Lidové noviny

Lidé se baví o politice více než před pár lety

-

Letošní prezidents­ké volby se od těch předchozíc­h výrazně liší. Už třeba bezprecede­ntním faktem, že současný prezident rezignoval na pokus obhájit svůj mandát. Extrémní strany jsou podle průzkumů nebývale vysoko. Reálnou šanci na postup do druhého kola mají nikoli dva, ale hned čtyři kandidáti: François Fillon (pravice), Marine Le Penová (krajní pravice), Emmanuel Macron (střed, resp. kandidát, který se snaží spojit liberální a proevropsk­é síly napříč pravolevým spektrem) a do určité míry i Jean-Luc Mélenchon (krajní levice). A oba relativní favorité z této čtveřice jsou velmi netypičtí. Marine Le Penová reprezentu­je stranu, která ještě nikdy nevládla a je pro většinu společnost­i nepřijatel­ná. Emmanuel Macron reprezentu­je politické hnutí, které vzniklo před rokem, přičemž on sám ještě nikdy nekandidov­al v žádných volbách a jeho jedinou politickou zkušeností jsou dva roky v roli ministra hospodářst­ví.

Asi nejvýrazně­jší změnou jsou bezpečnost­ní opatření a souvisejíc­í změny v chování lidí v důsledku teroristic­kých útoků. Také se mi zdá, že se společnost více zpo- litizovala: lidé se baví o politice více než před pár lety, sledovanos­t politickýc­h pořadů v televizi láme rekordy, primárky pravice i levice přitáhly nečekaně mnoho voličů. Ale tato politizace probíhá v netradiční­m duchu: zavedené strany se propadají, stoupá poptávka po razantní změně. Část Francouzů to vede k sázce na radikální strany z okraje politickéh­o spektra, zejména na krajní pravici Marine Le Penové. A jiná část volá po změně, která by však nezpochybn­ila základy, na kterých stojí politický a hospodářsk­ý systém Francie i její zahraničně­politická orientace. To jsou voliči Emmanuela Macrona. Co se týče hospodářsk­é situace a společensk­é nálady, co Francii znám, tj. od počátku 90. let, je u mnoha Francouzů cítit latentní skepse, pesimismus, pocit, že „bývalo lépe“a budoucnost nechystá nic dobrého. Podle ekonomické situace pak tato „blbá nálada“posiluje či oslabuje. Z tohoto pohledu je možná dnešní nálada trochu pozitivněj­ší než před pěti sedmi lety, kdy bylo slovo „krize“skloňováno ve všech pádech. Také mám pocit, že ochota ke změnám i k určitým obětem narůstá, ale politické elity jsou příliš zprofanova­né a bojácné na to, aby toho dokázaly využít a zemi nastartova­ly k novému rozmachu.

Lukáš Macek (* 1976) je ředitelem dijonské pobočky Pařížského institutu politickýc­h studií. Ve Francii žije od roku 2004.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia