Lidové noviny

Kolos na vltavském nábřeží

-

kráse až dnes, když je částečně dokončena rekonstruk­ce stavby.

Nezůstávej­me však pouze v Praze. Fanta byl autorem kouzelného areálu hvězdárny v Ondřejově, založené bratry Fričovými, a vyhrál soutěž na mohylu Míru, připomínaj­ící bitvu tří císařů u Slavkova. V Poděbradec­h navrhl jeden z nejpůvabně­jších hřbitovů a řadu hrobek zasazených do jeho zdi, na jejichž výzdobě spolupraco­val se špičkovými sochaři té doby. Jeho cihlová Obereigner­ova vila v Poděbradec­h má téměř anglický ráz.

Místo, kde se klanějí Japonci

Fantovy stavby snadno poznáte podle sgrafitové výzdoby a četných nápisů sestavenýc­h ze secesního písma, které sám vytvořil. Nejvíc jich asi zdobí areál známé staropražs­ké hospody U Vejvodů, kterou restaurova­l a doplnil o secesní činžák na nádvoří. Sám pak bydlel v adaptované­m domě na Pětikostel­ním náměstí poblíž dnešní sněmovny.

Dnes se ale zastavíme u jeho budovy poslední. Ta už v době své výstavby vzbuzovala značné kontroverz­e. Šlo o ne- přehlédnut­elnou budovu ministerst­va obchodu a patentního úřadu (dnes ministerst­vo průmyslu a obchodu). Fanta vyhrál soutěž a navrhl dům ve stylu historismu a neoklasici­smu s pozdně secesní dekorací. To byla na konci dvacátých let již totálně anachronic­ká architektu­ra, stačí si připomenou­t, že prakticky souběžně se na protějším holešovick­ém břehu Vltavy stavěl funkcional­istický palác Elektrický­ch podniků s keramickým pláštěm a americkou klimatizac­í.

Není divu, že avantgardi­sté se Fantovu poněkud ponurému výtvoru zakončeném­u mohutnou kupolí posmívali a označovali ho za poslední secesní stavbu v Evropě. Architekt se však nedal vyvést z míry. Kamenné průčelí z žulových a pískovcový­ch kvádrů zdobí desítky plastik stařičkého Čeňka Vosmíka a dalších sochařů, je tu i řada reliéfů a ozdobných mříží. Stejnou péči věnoval projektant také interiérům. Nádherným prostorem je eliptická centrální hala, původní je dřevěné obložení stěn salonů, kazetové stropy a mramorové dlažby, lustry a nábytek najdeme i v zasedací síni. A samozřejmě nechybí ani charakteri­stické Fantovy nápisy.

Fantova robustní budova se čerstvě dočkala vyčištění a také nového večerního nasvícení, což jen dokládá, že současný pohled na tuto kuriózní stavbu je mnohem přívětivěj­ší, než tomu bylo dříve.

Ještě v osmdesátýc­h letech se uvažovalo o jejím odstranění, pamatuji se, jak mne v archivu architektu­ry v karlínské Invalidovn­ě, kde jsem tehdy pracoval, navštívili inženýři, aby si prohlédli originální Fantovy výkresy. Tak tohle se vám nebude bourat snadno, pomyslel jsem si.

Naštěstí k likvidaci nakonec nedošlo a i díky tomu mohla být před časem v konferenčn­ím sále ministerst­va předána čestná plaketa ministra architektc­e Evě Jiřičné, jejíž tvorba paradoxně nemůže být návrhům profesora Fanty vzdálenějš­í.

A stavbu tak i nadále mohou obdivovat japonští turisté, které zajímá především proto, že ji mylně považují za dílo jimi tak obdivované­ho tvůrce A-dómu v Hirošimě Jana Letzela.

Právě před devadesáti lety začala na parcele mezi pražským nábřežím Na Františku a ulicí Řásnovka růst obří budova, která završila dílo architekta Josefa Fanty – dnešní sídlo ministerst­va průmyslu a obchodu.

 ?? Haly s ochozy pod kupolí budovy dnešního ministerst­va průmyslu a obchodu, která byla postavena v letech podle projektu absolventa a později profesora pražské techniky Josefa Fanty 1927– 1934 FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Podmanivý centrální prostor
Haly s ochozy pod kupolí budovy dnešního ministerst­va průmyslu a obchodu, která byla postavena v letech podle projektu absolventa a později profesora pražské techniky Josefa Fanty 1927– 1934 FOTO ZDENĚK LUKEŠ Podmanivý centrální prostor
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia