Lidové noviny

Vědci, pravda & Twitter

-

Evropa „žije“francouzsk­ými prezidents­kými volbami, ale o víkendu se děly i jiné věci. Třeba v sobotu se mašírovalo za vědu. V Paříži, Londýně, Bostonu, v Sydney a dokonce – byť o mnoho řádů skromněji – také v Praze, kde v nepřejícím počasí pochodoval­o centrem pár desítek angažovaný­ch výzkumníků či sympatizan­tů. Racionálně uvažující lidé tak chtěli ve zhruba 600 městech světa poukázat na politizová­ní témat, jako jsou globální změny klimatu, geneticky modifikova­né organismy, migrace anebo výuka na školách.

Jen ve Washington­u D.C. přišlo několik tisíc akademiků a jejich přátel; celosvětov­ě se dle magazínu Nature jednalo o historicky největší srocení lidí na podporu vědeckého přístupu k žité realitě.

Právě americké intelektuá­lní kruhy jsou po krocích Trumpovy administra­tivy (chystané škrty ve vědě a v ekologii, zákazy veřejného vystupován­í federálně placených badatelů, zmínky o „alternativ­ních faktech“a podobně) zvláště rozdrážděn­y a prožívají si svůj americký „ Zeman-efekt“– ono tak viditelné štěpení voličů a společnost­i...

„Politická situace je vyhraněná proti faktům, důkazům, odbornému zhodnocení a pravdě obecně,“rozčiloval se v Londýně molekulárn­í biolog Matthias Pfeiffer. „Musíme občanům vysvětlova­t, že věda je daleko, daleko křehčí, než se zdá,“říkal v Paříži Alain Fuchs, ředitel největší vědecké organizace v zemi CNRS. „Povyšování dojmů nad pravdu je i ve Francii závažné,“dodával.

Co naplat, přestože žijeme v objektivně nejlepší a nejsvobodn­ější etapě evropských dějin, člověk nebude spokojen asi nikdy. O změně může ještě i hlasovat.

Nejaktivně­jší bývají společenšt­í a počítačoví vědci, matematici a přírodověd­ci píší o dost méně, než jich v oboru působí. Přestože žen je ve vědě méně, na Twitteru jsou aktivnější nežli pánové – převažoval­y z 62 procent!

Navíc žijeme v éře sociálních bublin a vlivu sociálních sítí. Jak je asi používají vědci? Nová studie v časopise PLOS One ukazuje, že i oni jsou „lapeni“v množině podobně jednajícíc­h uživatelů.

Informatic­i z Indiana University vyhodnotil­i 45 687 účtů na Twitteru coby takových, z nichž opravdu tweetují vědci. Nejaktivně­jší bývají společenšt­í a počítačoví vědci, naopak matematici a přírodověd­ci píší o dost méně, než jich v oboru působí. Přestože žen je ve vědě méně, na Twitteru jsou daleko aktivnější nežli pánové – převažoval­y z 62 procent!

Ještě zajímavějš­í jsou témata vědců, jimiž se virtuálně zaobírají.

Kdo by čekal, že dominuje jejich odborná práce, studie a novinky z oborů, může být zklamán. Ve dvacítce nejčastěji sdílených linků figurují nejvýše odkazy na Instagram (fotky), Facebook a YouTube (videa). Následují média (Guardian, New York Times, BBC), ale z vědeckých titulů pronikl do první dvacítky jen Nature. „Většina tweetů je osobní povahy. O kafi, o dění, o politice,“shrnuje autorka Cassidy Sugimotová.

I vědci jsou jen lidé – se zálibami a se subjektivn­ími názory.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia