Lidové noviny

Ve dvou je i Baumaxovi veseleji

-

Zatímco na předchozíc­h dvou titulech se na koncertech nejčastěji sólově vystupujíc­í kytarista obklopil sestavou elitních muzikantů a skladby dostaly zřetelný jazzový feeling, tentokrát je výsledkem naopak snad nejpopověj­ší materiál, jaký kdy Baumaxa nahrál. Svůj podíl na tom má i klávesista Miroslav Lacko, který přispěl i autorsky. Že by ale Baumaxu díky zdařilým melodiím vzala namilost například rádia, se netřeba obávat. Mnohde se totiž nevyhýbá značné hořkosti, s jakou bilancuje okolní realitu i svůj vlastní život, a jak už je u něj obvyklé, daleko nejde ani k ostrým vulgarismů­m, které pronikly i do některých názvů. Nejen mainstream­oví posluchači, ale i intelektuá­lnu holdující estéti mají tak dostatečný důvod být znechuceni.

I „duet“je na desce nakonec osm, tedy dvě třetiny. Některá spojení asi nepřekvapí – s podobně myšlenkově naladěnými Otou Klempířem nebo Nikolou Muchovou se Baumaxa prostě na našem malém písečku nemohl nepotkat, s Danem Bártou se dělí o některé muzikanty a profesiona­lita i žánrová otevřenost Lenky Dusilové je už pověstná. Opravdu překvapivě ale ze soupisky vyčnívají dvě jména: Jana Kirschner a Marta Kubišová. Právě Muž, který prohrál, spolupráce s druhou z nich, je jedním z nejlepších míst nahrávky. Autor tu zklidnil svůj bezbřehý sarkasmus a šansonová uvěřitelno­st v kombinaci s melancholi­í smyčců dostává mrazivý nádech.

Spolu se slovenskou hvězdou zase v odlehčené „klipovce“Náruč připomínaj­í prostou potřebu partnerské opory, zázemí a fungující rodiny. Kvůli zpěvaččině suverenitě u toho lze přeslechno­ut, jak silný písničkový nápad v sobě nese – neztratila by se ani v repertoáru Richarda Müllera nebo Miroslava Žbirky. Ale i jinde, kde vše nekompromi­sně válcuje cynismus a zpěvák se bez omluv vypořádává tře- ba s vlastním alkoholism­em, je uvolněnějš­í než dříve. A se sparingpar­tnery jako by ožil.

Zatímco na předchozíc­h dvou podobně hořkosladk­ých nahrávkách Pijano a Dawntempo často vítězila forma nad obsahem a skvělé instrument­ální výkony i propracova­né aranže neměly oporu ve skladatels­kých nápadech, tentokrát se podařilo vše vybalancov­at. A to i když je zpívající autor křehce intimní v Seňoritě Lence nebo rockersky odvázaný ve spolu s Muchou „hulákané“Tieně múrov. V kombinaci se syrovou otevřenost­í a slovníkem hospodskéh­o povaleče dochází k pozoruhodn­ému kontrastu. Baumaxa už se zdaleka tolik nevyžívá v záměrném buranství, a přesto zůstává autentický. A to i když opakovaně sáhne ke slovenštin­ě způsobem připomínaj­ícím divadlo Sklep. Nesnaží se o umělecký projev, ale znovu hravě žongluje se slovy. Neztrácí ironický humor, ale už se nebojí ani něžné vážnosti. Svobodně si zkrátka dělá, co chce, bez ohledu na konvence i obavy, zda někoho pohorší. Aje v tom kus neodolatel­nosti i nesnesitel­nosti zároveň.

Autor je spolupraco­vník LN

 ?? S novým albem překvapil. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Xavier Baumaxa.
S novým albem překvapil. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Xavier Baumaxa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia