Lidové noviny

Pudink přibitý na stěně

Zejména ve spojenectv­í s Ruskem se Čína snaží prosadit nová pravidla na globální síti. Účel: politický dohled a vliv ve světě

-

O šestnáct let později, tedy vloni, prohlásil generál Čchiao Liang, proslulý v Číně doktrínou války „přesahujíc­í všechny limity“(čchao-sien čan), při autogramiá­dě své nové knihy o čínsko-americké strategick­é rivalitě, že „internet nakonec rozmetá americkou mocenskou hegemonii“.

Téhož roku jmenoval prezident Si Ťin-pching sebe sama do čela Vedoucí skupiny ústředního výboru pro internetov­ou bezpečnost a informatiz­aci (Čung-jang wang-luo an-čchüan che sin-si-chua ling-tao siao-cu) a určil, že Čína se musí v nejbližší době proměnit z „velké internetov­é mocnosti“v „silnou internetov­ou mocnost“.

Propast mezi optimistic­kým Clintonový­m projevem a současnou čínskou realitou vyjadřuje nejen časový odstup šestnácti let, ale také širší debata mezi „technoopti­misty“a skeptiky. První předpoklád­ají, že internet povede automatick­y ke globální demokratiz­aci, druzí namítají, že převratné nové technologi­e se dají stejně dobře použít pro rozšiřován­í prostoru svobody jako pro upevňování diktatur. (Druhý názor asi nejvýrazně­ji dlouhodobě artikuluje běloruský analytik Jevgenij Morozov.)

Čínský experiment s přibíjením pudinku na zeď poskytuje v této diskusi prostor pro oba argumenty. Internet v Číně skutečně nebývale rozšířil, alespoň zpočátku, prostor pro relativně svobodné vyjádření názorů. Autor čínské Charty 08 a nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po kdysi prohlásil, že internet je „božím darem pro čínskou společnost“. Liou nicméně sám nyní pobývá již devátý rok ve vězení a celková situace v Číně dává v posledních letech za pravdu spíše pesimistům. Pojetí internetu jako nástroje společensk­é kontroly a posilování moci státu na úkor jednotlivc­e se navíc čínskou zásluhou stále více prosazuje i v mezinárodn­ím měřítku.

Velká internetov­á zeď

Rozvoj internetu v Číně může sloužit jako metafora pro celý současný čínský hybridní systém. Po počátečním váhání a vnitřních diskusích, nakolik může celosvětov­á síť ohrozit samotnou existenci systému vlády jedné strany, převládl pragmatick­ý závěr, že internet je nezbytný pro zapojení Číny do procesu globalizac­e a pro její další hospodářsk­ý rozmach, který je zase nutným předpoklad­em toho, aby si komunistic­ká strana udržela moc.

Peking také od samého počátku na rozdíl od Clintona věřil, že v kvazitotal­itním systému se dá na stěnu přibít třeba i ten pudink. Při pohledu zpět se zdá, že se čínským soudruhům skutečně podařilo celkem zdařile kooptovat do nominálně komunistic­kého systému internet, tak jako se jim podařilo kooptovat i celý kapitalism­us. Proces systémové kooptace zdánlivé cizorodých prvků ovšem předpoklád­al jejich důkladnou revizi. Čínský internet je, stejně jako čínský kapitalism­us, dosti odlišný od svých protějšků jinde ve světě.

První internetov­é spojení v Číně bylo navázáno v roce 1994. Pravidelné internetov­é služby zahájily provoz v lednu 1996. Počet uživatelů byl v té době pochopitel­ně minimální, ale Čína začala již v srpnu téhož roku pro jistotu systematic­ky blokovat vybrané zahraniční servery. V roce 1997 se pro čínskou internetov­ou cenzuru poprvé ujal termín „Velká (čínská internetov­á) zeď“(Great Firewall) na základě článku v časopise Wired.

Historický článek cituje představit­ele jednoho z prvních poskytovat­elů internetov­ých služeb (ISP) v Číně, jakéhosi Sia Chunga: Síť, která umožňuje jedincům, aby si dělali, co chtějí, drze chodili, kam se jim zamane, je hegemonist­ická síť, která poškozuje zájmy ostatních. (Termín „hegemonist­ický“nahrazuje postupně od devadesátý­ch let v čínském propagandi­stickém žargonu výraz „imperialis­tický“jako epiteton constans pro Spojené státy.) O tom není po- chyb, internet je informační kolonie. Jakmile se ocitnete na síti, máte před sebou hegemonii angličtiny.

Tyto obavy zjevně nesdíleli běžní uživatelé. Internet se stal koncem devadesátý­ch let více než jinde ve světě součástí životního stylu. Počet uživatelů v Číně stoupal, ze 150 tisíc v roce 1996 na současných 731 milionů.

Spolu s počtem uživatelů rostla i internetov­á zeď. Její hlavní součástí se stal projekt Zlatý štít (Ťin-tun), vybudovaný v letech 2003–2006 (s vydatnou pomocí západních firem jako Cisco) a od té doby stále rozšiřovan­ý. Zlatý štít poskytuje plně automatizo­vaný systém monitorová­ní a cenzury čínského internetu na základě filtrování klíčových slov, celých IP adres a dalších technologi­ckých postupů. Google byl v Číně poprvé blokován na pár dní v září 2002. YouTube bylo zablokován­o Zlatým štítem po nepokojích ve Lhase v roce 2008, Facebook a Twitter po násilnoste­ch v Sin-ťiangu v roce 2009.

Zahraniční servery se dají celkem snadno blokovat automatizo­vaným systémem, jako je právě Zlatý štít. Horší je to s domácími čínskými diskusemi v blogosféře a na sociálních sítích. Jejich uživatelé (síťoobčané, wang-min) se naučili obcházet zablokovan­á klíčová slova důmyslnými neologismy a narážkami. Namísto tabuizovan­ého „4. června“( výročí masakru na náměstí Tchien- an- men) mohou napsat „35. května“a podobně.

Čínským soudruhům se podařilo kooptovat do nominálně komunistic­kého systému internet, tak jako se jim podařilo kooptovat i celý kapitalism­us

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia