Lidové noviny

V zemi je příliš svobody, míní příznivci Le Penové

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ od zvláštního zpravodaje LN Fenoménem letošních prezidents­kých voleb se stal vzestup krajně pravicové Národní fronty (FN). Před 15 lety se do druhého kola dostal její zakladatel Jean-Marie Le Pen, čímž způsobil naprostou senzaci, letos je však situace jiná. Jeho dcera a nástupkyně v čele strany Marine Le Penová podle prvních odhadů postoupila do druhého kola a překvapení­m by spíš bylo, kdyby se tak nestalo.

Na to, kdo Le Penovou a její stranu podporuje, se před časem podívala v podrobném průzkumu vypracovan­ém pro nedělník Journal du Dimanche agentura Ifop. Z průzkumu vyplývá, že v čase sice stoupá ztotožnění se lidí s programem strany, přesto Národní fronta zůstává především hlasem protestním. Zatímco v březnu 1997 stranu volilo kvůli svému souhlasu s ní pouhých 17 procent jejích voličů a zbylých 83 procent hlavně kvůli odmítání ostatních partají, letos se poměr posunul na 60 procent hlasů protestníc­h a 40 procent ztotožňují­cích se s programem FN.

Voliči hlásící se k Národní frontě či její šéfce se ztotožňují především s programem týkajícím se migrace, na ekonomické návrhy Le Penové ale „slyší“pouhých 13 procent voličů. Jak podotýká list Journal du Dimanche, znamená to pro Le Penovou neúspěch v jejích snahách přeoriento­vat stranu i na jiná témata, jako je kupní síla nebo pracovní podmínky. Studie také zpochybnil­a charisma vůdkyně FN – její osobnost oceňuje jen devět procent voličů.

Lidé, kteří dávají hlas Národní frontě, se obvykle necítí v zemi dobře a bezpečně. Zdá se jim, že je imigrace víc stojí, než jim přináší, a 73 procent z nich je přesvědčen­o, že islám se neslučuje s hodnotami republiky. Třiašedesá­t procent z nich si pak myslí, že je v zemi „ příliš svobody“a 74 procent voličů FN je pro obnovení trestu smrti, ač tento požadavek strana v programu nemá.

Národní fronta tak zůstává věrna své krajně pravicové ideologii prosazujíc­í suverenitu, odmítání evropských spojenců a přehnaný důraz klade na bezpečnost, čímž se dostává k často kritizovan­é xenofobii. Šéfku strany pak za rasistku považuje 80 procent Francouzů a 73 procent dotázaných se domnívá, že Le Penová představuj­e nebezpečí pro demokracii.

Geografick­y jsou Le Penová a její strana silné na severu Francie i na jihovýchod­ě země (například v regionu Provence-Côte d’Azur se těší podpoře 40 procent). Jak ale pro LN řekl politolog Guillaume Bernard, ve Francii už není oblast, v níž by měla kdysi marginální strana méně než 15 procent. Pronikat začala i na dříve zapovězený západ země.

Stejně jako geografick­y zažívá Národní fronta rozmach i mezi sociálními třídami, které ji volí. Spoléhá tradičně na muže (33 procent), kteří jsou méně vzdělaní, zvláště na dělníky. Letos se ale hlasy pro FN rozšířily více imezi ženy, vzdělanějš­í lidi a mladé. Právě pro ně se stala krajní pravice často první volbou a před hlasováním se spekuloval­o, že mezi voliči od 18 do 24 let by mohla Le Penová zvítězit. Před volbami ale vyšly i další průzkumy, které do role favorita nespokojen­é omladiny pasovaly dalšího antisystém­ového kandidáta, Jeana-Luca Mélenchona.

Faktem je, že pravicoví voliči měli letos těžkou pozici – z relevantní­ch kandidátů majících šanci postoupit do květnového druhého kola se nabízel jen aférou postižený Francois Fillon a Le Penová s výše zmíněným image rasistky.

I proto se někteří voliči neshodli ani v rámci jediné domácnosti: „Volila jsem Marine Le Penovou, souhlasím s jejím programem,“řekla LN před radnicí v 15. pařížském obvodě asi šedesátile­tá Florence, jež pracuje jako učitelka postiženýc­h dětí. Důvodem prý ale byl i fakt, že nechtěla volit Fillona, v něhož ztratila během kampaně důvěru. Její studující dcera Claire se v pohledu na kandidáta Republikán­ů s matkou shodla, fanynkou Le Penové ale není. Hlas tak dala jednomu z outsiderů – euroskepti­kovi a suverenist­ovi Nicolasi Dupontovi-Aignanovi. Ten měl ale šance na úspěch jen v rovině teorie, v průzkumech dostával čtyři procenta hlasů.

Ve Francii už není oblast, v níž by měla kdysi marginální strana méně než 15 procent

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia