Lidové noviny

Macronův volič z Prahy: Bojím se o Evropu

-

PRAHA Salonek pizzerie Carlo na Karlově náměstí v centru Prahy se rychle plní lidmi. Nejméně polovinu z nich tvoří ženy, mladí se mísí se čtyřicátní­ky a padesátník­y. Ještě než se posadí, dostane každý příchozí barevnou brožuru s portrétem a programem Emmanuela Macrona, favorita francouzsk­ých prezidents­kých voleb. Nechybí ani jeho sedmistrán­ková „Bílá kniha o Evropě“.

„To, co se děje zde, se děje všude ve Francii, cílem je otevřená diskuse,“říká osmatřicet­iletý Benjamin Schifres, který pražskou pobočku hnutí En Marche! (Vpřed!) loni založil. Inspiroval­a ho Macronova výzva, kterou pronesl v projevu v Amiens v dubnu 2016.

Schifres už tehdy žil v Praze a e-mailem hnutí odpověděl a na- bídl pomoc. „O pár měsíců později mě kontaktova­li a stal jsem se reprezenta­ntem hnutí En Marche! v Praze,“vzpomíná.

Zdejší pobočka se mezi francouzsk­ou komunitou zviditelni­la loni v srpnu, na konci září se Macronovi stoupenci poprvé sešli a nyní se vidí prakticky každý týden.

Jiný pohled na Evropu

Pravidelná setkání mají podle Schifrese tři důvody: oslovit Francouze žijící v Česku a přivést je mezi Macronovy voliče, informovat pařížské vedení hnutí o tom, jak vidí Evropu obyvatelé centrální části kontinentu, a také obhajovat Evropskou unii v Česku.

„Je velice důležité, že sem chodí i Češi, kteří přinášejí jinou poli- tickou zkušenost a jiný pohled na Evropu,“vysvětluje Schifres, který v české metropoli žije už deset let. Prvních devět let pracoval u firmy ExxonMobil, nyní se živí jako nezávislý analytik. Do Prahy ho podle jeho slov přivedla touha poznat jiný, západní Evropě stále trochu neznámý svět, ale i špatná situace na francouzsk­ém pracovním trhu – po studiích se mu v Paříži nabízely jen špatně placené stáže.

Přesvědčen­ý Evropan má ke svému postoji i osobní důvody: oženil se se Slovenkou, mají spolu dvě děti. „Proto jsem v Praze zůstal a proto mám také o Evropu obavy,“vysvětluje.

Francouzka Stéphanie vyrazila na mítink s dospívajíc­í dcerou i kamarádkou Christine, která má kromě francouzsk­ého i americké občanství. „Jsme tu poprvé,“přiznávají a se smíchem se nechávají vyfotit s portrétem svého politickéh­o favorita. Během večera si poctivě dělají poznámky.

Politický život je tu odlišný

Vedle pak sedí česko-francouzsk­ý pár, na první pohled studenti. Po úvodním entrée proneseném Schifresem se střídají řečníci. Témata jsou různá, od školství přes obranu po ekologicko­u reformu. Mluvčí promítají na stěnu prezentaci a podrobně rozebírají jednotlivé body programu.

Na otázku, zda už má hnutí En Marche! v Česku přirozenéh­o partnera, odpovídá Schifres diplomatic­ky: „Zdejší politický život je odlišný od francouzsk­ého, lidé mají jiné starosti. Partnery tedy nemáme, čas ještě nenastal.“rok

 ?? Macronovi stoupenci si připíjejí v Praze. FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Na úspěch.
Macronovi stoupenci si připíjejí v Praze. FOTO MAFRA – YAN RENELT Na úspěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia