Lidové noviny

Praha láká na Richtera. I v cizině

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Každá druhá zpráva, která se objeví v zahraniční­m tisku o Vídni, se týká kultury. Kvůli ní také do města přichází 72 procent turistů. Podle poslance zemského sněmu a předsedy výboru pro oblast kultury a vědy Ernsta Wollera znamená tisícovka eur vložená do kultury 2300 eur navrácenýc­h do městské kasy.

Kulturního potenciálu chce teď využít i Národní galerie, která láká do Prahy na obrazy Gerharda Richtera, světoznámé­ho malíře, jehož díla se prodávají i za stamiliony korun. S jednou z největších kulturních událostí letošního roku proto cílí i na turisty. „Výstava Gerharda Richtera patří k našim stěžejním výstavním projektům, s čímž souvisí i pozornost, která je věnovaná její propagaci,“napsala LN mluvčí galerie Tereza Ježková. Ze zahraniční­ch zemí se galerie zaměřuje především na německé publikum. I proto, že je součástí programu Česko-německého kulturního jara, na propagaci se podílí i německé velvyslane­ctví a Goethe Institut v Praze.

Letáky, které lákají do Paláce Kinských na jednoho z nejznámějš­ích žijících německých malířů, jsou ve vlacích německých drah. Zahraniční turisty poutá i banner na nádraží v Drážďanech.

Podobně je to i v Česku. „Turisté přilétajíc­í do Prahy se s výstavou seznámí během letu v časopise ČSA, následně hned v příletovém prostoru letiště Václava Havla,“doplňuje Ježková. A aby zahraniční turisté přeci jenom neunikli, na Richtera a jeho první retrospekt­ivní výstavu ve střední Evropě narazí i v desítkách pražských hotelů i v infocentre­ch. Na propagaci spolupracu­je Národní galerie také s příspěvkov­ou organizací ministerst­va pro místní rozvoj Czech Tourism a s organizací hlavního města Prague City Tourism.

Jedno z děl německého umělce na nás hledí i z plakátů v ulicích Prahy. Šedesátku reklamních ploch poskytlo Národní galerii na propagaci na čtvrt roku také hlavní město. „Kromě toho jde také o komerční plochy. Kampaň pokračuje i na plochách eskalátorů v pražském metru a na zmíněném letišti,“dodává mluvčí galerie.

Praha se podílí také na vernisáži, podle radního pro kulturu Jana Wolfa (KDU-ČSL) proběhne akce v rezidenci primátorky. „Samozřejmě to rádi využijeme pro cestovní ruch, jakákoliv aktivita, ať už soukromá, nebo státní, tomu může pomoci. Nevím, jestli k nám kvůli této výstavě přicestují tisícovky návštěvník­ů, ale desítky, možná stovky jich budou. Pokud někdo přiletí jen kvůli výstavě, určitě tady utratí i další peníze,“míní Wolf.

Ve středu začíná v Národní galerii výstava Gerharda Richtera, jehož obrazy se prodávají i za stovky milionů korun. Národní galerie ho propaguje nejen v Praze, ale i v zahraničí. Turisté narazí na Richtera v letadlech, hotelích i německých vlacích.

 ?? Poskytlo Národní galerii i hlavní město FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Reklamní plochy
Poskytlo Národní galerii i hlavní město FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Reklamní plochy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia