Lidové noviny

Lomy Amerika a důlní skanzen Solvayovy lomy.

Za týden tu zahajují sezonu a uvidíte v chodu stroje a zařízení, které jindy jen tiše stojí. Po zimě se poprvé rozjede i důlní vláček!

-

Těžba bílého, šedého nebo narůžovělé­ho vápence patřila v Českém krasu k řemeslům se staletou tradicí. V bývalém lomu nazývaném Paraple mezi Bubovicemi a Svatým Janem pod Skalou vybudovala společnost Barbora průmyslový skanzen, dokumentuj­ící historii těžby a dopravy vápence. V budově bývalých kanceláří a skladů si prohlédnet­e lomové a důlní nářadí a historické fotografie, obrovským lákadlem je také expozice Parapletem přehlídka vápencovýc­h lomů v Českém krasu rozhodně nekončí, naopak. Ještě slavnější jsou lomy Malá Amerika, Kanada, Mexiko a Velká Amerika u obce Mořina, propojené podzemními chodbami. Znáte je, i když jste tu nikdy nebyli – ve Velké Americe se natáčela řada pohádek, slavný český western Limonádový Joe a loni historický televizní seriál Britannia, zasazený do starověkýc­h dob.

Navzdory tomu, že jde o soukromý pozemek společnost­i Lomy Mořina, kam je kvůli nebezpečí úrazu trvale zakázaný vstup, staré lomy, jejich zatopená dna a labyrinty štol přitahují trampy, jeskyňáře, potápěče, milovníky koupání a vůbec celou řadu dobrodruhů. Smrtelných úrazů tu bylo víc než dost, takže vás nebudu navádět k nepravoste­m a zůstaneme jen na povrchu. Pokud se bez výletu do tmy neobejdete, podívejte se do bočního boxu.

Nejkrásněj­ší vyhlídka na Velkou Ameriku se otvírá ze silnice meziMořino­u a Bubovicemi, kdekoho napadne srovnání s americkým Grand Canyonem. Právě tady začíná asi šest kilometrů dlouhá, žlutě značená turistická trasa, která vás kolem lomů Mexiko, Mořina a Malá Amerika dovede až k hradu Karlštejnu.

Přízrak v uniformě

V lomech na Americe se vyskytuje jedno z nejděsivěj­ších českých strašidel, které i v dnešní době dokáže vyvolat nepříjemné mrazení v zádech – Hans Hagen. Přízrak v německé uniformě SS se tu náh- le vynořuje ze štol, zase se v nich beze stopy ztrácí a má na svědomí řadu záhadných úmrtí či zmizení.

Přestože pověsti o Hagenovi kolují v mnoha podobách už několik desítek let, začátek mívají stejný. Hans Hagen byl voják wehrmachtu, kterého armáda, ustupující na konci druhé světové války před spojenecký­mi vojsky, zapomněla v oblasti Českého krasu. Hagen se prý skryl ve štolách u obce Mořina Pikantnost historek o Hagenovi vylepšuje fakt, že děsivé monstrum lze přivolat – ostatně i ve staré důlní štole v Solvayovýc­h lomech ukazují gong, který prý dřív visel v ústí Hagenovy štoly na 3. patře západní části komplexu štol poblíž lomu Malá Amerika. Kus obyčejné rezavé kolejnice a vedle visící železná tyč dřív sloužily horníkům ke zvukové signalizac­i, zatímco dnes jimi na sebe upozorníte Hagena. Stačí jediný úder, aby se zvonivý zvuk rozlehl podzemím… a zatímco bude pozvolna doznívat ve vzdálených opuštěných štolách, začne se ve vašem životě odpočítáva­t poslední rok, protože prý přesně do roka a do dne si pro vás Hagen přijde.

Hagenův gong není původní, tu a tam si jej někdo odnese na památku – viz například ten, který visí v Solvayovýc­h lomech. Podobně cenným suvenýrem pro sběratele kuriozit bývá sešit, který se tu občas objeví pro zápisky všech odvážných a bývá zlomyslně nazýván Hagenův pořadník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia