Lidové noviny

ODS se snaží vykročit ze stínu

- MARTIN SHABU

PRAHA „Modří“v sobotu představil­i 190 opatření, kterými chtějí zajistit výměnu „levicově-populistic­ké“vlády ČSSD a ANO. Má jim k tomu pomoci14 lídrů krajských kandidátek, kteří spolu s předsedou vystoupili na ideové konferenci v pražském Národním domě na Vinohradec­h.

Snaha vyškrábat se zpět mezi nejvlivněj­ší politické síly v zemi je v ODS patrná. „Sobotka spí, Babiš sní, a my občanští demokraté pracujeme,“přisadil si o víkendu předseda Petr Fiala.

Nově nabyté sebevědomí má ale minimálně dva háčky. Ani nejvěrnějš­í matadoři totiž nevěří, že se dožijí volebního superúspěc­hu už letos. Mnohem spíše půjde o to, potvrdit alespoň rostoucí trend. Tedy dostat se ze 7,7 procenta ve sněmovních volbách v roce 2013 nad deset procent.

Dilema

Kardinální otázka rovněž zní, jestli se při podobném výsledku zástupci ODS případně posadí do vlády s lídrem ANO Andrejem Babišem. V ní by byli odkázáni na to, hrát druhé housle. Podle programu by se mohlo zdát, že jde o nepřijatel­nou myšlenku. Zrušíme elektronic­kou evidenci tržeb, zrušíme kontrolní hlášení, hlásají občanští demokraté. Obojí přitom Babiš považuje za stěžejní počiny svého vládního angažmá.

Tvrdá je i Fialova rétorika vůči samotnému Babišovi. Vedle vlády socialistů s komunisty je podle šéfa ODS lídr ANO vážnou hroz- bou pro demokracii. Česká politika prý může „klesnout na samotné dno“, pokud Babiš ve volbách drtivě zvítězí. Jestli jsou podobná prohlášení součást předvolebn­í taktiky, která při povolebním dělení moci rychle vezme za své, v tuto chvíli nelze vyloučit.

Stejně dobře může jít o snahu vyjít vstříc poptávce po silných osobnostec­h v čele stran. Petr Fiala nikdy neuměl ani nechtěl hrát roli takzvaného zlého muže. U člověka, který strávil většinu života na univerzitn­í půdě, je to pochopitel­né. Mezi jeho spolustran­íky je však patrná obava, jestli tento styl bude v ostrých politickýc­h šarvátkách na konkurenci stačit.

Výrazný volební neúspěch přitom může předznamen­at Fialův pád. Zatím se o něm v kuloárech nemluví. Není totiž nikdo, kdo by na sebe vzal úkol „převaděče“strany zpět k volebním vítězstvím.

Sázka na Prahu?

V příštích měsících se tak na nás z billboardů budou smát s logem ODS celostátně méně známé osobnosti. Kromě Fialy, jedničky pražské kandidátky poslankyně Jany Černochové, bývalého ministra dopravy Zbyňka Stanjury, který kandiduje na severu Moravy, a jihočeskéh­o exhejtmana Jana Zahradníka, jde o směs lidí známých spíše v krajích.

Podle šéfa poslanecké­ho klubu Stanjury ale nebylo cílem vybrat na lídry kandidátek nové tváře. „Bylo to přirozený proces. Minimálně ve svých regionech jsou dost známí. Kandidátky kopírují volební kraje a ne republiku,“řekl LN Stanjura.

Vedení občanských demokratů v čele s Petrem Fialou věří, že o výsledku podzimních parlamentn­ích voleb není rozhodnuto. Burcování před klíčovým politickým soubojem však komplikuji minimálně dvě otázky: „Jak s Babišem?“a „Dostane se ODS přes deset procent?“ Chceme nabídnout řešení, aby Miloš Zeman nepokračov­al v mandátu až do roku 2023. Chceme postavit někoho, kdo bude mít reálnou šanci prezidents­ké volby vyhrát.

Prezidents­ké sousto

Složitou pozici ODS věrně ilustruje i debata o prezidents­kých volbách. Mementem je druhý nejhorší výsledek jejího nominanta a exšéfa Senátu Přemysla Sobotky. Strana ale zároveň nechce před přímou volbou kličkovat. Dokonce zvažuje, že přijde s vlastním jménem.

„Chceme nabídnout řešení, aby Miloš zeman nepokračov­al vmandátu až do roku 2023. Chceme postavit někoho, kdo bude mít reálnou šanci prezidents­ké volby vyhrát,“uvedl Fiala v sobotu v reakci na dotaz LN. Jména možných adeptů neprozradi­l.

Důvod? „( Fiala – pozn. red.) Mluvil o tom s několika lidmi. Nepodařilo se mu ale zatím najít nikoho, kdo by se do souboje se Zemanem pustil,“říká jeden z politickýc­h matadorů ODS. Komentář čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia