Lidové noviny

„Máme politiků po krk. Je čas na změnu“

-

Francouzsk­é prezidents­ké volby 2017 představuj­í v historii páté republiky zcela mimořádný „ročník“. Stačí uvést několik příkladů. Dosavadní prezident svůj mandát neobhajuje. To je premiéra, všichni jeho předchůdci se o to pokusili. Je narušeno tradiční schéma souboje mezi levicí a pravicí. Svůj program nabízí voličům celkem 11 kandidátů, což je relativně vysoký počet. Jeden z nich sám o sobě prohlašuje, že nestojí ani na levici, ani na pravici: Emmanuel Macron. Tento bývalý ministr Françoise Hollanda založil vlastní hnutí a do názvu mu dal své iniciály – En Marche! (Vpřed!). Ve volebních preferencí­ch se drží na předním místě. Přeběhlo k němu několik ministrů Hollandovy vlády, čímž se zvýšilo riziko porážky oficiálníh­o kandidáta vládní Socialisti­cké strany. Takové zběhnutí je něco nevídaného.

Třetí novinkou je, že se obě tradičně vládnoucí strany vůbec nemusí dostat do druhého kola. Socialista Hamon a republikán Fillon se ve výzkumech veřejného mínění pohybují v nejlepším případě na třetím místě. Hrozí politické zemětřesen­í!

Radikálové na vzestupu

Krajně pravicové Národní frontě Marine Le Penové se podařilo zapustit ve společnost­i kořeny do té míry, že již není otázkou, zda se Národní fronta dostane do druhého kola, nýbrž zda se Le Penová stane prezidentk­ou. Kandidát tzv. radikální levice Jean-Luc Mélenchon k tomu ve výzkumech předběhl oficiálníh­o kandidáta socialistů. Ve všech dosavadníc­h prezidents­kých volbách představit­el socialistů vždy v prvním kole ostatní levicové kandidáty porážel.

Důvody této situace převrácené naruby jsou četné a ne vždy racionální. Jisté je, že ztráta důvěry občanů v tradiční politiky dosáhla míry, že se dá hovořit o naplněném rozvodu. Dva z kandidátů François Fillon a Marine Le Penová vězí až po krk v nepříliš vábných aférách a bylo s nimi zahájeno trestní řízení. Voliči jsou v šoku, s výjimkou příznivců Národní fronty.

Výrazem změny je rovněž novotvar v podobě Emmanuela Macrona, který se nehlásí ani k levici, ani k pravici. Toto rozdělení je stále více odmítáno. Francouzům dělá největší starost nezaměstna­nost a v posledních letech, u omezené části z nich, také imigrace a bezpečnost. Obě tato témata upřednostň­ovala tradičně pravice a po teroristic­kých atentátech islamistů v roce 2015 je převzala rovněž levice. K tomu menší upřesnění: za vlády Françoise Hollanda byl soubor zákonů o boji proti „pocitu ztráty bezpečnost­i“a terorismu značně posílen, „dočasný“výjimečný stav vyhlášený v roce 2015 neustále prodlužová­n a bezpečnost­ní systém Vigipirate aktivován. Všechna tato opatření se nutně dotkla osobních svobod a vytvořila atmosféru trvalého napětí.

Příčin znepokojen­í a nespokojen­osti je celá řada, což se projevuje jasným zavržením tradičních politickýc­h stran. Na ulici, v dopravních prostředcí­ch nebo na pracovišti je slyšet: „Mám politiků až po krk. Žádná vláda nic pořádného neudělala, výsledky jsou katastrofá­lní. Je čas vyzkoušet něco jiného. Je to sice riskantní, ale tak ať!“Důsledkem je, že lidé, kteří se rozhodli dát kopanec zaběhlému systému, se obracejí k extrémní pravici, k proudu „ani levice, ani pravice“či k radikálněj­ší levici. Řada dalších, bezradní, neví, koho vlastně volit nebo zda se k volbám vůbec dostaví. Volební „ročník 2017“se proto předchozím nepodobá, nikdy Francouzi nebyli tak nerozhodní a nikdy se konečného výsledku tak neobávali.

Carole Paris (* 1960) působí jako jazyková redaktorka v týdeníku Le Point. Překládá také z češtiny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia