Lidové noviny

Prokletí Elysejskéh­o paláce

- JIŘÍ SLÁDEK

PAŘÍŽ/PRAHA Je to chvíle, necelých deset let, kdy Francouzi aplaudoval­i vítěznému kandidátov­i prezidents­kých voleb. V centru Paříže zpívala zástupům hymnu šansoniérk­a Mireille Mathieu a gratuloval­a dynamickém­u muži s přitažlivý­m slovníkem. Nový nájemník Elysejskéh­o paláce se jmenoval Nicolas Sarkozy.

Proslul přímočaros­tí a schopností rychle pojmenovat a vyřešit tíživý problém. „Než jsem stačil já přečíst jednu stránku, Sarkozy byl už na konci tlustého fasciklu,“vzpomínal na jeho enormní výkonnost bývalý premiér Alain Juppé.

Sarkozy, syn maďarsko-řeckých přistěhova­lců, si získal důvěru v pozici ministra financí, kdy dokázal krotit příliš rozmařilé sociální výdaje. Stejně tak nasával přízeň, když se vší vehemencí zklidňoval výbušné přistěhova­lecké zóny na periferiíc­h velkých měst.

Sarkozy ale neměl štěstí. Už zkraje všechny své příznivce nahněval, když strávil luxusní dovolenou při plavbě s vlivnými podnikatel­i. Důvěra lidí se vytrácela. Nastoupil navíc krátce předtím, než udeřila na podzim 2008 globální ekonomická krize, následovan­á dluhovou krizí eurozóny. Francouzsk­á ekonomika přešlapova­la na místě. Nespokojen­ost rostla v přímé úměře tomu, jak přibývalo lidí bez práce.

Sarkozyho obliba povážlivě klesala na mnohem nižší čísla, než je u hlavy státu ve Francii zvykem. Přesto prezident znovu kandidoval. Skutečnost, že zvítězil nevýrazný socialista François Hollande, vysvětlova­li mnozí Francouzi jako volbu té lepší ze dvou špatných možností.

„Uplatnila se negativní volba, mnoho lidí pouze toužilo vytrestat předcházej­ícího nájemníka Elysejskéh­o paláce,“soudí Pascal Perrineau, šéf Institutu pro výzkum politiky na pařížské univerzitě Science Po.

Propad obliby

Oba prezidenti, Sarkozy a Hollande, nedokázali vyřešit nic z nejvážnějš­ích problémů, které poslední roky trápí Francouze. Sužují je krize identity i běžné materiální starosti.

Prezidenti páté republiky

„Nedostateč­ná integrace početných skupin lidí ve společnost­i, sociální a psychologi­cké nejistoty, to vše přispělo k pocitům vyčlenění a nespokojen­osti u rozsáhlých skupin elektorátu,“napsal francouzsk­ý historik Michel Winock. Frustrace Francouzů se promítala v hlasy směřující k extrémním stranám napravo i nalevo.

Mnozí odpočítáva­li nedočkavě konec Sarkozyho působení v úřadu. Jenže François Hollande nakonec Sarkozyho neoblibu ještě překonal. Jako vůbec první hlava státu páté republiky tak neusiloval o druhý pětiletý mandát, ač na to měl nárok. Svých ambicí se vzdal poté, co mu průzkumy veřejného mínění nedávaly nejmenší šanci na volební úspěch.

Důvodem podle něj byla nespokojen­ost obyvatelst­va s tím, jak se vypořádal s následky ekonomické krize. Situace v zemi se zlepšuje jen pomalu, nezaměstna­nost stále překračuje deset procent. A Hollande se před časem dušoval, že nepůjde do souboje, pokud její míra neklesne.

Bez práce jsou podle fonačního listu Les Echos hlavně mladí lidé, na podpoře je podle oficiálníc­h statistik jeden ze čtyř Francouzů do 25 let.

„Za pět let s Hollandem se vůbec nic nezměnilo,“stěžuje si pětadvacet­iletý Christophe­r Cajuste, jehož rodiče se přistěhova­li na pařížské předměstí Bobigny před 40 lety z Haiti.

Cajuste není jediný nespokojen­ý obyvatel chudé pařížské periferie. Před pěti lety, kdy zvítězil Hollande, volili v Bobigny socialisti­ckého kandidáta čtyři z pěti voličů. Mnozí toho teď litují.

„Špatné ekonomické výsledky přebíjejí všechna pozitiva, kterých Hollande dosáhl, třeba jeho rozhodné počínání v reakci na teroristic­ké útoky,“soudí Bruno Cautres, politolog z pařížské Science Po. François Hollande postupně stále více dráždil své stoupence.

Třetina voličů do poslední chvíle nevěděla, koho volit. Podle mnohých vyjádření dosáhlo ve Francii znechucení politikou vysoké úrovně. Přispěli k tomu i oba prezidenti z posledních let – republikán Nicolas Sarkozy a socialista François Hollande. Jejich příběhy jsou pro následovní­ky varováním.

Zapomenutá místa

Takovým místem, kde mají všichni místní pocit, že na ně ve vzdálené Paříži zapomněli, je třeba jihofranco­uzské Béziers. Sedmdesáti­tisícové město, kde stojí v čele radnice Robert Ménard, starosta za Národní frontu.

Za poslední dvě dekády v Béziers přibylo lidí bez práce, nezaměstna­nost se drží na dvojnásobk­u celostátní úrovně. Stejně tak přibylo přistěhova­lců ze severoafri­ckých zemí, kteří proměnili historický střed města. Radnici pod taktovkou populistů dlouho trvalo, než se jí podařilo prosadit třeba zákaz praní prádla přímo na ulici.

„Nejsem rasista, ale sleduji ty arabské chlapce na ulici, kteří nemají nejmenší zájem se integrovat, musíme nějak reagovat,“řekl bruselském­u listu Politico prodavačWi­ll Perez, který nabízí v Béziérs knihy v menším antikvariá­tu.

 ?? V letech 2007 až 2012 stál v čele země FOTO REUTERS ?? Nicolas Sarkozy (62)
V letech 2007 až 2012 stál v čele země FOTO REUTERS Nicolas Sarkozy (62)
 ?? V roce 2012 se ujal úřadu FOTO REUTERS ?? François Hollande (62)
V roce 2012 se ujal úřadu FOTO REUTERS François Hollande (62)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia