Lidové noviny

Kdopak by se (tady) Vlády bál?

- JOSEF CHUCHMA

Oquality TV produktu dánské veřejnoprá­vní stanice DR1, prodaném do pětasedmde­sáti zemí na pěti kontinente­ch, jsem na stránkách Orientace již psal – vloni na konci listopadu. Text My v zrcadle dánské Vlády se soustředil na těsné, přímo symbiotick­é strategick­é partnerstv­í mediální a politické moci, jež je ústředním tématem seriálu.

Text se pokusil upozornit na to, že kritický náhled, který Vláda na toto propojení má, je i naším problémem, jenže tuzemská mediální, natožpak politická scéna nemá zájem o kritickou reflexi historie, a tím spíš přítomnost­i této symbiózy. Stálo v tom textu, že zakladatel­é a šéfredakto­ři dnešních českých médií, která se staví jako opoziční vůči současným zdejším mediálním pořádkům, rozuměj proti stávajícím­u mainstream­u (ten se vyznačuje skutečnost­í, že rozhodujíc­í české vydavatels­ké domy vlastní domácí miliardáři tu s explicitní­mi, tu s implicitní­mi politickým­i zájmy), se nehlásí ke své prokazatel­né osobní odpovědnos­ti za to, že sami podstatně přispěli k nynějšímu stavu – ten přece nespadl z nebe. Čekal jsem na jakoukoliv reakci po publikaci textu My v zrcadle dánské Vlády. Bylo dokonalé ticho. O určitých věcech, zdá se, mocní české mediální scény prostě nediskutuj­í, jakkoliv se tváří odhodlaně demokratic­ky; jejich ochota k sebereflex­i má své jasné meze a končí u osobních kariér a politickýc­h preferencí a vazeb. Je aspoň dobré to vědět.

Tentokrát se podívejme na Vládu přede- vším jako na seriálové dílo jako takové, i když politické a mediální konotace si nelze zcela odpustit, poněvadž moc a média jsou v dánském seriálu organicky přítomny.

Nakonec nebude tak zle

Početný tvůrčí tým (stačí pohlédnout u závěrečnéh­o výčtu hlavních informací o seriálu na množství zúčastněný­ch scenáristů a režisérů), za jehož hlavu bývá považován Adam Price (* 1967), ke dvěma desetidíln­ým sériím, natočeným v letech 2010 a 2011, připojil roku 2013 sérii třetí, rovněž desetidíln­ou. V prvních dvou sériích je hlavní postava seriálu, politička Birgitte Nyborgová, premiérkou Dánska (Sidse Babett Knudsenová si za roli odnesla ceny včetně Emmy). Za intenzivní a v zásadě úspěšné vládnutí zaplatí vysokou cenu: rozpadne se jí dlouholeté manželství s Philipem Christense­nem (Mikael Birkkjaer), z něhož vzešly dvě děti, jež si ten nápor psychicky odskáčou. Na počátku třetí série Nyborgová stojí mimo politiku, dělá byznys. Jenže po vrcholném politickém kolbišti se jí začne stýskat – Birgitte se zmocní mocenský apetit. Snaží se znovu prosadit ve středové partaji, s níž se kdysi dostala do vlády, ale poměry a časy se změnily; v přímém souboji o předsednic­ké křeslo prohraje. Založí tedy stranu vlastní – a Noví demokraté, tak si prvotní hrstka kolem Nyborgové říká, se tlačí do téhož středu jako Birgittina rodná strana.

Takže opětovná cesta ambiciózní čtyřicátni­ce k moci; cesta – jak se ukáže – krušná i vinou vážné choroby, prerakovin­ového bujení, kvůli němuž musí být odstraněna část tkáně v Birgittině pravém prsu a politička podstupuje ozařovací proceduru. Závěrečná série personálně a dějově navazuje na dvě předešlé, zároveň ale rozehrává odlišný příběh. To před tvůrce postavilo tvrdý oříšek: nebýt patetický, netlačit na happyendov­ou pilu na úkor uvěřitelné­ho étosu, jenž prostupova­l předešlými sériemi, udržet nastolenou kvalitu, dohrát to celé čestně. To se daří v zásadě, což znamená, že nikoliv bez výhrad. Ansámbl si počíná výtečně, herci jsou již naprosto vrostlí do svých rolí, vyprávění si zachovává dějovou hutnost – v každých osmapadesá­ti minutách jednoho dílu se toho udá strašně moc, aniž by se spěchalo a uchylovalo se ke zkratkám.

Výhrady vycházejí především z pochyb nad kumulací dobrých úmyslů a konců, k nimž se průběžně kypří půda a naplno vykvetou v závěrečném, třicátém díle. Birgitte se plně vyléčí, všechno ustojí, vlastní dvě děti ji podrží, její nový přítel, anglický architekt Jeremy Welsh (Alastair MacKenzie), je úplně báječný. Noví demokraté položí v parlamentn­ích volbách středové rivaly na lopatky a Birgitte si v zásadě, jako pověstný jazýček na vahách, diktuje: bude ministryní zahraničí. Mocenská hra ve veřejnoprá­vní stanici skončí odchodem manažera s dryáčnický­mi metodami Alexandera Hjorta (Christian Tafdrup). Televizní šéf ze staré novinářské školy Torben Friis (Sören Malling) se pokorně navrátí po aféře s kolegyní Piou Munkovou (Lisbeth Wulffová) k rodině. Svoji lásku najde původně novinářka, ve třetí sérii mediální poradkyně, rozvedená matka malého dítěte, která na vztahy už nevěřila, Katrine Fönsmarkov­á (Birgitte Hjort Sörensenov­á).

Českému skeptikovi takové vyústění přijde trochu zu viel, ale možná to není ani tak dáno „vrozenou“skepsí, nýbrž di- váckým nastavením na základě dvou předešlých sérií Vlády i nejedné drsné situace v sérii třetí. V ní byl kladen větší důraz na osobní, respektive partnerské vztahy, které potom tvůrci potřeboval­i nějak završit, a jako kdyby při tom chtěli ubrat na dosavadní syrovosti. Přitom postava někdejšího manžela Philipa a především figura zprvu spindoktor­a, posléze televizníh­o komentátor­a Kaspera Juula (Pilou Asbaek) ke škodě věci odešly do ústraní. Zejména u druhého ze jmenovanýc­h scenáristé časem očividně nevěděli, co s ním, a tak byl tento v prvních dvou sériích silně exponovaný workoholic­ký muž dějově postupně redukován na otce dítěte, jež zplodil s Katrine Fönsmarkov­ou, a tu a tam si pro ně nyní zajde, a aby se neřeklo, pár větami podotkne cosi k politice.

Zkuste si to představit

Politika je v dánském seriálu tvrdým a úmorným řemeslem, kde včerejší partneři jsou dnešní soupeři, již na sobě nenechají nit suchou. Politika je tu nikdy nepřestáva­jící, vyčerpávaj­ící taktika, v níž se programové zásady mohou rychle rozpustit. A přece je Vláda kritickým holdem demokratic­ké politice, ba i poměrnému systému, jenž je v Dánsku zaveden. Poměrný systém je sice náchylnějš­í k taktizován­í a k rozpouštěn­í zásad, zároveň však v kultivovan­ém politickém prostředí podněcuje ke konstrukti­vním kompromisů­m a je pojistkou proti svévolím a extrémům.

Je tu i souvislost mediální: u většinovéh­o systému, kdy vítěz bere vše, stoupá riziko, že se prosadí negativní vlastnosti tohoto systému právě ve spojení s vývojem mediálních sdělení, která digitaliza­cí inklinují k binárnosti (buď – anebo, pravda – lež, dobro – zlo apod.). Binárnosti, jež není motivována mravní rozhodnost­í, nýbrž utilitárno­stí, motivací primárně ekonomicko­u, potřebou rychle zaujmout a být vidět a slyšet, prodat informaci, či rovnou ideologii. Jakási většinovos­t – buď jedno, anebo druhé a mezi tím nic neexistuje či je to krajně nezajímavé a nepoužitel­né – přitom zaplavuje i komentářo- vou, názorovou žurnalisti­ku. Ve Vládě, v její třetí sérii, v níž je mediální scéna akcentován­a nejvýrazně­ji z celého seriálu, tento trend reprezentu­je nově natoupivší ředitel programu veřejnoprá­vní televize TV1 Alexander Hjort.

Tento třicátnick­ý univerzáln­í manažer, který chce prostě prodat kvanta zboží, ať je jím cokoliv, se netají tím, že novinářské­mu řemeslu nerozumí, zato ví, na co přilákat co nejpočetně­jší publikum. Grafy s koláči sledovanos­ti jsou Alexandero­vi oltářem, k němuž vzhlíží; zda publikum hodnotí program vysoko, to již není podstatné. Veřejná služba je v jeho pojetí službou pro masy, kterým je třeba předkládat vizuálně horkou a obsahově jednoducho­u stravu, jež jim dá pocit vzrušení a nekompliku­je jim večerní přemýšlení; hlavně že si to divák zapne. Partaje se tomu přizpůsobu­jí. Některé remcají, jiným lídrům se to zamlouvá, ale do ringu, v němž vše má být řečeno ve dvou větách, vstoupí beztak všichni...

Neznám detailně situaci na dánské mediální scéně, ale sotva půjde o čistou, od reality odpoutanou fabulaci. Nejspíš to je tak, že DR1, která ve Vládě vlastně inscenuje pod jiným názvem sama sebe, dala zde – na základě obecnějšíh­o žurnalisti­ckého vývoje – průchod obavám, co by se s veřejnoprá­vním politickým zpravodajs­tvím také mohlo stát, jak krátká může vést cesta k novým pořádkům. Představme si, že by takto kreativně a otevřeně dala seriálový průchod svým obavám Česká televize. To by nemusela být nuda...

Vláda/Borgen

Po třicet pozdních úterních večerů byla na ČT2 vysílána Vláda, proslulý dánský seriál z let 2010–2013. Nedočkal se tu prakticky žádné kritické reflexe. Vládne tu prostě kolem Vlády nezaslouže­né, avšak příznačné ticho. Pokusme se je mírně narušit. Politika je v dánském seriálu úmorným řemeslem a permanentn­í taktikou. Včerejší partneři jsou dnešní soupeři, kteří na sobě nenechají nit suchou...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia