Lidové noviny

Anketa: Francie, nemocná země?

- Petr Zídek

Zítra se ve Francii koná první kolo prezidents­kých voleb, které se od těch předešlých v mnoha ohledech liší. Současný prezident François Holland rezignoval na obhajobu mandátu. Kandidáti klasických politickýc­h stran, pravicovýc­h republikán­ů a levicových socialistů, nepatří k favoritům. Velká část voličů zůstává do poslední chvíle nerozhodnu­tá. Do druhého kola volby mohou podle průzkumů postoupit čtyři kandidáti. A z nich dva, Marine Le Penová a Jean-Luc Mélenchon, zastávají extremisti­cké postoje. A to i v těch otázkách, které se netýkají jen Francouzů.

Kandidátka extrémní pravice i kandidát extrémní levice volají po vystoupení Francie z eurozóny, či dokonce z Evropské unie. Tento krok by ale nutně vedl k rozpadu uskupení, na jehož existenci mají i Češi vitální zájem. EU může existovat bez Británie, ale ne bez Francie, svého zakládajíc­ího člena a tahouna evropské integrace. Extrémní kandidáti projevují také velké sympatie k Putinovu Rusku. Strana Marine Le Penové bere peníze z Moskvy. A socialista Jean-Luc Mélenchon otevřeně hovoří o možnosti revize ukrajinsko-ruských hranic. Podobnou vstřícnost k Putinově politice projevil i kandidát republikán­ské pravice François Fillon.

Volby probíhají v nervózní atmosféře hrozby útoků islamistic­kých radikálů. K poslednímu došlo v samém srdci Paříže ve čtvrtek večer. Výsledky voleb rozhodnou nejen o Francii, ale i Evropě a zprostředk­ovaně také o Česku. Požádali jsme proto devět Čechů dlouhodobě žijících ve Francii a tři Francouze (přesněji řečeno dvě Francouzky a jednoho Francouze) s vazbami na Česko, aby nám odpověděli na následujíc­í otázky: „Budou letošní prezidents­ké volby pro Francii jiné než prezidents­ké volby předešlé? Jestliže si myslíte, že ano, tak v čem? A mohl/a byste čistě ze svého osobního pohledu stručně formulovat, jak a v čem se Francie za posledních řekněme pět až sedm let změnila? Jak se to projevuje v každodenno­sti, kterou kolem sebe vidíte a cítíte?“

Jejich odpovědi vyplňují následujíc­í tři strany.

 ?? Podporovat­elé prezidents­kého kandidáta Emmanuela Macrona v Saint-Herblain, nedaleko Nantes; Francie, 19. dubna 2017. FOTO REUTERS – STEPHANE MAHE ?? Kampaň.
Podporovat­elé prezidents­kého kandidáta Emmanuela Macrona v Saint-Herblain, nedaleko Nantes; Francie, 19. dubna 2017. FOTO REUTERS – STEPHANE MAHE Kampaň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia