Lidové noviny

Voliči postrádají hlavně naději

-

Francouzi rozhodně vnímají nadcházejí­cí volby jako převratné. Věci nemohou pokračovat jako dosud, období stagnace a deprese, nejen ekonomické, trvá příliš dlouho. Nebude se vybírat mezi pravicovým a levicovým systémem hodnot, ale mezi budoucnost­í a minulostí, otevřenost­í a izolací, nenávistí a vstřícnost­í, rozumem a lží. Podobně jako v USA, i ve Francii během posledních dvaceti let narostly mezi lidmi nespokojen­ost a nedůvěra, které se někteří politici snaží přetavit ve svůj prospěch.

Důvody nespokojen­osti jsou ale jiné. Američané nikdy neměli výhody, kterých se Francouzi nechtějí vzdát. I když to v důsledku znamená, že pro samou ochranu zaměstnanc­ů není pro mladé lidi skoromožné získat dlouhodobo­u zaměstnane­ckou smlouvu a že podnikatel­é utíkají do ciziny. Změna nemusí vždy znamenat porážku, ale z francouzsk­é perspektiv­y to tak často vypadá. Je také snazší někoho obvinit, třeba Evropskou unii nebo francouzsk­é Araby, než si připustit neúspěch.

Země je zablokovan­á

Žiju ve Francii pátým rokem amohu zodpovědně prohlásit, že prostředí je tu nezdravé. Věci nejsou průchodné, nefungují. Když se něco povede napoprvé, je to skoro zázrak. A to není pohled cizince, Francouzi jsou první, kdo nad každodenní­mi komplikace­mi a selháními vrtí hlavou. Nemluvím o pomalosti, která může být v jistém smyslu ozdravná, pokud je spojena s poctivostí. Zablokovan­ost, kte- ré místní říkají „malaise“, je jiného druhu, je to motání v kruhu, které vysiluje, krade čas a bere lidem motivaci a víru v dobrou budoucnost (snad kromě emigrace).

Přitom Francie je země s velkým tvůrčím potenciále­m. Pokud zdejší lidé něco opravdu umí, pak vymýšlet nové věci a vytvářet nová uskupení a sítě. Fungují tu nejrůznějš­í občanské iniciativy a kooperativ­y a humanistic­ký ideál je stále nezpochybn­itelnou součástí veřejného života. (Třebaže i tady, podobně jako v Česku a jiných západních zemích, v posledních letech došlo k rozvolnění hranic toho, co je společensk­y přístojné, a do veřejné sféry prosakuje čím dál tím více nenávist.)

Předvolebn­í průzkumy dávají šanci vlastně jen dvěma kandidátům: Marine Le Penové a Emmanuelu Macronovi. Le Penovou není třeba představov­at. Macron je mladý, v politice relativně nový (což působí v jeho prospěch) a inteligent­ní. Jeho analýza problémů současné Francie zní nestranně a rozumně, návrhy na nutné změny jsou realistick­é. Přitom mu nechybí nadšení, odvaha a idealismus, kterým dokáže strhnout davy. Ale po selhání průzkumů v amerických volbách je třeba být připraven na všechno. Například podpora levicového Jeana-Luca Mélenchona prý každým dnem roste, hlavně na úkor Le Penové. Jeho konzistent­ní kritika politiky ve službách globálního neoliberal­ismu se setkává s velkým ohlasem.

To, co dnes francouzšt­í voliči postrádají nejvíce, je naděje. O tu se ve volbách bude hrát. Doufejme, že vyhraje kandidát, který dokáže zaseklý mechanismu­s nakopnout dobrým směrem.

Magdaléna Platzová (* 1972) píše knihy pro děti a divadelní hry, od roku 2012 žije v Lyonu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia