Lidové noviny

Zpíváme často Marseillai­su

-

Prezidents­ké volby jsou tradičně volbami s největší účastí. V čem jsou letošní prezidents­ké volby jiné? Předvolebn­í kampaň je nesena v nezvykle emocionáln­ím a vášnivém duchu, přináší nejrůznějš­í zvraty a ohromení. Už výsledek pravicovýc­h primárek překvapil, zvítězil François Fillon, a nikoliv jeden z předpoklád­aných favoritů – Nicolas Sarkozy či Alain Juppé. Finanční skandály Fillona a jeho manželky Penelope, jeho zjevné lži a nemorální postoje, které vyvolaly odsouzení i ve vlastních řadách pravicovéh­o politika, jeho postavení zproblemat­izovaly.

Co se týče Marine Le Penové, nemyslím si, že by mohla volby vyhrát. Její pozice byla před několika dny oslabena výrokem o Zimním velodromu, který za nacistické okupace sloužil jako koncentrač­ní tábor pro Židy před jejich deportací do vyhlazovac­ích táborů: prohlásila, že Francie není zodpovědná za zatýkání a následnou deportaci Židů. Tento omyl je těžko pochopitel­ný, neboť Marine Le Penová se dlouhodobě snaží odbourávat politické dědictví svého otce. Výrokem ale potvrdila, že je a zůstane jeho politickou následkyní.

Líbivý narcista

Hvězdou na prezidents­kém nebi je Emanuel Macron. Líbivý narcista, bývalý bankéř u Rothschild­a a ministr ekonomie se pravděpodo­bně stane prezidente­m Francie před dovršením své čtyřicítky. Francie se utápí v bezbřehé „macronmani­i“. Macron se proslavil díky mediální konstrukci. Je schopen řečnit na jakékoliv téma, a to tak, že obhajuje věc i její opak. Snaží se o co nejširší záběr, zprava i zleva. Oficiální kandidát socialisti­cké strany Benoît Hamon vyšel z primárek vítězně, ovšem jeho spolustran­íci Emmanuel Valls a Jean-Yves Le Drian se s ním desolidari­zovali a přešli k Macronovi. Odůvodňují to tím, že nechtějí, aby se dostala k moci Le Penová. Kandidátů je jedenáct, favority byli před několika dny tři. A pak se objevil Jean-Luc Mélenchon. Není to nová tvář francouzsk­é politiky, ba naopak, situuje se na levici levice. V Marseille začal svůj mítink minutou ticha za utonulé migranty ve Středozemn­ím moři, což považuji za důstojné gesto.

Předpoklád­á se, že Marine Le Penová se dostane do druhého kola. V roce 2002 se její otec do druhého kola sice dostal, ale v naprosto odlišném kontextu. Nikdo to tehdy nepředpokl­ádal, byl to obrovský šok pro celou Francii. Dnes je situace velmi rozdílná, reprezenta­ntka extrémní pravice je dlouhodobě považována za kandidátku druhého kola. Zdá se, že na programech jednotlivý­ch kandidátů zase tak moc nezáleží, jediným programem je nedopustit, aby se favoritka s fašizující­mi tendencemi stala první prezidentk­ou Francie. Ve svém okolí slýchám často (a sama to cítím podobně): „Nevím, koho budu volit, ale vím, koho volit nebudu.“

Nezodpověz­ená otázka

Jistěže se země, kde islámský terorismus od ledna 2015 připravil o život 236 lidí z celkového počtu 271 obětí atentátů za posledních třicet let, změnila. Zvykli jsme si na viditelnou přítomnost policie, na kontroly v obchodních centrech, na nádražích, při vstupu do muzeí a galerií. Ale také jsme zažili nezapomenu­telné manifestac­e občanské solidarity a odhodlání nenechat si vzít náš způsob života a naše hodnoty. Nikdy jsem neslyšela zpívat – a nezpívala – Marseillai­su tak často jako v posledních dvou letech. Nezodpověz­enou otázkou ovšem zůstává, jak a proč se stalo, že z dětí, které se tu narodily, vyrostli islámští fanatikové.

Ivanka Lefeuvre (* 1949) je signatářka Charty 77. Ve Francii žije od roku 1982. Vydala knihu „Migrace 1982“o svém vyštvání z vlasti v rámci akce StB Asanace (2014).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia