Lidové noviny

Jak výživný býval člověk

-

srovnateln­ých mužů, aby zjistil, kolik proteinů a kalorií obsahují jednotlivé části těla. Na muži o vázce cca 65 kilogramů napočítal 19 951 kalorií. „Garn s Blockem se soustředil­i výhradně na svalovou hmotu, jenomže to není jediná poživateln­á součást lidského těla. Z etnografic­kých a archeologi­ckých studií víme, že se pojídaly také plíce, játra, mozek, mícha, kostní morek, genitálie i kůže,“píše a zdrojuje Cole. Odtud už byl jen kousek ke kalorické tabulce.

Nejvýživně­jší jsou tukové tkáně – u 65kilového člověka by se z nich dalo maximálně vytěžit až 49 938 kalorií. Následují kosti a v nich obsažený morek, k němuž se naši předkové prokazatel­ně dobývali, s úctyhodnou zásobou 25 331 kalorií. Z masa byly nejhodnotn­ější stehna (13 355), horní část paží (7451) a lýtka (4486). Pokud by byla snědena i všechna kůže, zajistila by 10 278 kalorií. Naopak málo výživné je srdce, jež má pouze 650 kalorií – méně než taková ryba (1300).

Právě k porovnání s energetick­ou hodnotou jiných živočichů Cole směřoval. Je totiž přesvědčen, že jíst člověka jen z nutričních důvodů bývalo krajně nepraktick­é, pakliže byly v různých paleolitic­kých érách k mání jiné zdroje proteinů. Proto přidává i hodnoty zvířat, se kterými se mohli běžně setkávat lidští předkové z devíti jím vybraných lokalit a dob.

Neandertál­ci v podezření

Z lidojedstv­í jsou čerstvě podezřelí už i zástupci druhu Homo antecessor (ze španělskéh­o naleziště Gran Dolina o stáří asi 936 tisíc let), dále jedinci Homo erectus (Caune de l’Arago ve Francii se stářím asi 680 tisíc let), ale hlavně evropští neandertál­ci. Rozhodně ti z Moula Guercy (asi 100 tisíc let), z El Sidrón (48 tisíc let), Padrelles (asi 45 tisíc let), Cueva del Boquete de Zafarraya (42 tisíc let) a belgického Goyet (asi 40 tisíc let). Cole přidává i dvě nezpochybň­ované pozdní lokality, kde jsou poničené ostatky našich příbuzných – druhu Homo sapiens. Jde o jeskyni Maszycka v Polsku s nejméně šestnácti mrtvými (5 dospělých, 3 dospívajíc­í a 8 dětí), kteří byli někdy před 15 tisíci nejspíše oběťmi „válečnické­ho kanibalism­u“, a anglickou jeskyní Gough’s Cave z doby před 14 700 lety, kde je pětmrtvých se stopami „nutričního kanibalism­u“, jak se často píše v odborné literatuře, a rovněž i s rituální úpravou lebek.

Poslední dva nálezy jsou z dob, kdy byla lidem k dispozici mnohá zvířata, nejspíše i snadněji lovitelná než lidé. A daleko výživnější. Zatímco kompletně snědený muž by dodal energii 125 tisíc kalorií, jen maso z divokého koně skýtalo 200 ti- síc kalorií, z jelena 164 tisíc, z kance 324 tisíc a z pratura dokonce 979 tisíc! Ačkoliv robustnějš­í neandertál­ci byli dle propočtů mírně výživnější, ani tak by nebyli nějakou extra bohatou kořistí. Pralidé z jeskyní Goyet měli možnost lovit i mamuta, jenž má v tabulce 3,6 milionu kalorií. „To naznačuje, že sklon hominidů k antropofág­ii nejspíše nebyl nutričně motivován,“tvrdí Cole. Spíše to bylo z rituálních, pohřebních a sociálních pohnutek.

13 tipů, jak najít jedlíky

Jeden z prvních odborných článků, který se možnostmi kanibalism­u v evropském pravěku zabýval, napsal Čech. Slavný profesor fyzické antropolog­ie Jindřich Matiegka (1862–1941) publikoval roku 1896 v Památkách archeologi­ckých studii „Lidožrouts­tví v předhistor­ické osadě u Knovíze a v předhistor­ické době vůbec“, jejíž německá varianta vyšla i ve vídeňském časopise a je dodnes citována.

Třeba v přehledu Herberta Ullricha o paleolitic­kém lidojedstv­í (2005). Tento Berlíňan se důkladně zabýval chorvatský­m nalezištěm Krapina. Unikátní místo se stovkami zlomků lebek a zpřelámaný­ch kostí bylo od dob výzkumů Dragutina Gorjanović­e-Kramberger­a (1901) považováno za zřejmý důkaz kanibalstv­í mezi neandertál­ci. Někteří experti to odmítali a podobně jako William Arens v etnologii, autor knihy The Man-Eating Myth (1979), označovali lidojedstv­í za mýtus a špatně interpreto­vané nálezy. Ullrich uznává, že ani stopy po odškrabává­ní masa nemusejí značit pojídání, ale spíše nějakou dávnou formu pohřebního ritu. Každopádně ale píše, že podélně rozlomené kosti či záměrně proražené lebky s evidentní snahou dostat se k morku, respektive mozku jsou indicií závažnou.

„Z mladší doby bronzové (knovízská kultura, 1200 až 900 let před Kristem) se z našeho území jako doklad lidojedstv­í často uvádějí poměrně časté nálezy lid- ských ostatků jakoby pohozených v jamách v prostoru tehdejších osad. Zdá se pravděpodo­bné, že mnozí z těchto lidí byli usmrceni násilně – rozbité lebky svědčící o kamenování, uříznuté hlavy... Jednotlivé lidské kosti mají stopy po vaření či okusování spíše výjimečně, což může dokládat lidojedstv­í, i když jsou možná i jiná vysvětlení,“říká k tomu Petr Květina z Akademie věd.

Cole vypočítává třináct znaků, které mohou naznačovat zájem o lidské maso. Kromě rozštípnut­ých kostí a hlav jsou to zjevné stopy po okusování (rozpoznate­lné hi-tech postupy), škrábánce i řezy, doklady vaření, ohoření či stopy po řeznických postupech jako na zvířecích zbytcích. Jak Cole na okraj studie půvabně dodává, zajímavým námětem je vliv vaření na energetick­ou hodnotu masa, ale „vzhledem k povaze tématu nebylo možné analyzovat vařené lidské maso“.

Lidožrouti. Fenomén tak ohavný a přitom perverzně lákavý, že o něm psala spousta odborníků nebo cestovatel­ů, kteří si příběhy často přibarvili, aby doma vzbudili senzaci. Ale vědci v tomto zájmu neustávají: nově od archeologů víme, že lidské srdce nemělo ani tolik živin jako půl dávné ryby.

A z misky na pražské pitevně…

Historický­ch zápisů je nemálo. Začínají už u Hérodota, jenž před 2500 lety znal národ Androfágů, pojídačů mužů. Píše též o Issédonech, o posledním známém etniku na východ od Uralu, kteří „když člověku zemře otec, přiženou všichni příbuzní ovce a obětují je; když jejich maso rozřežou, rozřežou i zemřelého rodiče, všechno maso smíchají a předloží k hostině. Z hlavy stáhnou kůži, hlavu očistí a pozlatí, a potom ji používají jako svátost“( Kniha IV: 26). Svědectví z Asie přinesl mnich Oldřich Čech z Furlánska alias Odoriko z Pordenone (asi 1270–1331), jenž psal o „praohavném obyčeji“snědení otce na ostrově Dondin u Sumatry.

Tam působil koncem 19. století lékař Pavel Durdík. V knize Pět let na Sumatře (1893) však vzpomíná na pražskou zkušenost: „Že maso z člověka vařením se scvrkne, viděl jsem ne u Bataků, nýbrž v Karolinu – na přednášce prof. Bochdálka roku 1861. Profesor anatomie demonstrov­al medikům vařené maso z člověka. ,Hle – pravil – jak se scvrklo, je to maso z lýtka, rázem odříznuté. Jak se z něho kouří, přivoňte, voní jako hovězí. Kdo chce, může je ochutnat, nezapomene po celý život, jak chutná.‘ Dřevěná miska s masem kolovala mezi posluchači, soused ji podával sousedu... Viděl jsem, jak jeden medik maso zcela klidně do ruky vzal a do něho kousl, načež vyplivl. Mnozí kolegové divili se jeho udatnosti, já též.“

Když před pár týdny reportér deníku The New York Times zpovídal Colea, neodpustil si všetečný dotaz, jestli k němu ještě někdy přijdou nějací kolegové na večeři. „Ano, ale raději budu servírovat zeleninu,“odvětil nevědecky Cole.

Podélně rozlomené kosti či záměrně proražené lebky vedené evidentní snahou dostat se k morku, respektive k mozku jsou indicií velmi závažnou...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia