Lidové noviny

O volbách a zářných zítřcích

-

Na vaši první otázku odpovědí zajisté všichni dotázaní stejně, to jest přitakávav­ě. Je pravděpodo­bné, že ve druhém kole bude chybět přinejmenš­ím jedna, a nejspíš obě politické formace, které v novodobé Francii dosud vládly. Což není specifikum Francie; podobnou tendenci lze zaznamenat tu či jinde v Evropě, ba i v Neevropě.

Pro tento vývoj je charakteri­stická nepřítomno­st tradičních diskurzů jak v levicovém, tak pravicovém politickém světě. Dosavadní kritéria – bohatí versus chudí, zvyšování životní úrovně atd. – jsou dnes apanáží převážně krajních, resp. okrajových stran. Dominantní spor probíhá v jiných pojmech: zánik – pozvolný, nicméně neodvratný – či nezánik národa v té podobě, v jaké ho známe a vnímáme posledních bratru dvě stě padesát let. Zánik národa předpoklád­á kromě jiného i odstranit monopolní státní struktury, poddat se nadnárodní­m institucím, proměnit historické území v open space, v němž posedávají ti, kdo mluví týmž jazykem, doslova i přeneseně, kteří nosí stejné boty a stejný zástřih, kteří znají cizí města lépe než své vlastní.

Kteří mají plnou hubu alterity, s níž se nikdy reálně nesetkali, byť jen na vteřinu.

Pod korouhví globalizac­e

Osobně jsem se vždycky považoval za dědice společensk­ých schémat osvícenstv­í, a tudíž za kosmopolit­ního člověka. Princip kořenů mi byl a je dodnes podezřelý. Setkání s alteritou je v mém vědomí jediný prostředek, jak prožít život pokud ne smysluplně (naplnit život smyslem není jen tak), tedy přinejmenš­ím neidiotsky. A považuji-li člověka, viz výše, za flóru bezkořenno­u, nezbavuji ho tím identity – kterou vnímám jako proces. A tuto identitu může poskytnout toliko konfrontac­e s alteritou.

Média, ideologové, politici, kteří dnes pod korouhví globalizac­e horují pro alteritu, usilují ve skutečnost­i o dokonale černobílý svět, v němž budou nekomuniko­vat ti, kteří pochopili, kam svět spěje, s těmi, kdo k podobnému poznání nedospěli. Někdejšího ignorantsk­ého proletáře nahradil křupan, který neglobaliz­ovaně trvá na svých zvyklostec­h.

Podotýkám, aby nedošlo k nedorozumě­ní, že jsem přívržence­m Evropské unie – jakkoli čím dál skeptičtěj­ším – a představa federace či konfederac­e evropských národů se mi zdá rozumná a žádoucí. To, co jsem se pokusil vyjádřit, nesouvisí s bruselskou byrokracií, na niž je nám tak libé a snadné nadávat. Přál bych si pouze, aby Evropská unie vzdorovala blížícímu se černobílém­u, dvouvrstev­nému světu, v němž opět jednou dostane přes hubu neoperativ­ní pitomec – k němuž pociťuji větší sympatie než k úhledným a usměvavým prorokům zářných zítřků globalismu. Normalizac­e není patrně vhodné synonymum, přesto se dere na rty. A čím dál fatalistič­těji čekám na návrat pojmů, které stály u zrodu Unie, do politickéh­o slovníku dneška. Koneckonců, nezní snad evropská devíza In varietate concordia?

O tom jsou – dle mého názoru především – dnešní prezidents­ké volby ve Francii, a zakrátko i jinde.

Patrik Ouředník (* 1957) je autorem nejpřeklád­anější současné české knihy – Europeana. Stručné dějiny dvacátého věku (2001). Ve Francii žije od roku 1984.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia