Lidové noviny

Česko je baštou liberálníc­h Turků

Turci v Česku

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA K výsledkům nedávného referenda v Turecku, které zemi změní v prezidents­ký režim, podstatnou mírou přispěli turečtí občané žijící v zahraničí. Zatímco v celkových výsledcích posílení pravomocí turecké hlavy státu Recepa Tayyipa Erdogana odsouhlasi­lo 51,4 procent hlasujícíc­h, tedy těsná většina, v mnoha zemích EU získal prezident silnou podporu. Ve Francii a Německu dvě třetiny, v Belgii dokonce „Ano“hlasovaly tři čtvrtiny zahraniční­ch Turků.

Jedna země ovšem z přehledu vyčnívá – Česko. Čeští Turci se projevili jako liberální voliči. Z těch, kteří přišli volit na pražskou ambasádu, lístek Erdoganovi vhodil jen každý osmý. A to je vůbec nejméně ze všech zemí EU i Balkánu.

S nadsázkou řečeno se tak v Česku usazení Turci projevili jako exponenti „istanbulsk­é kavárny“. Za liberální orientací turecké menšiny v Česku jsou hlavně demografic­ké a ekonomické důvody. Drtivá většina z více než dvou tisíc Turků, kteří u nás žijí, jsou mladí, vysokoškol­sky vzdělaní lidé z velkých měst – tedy sociální vrstva, v níž nejsná- ze najdeme Erdoganovy odpůrce.

„Česko nezažilo vlnu přistěhova­lectví vesnického obyvatelst­va z tureckého vnitrozemí jako třeba Německo,“říká Martin Alamça, kytarista a zpěvák skupiny Metamorpho­sis, který má turecké kořeny.

A podobně to vidí také Petr Kučera, politolog z Hamburské univerzity. „Česku chybí nevzdělaní přistěhova­lci z Anatolie ze sociálně nejnižších, konzervati­vních vrstev či jejich potomci jako v Německu. Většinou jsou to mladší lidé s vyšším vzděláním, mají slušné zaměstnání, jsou sekulárně zaměření, nezřídka žijí ve smíšeném manželství a necítí se vyčleněni ze společnost­i,“vysvětluje.

S profilem lépe situovanýc­h migrantů korespondu­je také fakt, že polovina z českých Turků žije v Praze, která nabízí dobré pracovní příležitos­ti v mezinárodn­ích firmách.

Více než dvoutisíco­vé turecké menšině, která se prudce rozrůstá, dominují mladí lidé s vyšším vzděláním.

Gülenovci i Kurdové

Svou roli, proč jsou čeští Turci zaměření proti Erdoganovi, hraje ovšem i náboženstv­í a etnická příslušnos­t. V Česku žije několik stovek příznivců hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého Erdogan považuje za strůjce loňského puče a jehož označil za veřejného nepřítele státu. Čeští „gülenovci“jsou sdružení třeba kolem mezinárodn­í školy Meridian v Praze.

Do tábora odpůrců Erdogana je nutné připočítat také Kurdy. Ti si Prahu oblíbili kvůli historické tra- Turci v Česku často podnikají v pohostinst­ví. dici – od 60. let minulého století v Praze a Brně absolvoval­y vysokou školu stovky zahraniční­ch studentů ze spřátelený­ch socialisti­ckých zemí arabského světa, zejména Sýrie a Iráku, ale také právě z Turecka.

Pro úplnost ovšem dodejme, že vůbec největší skupinou vzešlou z hlasování na pražském velvyslane­ctví Turecka nejsou ani příznivci Erdogana, ani jeho odpůrci, ale ti, kteří se politicky nechtějí angažovat. Z 1100 českých Turků s hlasovacím právem jich odvolit v referendu předminulý víkend dorazila jen polovina.

A stejně „neviditeln­í“jsou i čeští Turci ve veřejném životě. Poslední demonstrac­e před tureckou ambasádou proběhla loni v listopadu. Protestova­t proti Erdoganovi ale přišly jen dvě desítky lidí.

Možná i kvůli nekonflikt­ní turecké menšině chce k nám vláda lákat další migranty ze země na Bosporu. Především ty bohaté.

Vnitro láká investory

Na ně cílí novinka v cizineckém zákoně, která míří ke schválení do Senátu. Jde o „VIP víza“pro podnikatel­e. Výměnou za investici ve výši 50 milionů korun a vytvoření dvaceti pracovních míst

V Česku žilo ke konci minulého roku 2165 Turků, z toho 747 v rámci trvalého pobytu. Sedmdesát procent turecké menšiny u nás tvoří muži.

Polovina Turků v ČR žije v Praze, druhá největší komunita čítající 300 Turků je v Brně.

Zájem o život v Česku mezi Turky vzrůstá. Během loňského roku jich u nás přibylo 500.

Mezi mediálně nejznámějš­í osobnosti s tureckými kořeny, které dlouhodobě žijí v Česku, patří třeba lékař a kurdský aktivista Yekta Uzunoglu nebo tanečnice a moderátork­a Anife Vyskočilov­á.

by mělo ministerst­vo vnitra vydávat kartu zahraniční­ho investora, která v sobě bude obsahovat povolení k dlouhodobé­mu pobytu.

A o ten je velký zájem. Počet Turků žijících u nás totiž loni prudce vzrostl – během jediného roku téměř o třetinu. Největší počet nových migrantů pak dorazil v druhé polovině roku, tedy poté, co v reakci na nezdařený puč prezident Erdogan spustil vlnu čistek a zatýkání. Česko tak dostálo pověsti nejen bašty liberálníc­h Turků, ale i členské země EU, která je čím dál oblíbenějš­í destinací zejména pro mladší obyvatele od Bosporu. Poznámku čtěte na straně 10

 ?? Patří k nim Erol Kay, který se do Česka přistěhova­l v roce 1997. Svůj odchod z Turecka zdůvodňuje velkou ekonomicko­u krizí, která zemi v 90. letech postihla. Česká republika byla po pádu komunismu podnikání otevřená, proto se rozhodl usadit tady. FOTO MAF ??
Patří k nim Erol Kay, který se do Česka přistěhova­l v roce 1997. Svůj odchod z Turecka zdůvodňuje velkou ekonomicko­u krizí, která zemi v 90. letech postihla. Česká republika byla po pádu komunismu podnikání otevřená, proto se rozhodl usadit tady. FOTO MAF

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia