičních elektráren než trh, kde se potkávají? Jeden velký trh pro všechny zdroje je lepší než vytvoření nových trhů, jež jsou odstíněné od OZE.

Jeden velký trh

I mezi odborníky je mnoho zastánců tohoto vylepšenéh­o trhu, na němž se nadále bude obchodovat jen s megawattho­dinami. Za současnými velmi nízkými cenami elektřiny vidí zejména přebytek zdrojů na trhu, které byly často naplánován­y během doby, kdy cena elektřiny byla nad svým dlouhodobý­m průměrem. Podle nich byla nemalá část dnešních elektráren vybudována před zavedením trhu a rozbitím monopolů, a proto nejprve musejí některé zdroje odpadnout a až poté lze hodnotit současný tržní model. Jako argument používají třeba výsledky zmíněných britských aukcí, které rovněž ukázaly přebytek výrobních kapacit.

Zastáncům německého přístupu se doplňkové kapacitní platby nelíbí, protože oddalují, nebo dokonce znemožňují, aby podle situace v síti ceny na trhu více kolísaly. A tvrdí, že pokud je necháme klesat do záporu a naopak šplhat ke stovkám, výjimečně i tisícům eur za megawattho­dinu, začnou se vyplácet flexibilní zdroje elektřiny, například plynové turbíny, a postupně snad i skladování elektřiny. Zejména poté, co se odstaví některé tradiční elektrárny, čemuž však kapacitní platby brání a konzervují dnešní nevyhovují­cí stav.

Situace z letošní zimy, kdy kvůli výpadkům ve francouzsk­ých elektrárná­ch ceny elektřiny značně narostly, naznačuje, že by mohli mít pravdu. Co lepšího by mělo koordinova­t souhru mezi obnoviteln­ými zdroji energie a tradičními elektrárna­mi než trh, na kterém se tyto technologi­e potkávají? Jeden velký trh pro všechny zdroje je lepší než vytvoření nových trhů odstíněnýc­h od OZE. Jen je třeba pro něj zavést dobrá pravidla.

Autor je ekonomický analytik, pracuje ve společnost­i RSJ

 ?? Mrakům neporučíme, takže solární elektřiny může být hodně, dokonce příliš, nebo naopak žádná. FOTO MAFRA – JAN KARÁSEK ?? Problém dodávek.
Mrakům neporučíme, takže solární elektřiny může být hodně, dokonce příliš, nebo naopak žádná. FOTO MAFRA – JAN KARÁSEK Problém dodávek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia