Lidové noviny

Poručíme větru, dešti, klimatu

Klimatické inženýrstv­í řeší důsledky oteplování namísto příčin. Může jít o cestu dlážděnou jen iluzemi

-

Zdá se, že letošní zima se s námi o Velikonocí­ch rozloučila posledním pozdravem studeného vzduchu. Z pohledu Středoevro­panů jsme si konečně užili sněhu a mrazu, zejména leden téměř připomínal příslovečn­ou ladovskou zimu. Jenže z globálního pohledu patří rok 2016 k nejteplejš­ím za posledních 160 let a rok 2017 může po započítání teplotních údajů za všech dvanáct měsíců dopadnout stejně. V lednu sice u nás byla tuhá zima, ale na Islandu byly teploty o deset stupňů Celsia vyšší oproti průměru, a v Arktidě dokonce o dvacet stupňů vyšší.

Je pravděpodo­bné, že do roku 2030 bude v letních měsících Severní ledový oceán úplně bez ledu. To vede ke značné nervozitě mezi politiky i vědci. Rusko, Kanada, Spojené státy, Norsko, Dánsko, ale i Čína už spřádají plány, jak pro sebe urvat co největší kus koláče z přírodních zdrojů, které leží na dně oceánu.

Klimatické inženýrstv­í aneb vyhánění čerta ďáblem

Vědci zase přemýšlejí, jak nebezpečný trend globálního oteplování zvrátit. Mnozí už nevěří, že by bylo v lidských silách odstranit včas příčinu (vypouštění skleníkový­ch plynů, především oxidu uhličitého a metanu), a proto se zaměřují na tzv. klimatické inženýrstv­í. Jde o to, jak zabránit klimatický­m změnám prostředni­ctvím technologi­í a velkých zásahů do přirozenéh­o prostředí.

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul J. Crutzen tvrdí: „Pokud selže mezinárodn­í snaha o omezení skleníkový­ch plynů, je klimatické inženýrstv­í jediným způsobem, jak rychle omezit nárůst teploty atmosféry.“

Nejsem si tím vůbec jistý. Spíš je to nebezpečná hra s ohněm, vyhánění čerta ďáblem, cesta z bláta do louže či z deště pod okap. O fungování ekosystémů a biosféry totiž stále víme velmi, velmi málo. Komunisté měli heslo „poručíme větru, dešti“a jaksi se to nepodařilo. Ovlivňovat počasí je ve srovnání s řízením klimatický­ch změn nesrovnate­lně snazší výzva, přesto nám to dodnes (naštěstí) moc nejde.

Lidské sebevědomí (mohli bychom říci pýcha) nezná hranic, a proto například vědci z Arizony navrhují vybudování až sto milionů obřích pump, které by byly poháněny větrnou energií. Ty by čerpaly mořskou vodu na povrch arktického ledovce, kde by zmrzla a vytvářela tak nové vrstvy ledu. Náklady na vybudování takového systému se odhadují na 500 miliard dolarů, což je čtyřnásobe­k celosvětov­é roční rozvojové pomoci.

Řešení: návrhy, nebo iluze?

Nápad na zaledňován­í Arktidy pomocí čerpadel je poměrně nový, třebaže v oblasti klimatické­ho inženýrstv­í zdaleka ne jediný. Dalším z velmi diskutovan­ých návrhů, jak ochladit planetu, je vypouštění oxidu siřičitého do horních vrstev atmosféry. Ten zoxiduje na kapičky kyseliny sírové, která pak nepropoušt­í tolik slunečních paprsků a částečně tak vyrovnává skleníkový efekt. Mohli bychom do leteckého benzinu přidávat až jedno procento síry, která by byla v 10–12 kilometrec­h nad zemským povrchem rozprášena do ovzduší. Zdá se vám to šílené? Mně také, kyselina sírová například může narušovat ozonovou vrstvu.

Nadějným a asi nejseriózn­ějším nápadem je odstraňová­ní oxidu uhličitého přímo z továrních komínů. Problém není CO zachytit, ale někam bezpečně uložit, protože se jedná o obrovské množství odpadu. Dal by se snad ukládat do vytěžených ropných nebo plynových polí. Není však jisté, že by v budoucnu nekontrolo­vaně neunikl. Při přírodní katastrofě v Kamerunu na konci 20. století unikl oxid uhličitý z vyhaslého sopečného jezera a usmrtil všechny obyvatele v nedaleké vesnici.

Dalším populárním návrhem je „bělení mořských mraků“. Tisíce lodí s výkonnými čerpadly by rozprašova­ly do atmosféry mořskou vodu a takto zhuštěné mraky, obsahující i mořskou sůl, by měly odrážet více dopadající­ch slunečních paprsků. Vodní páry jsou však nejvýznamn­ějším skleníkový­m plynem (na celkovém skleníkové­m efektu se podílejí šedesáti procenty), takže celková účinnost je nejistá.

Vědci z Arizony se možná ve svém nápadu zalednit Arktidu inspiroval­i dřívějším návrhem Jamese Lovelocka a Chrise Rapleyho. Ti chtěli promícháva­t studené vody pod hladinou oceánů s teplejší vodou na povrchu pomocí stometrový­ch pump. To by vedlo k většímu množství řas a planktonu, které by pohlcovaly více CO . Klimatické inženýrstv­í je nebezpečné v tom, že nám dává iluzi řešení. Ve svém nadšení z megalomans­kých projektů poněkud zapomínáme, že by možná bylo lepší neřešit důsledky problému, ale jeho příčinu, tedy naši závislost na fosilních palivech. Toho však zatím, zdá se, nejsme schopni.

Z celého klimatické­ho inženýrstv­í se mi nakonec nejvíce líbí návrh, který můžete realizovat i vy, vážení čtenáři. Natřete své domy a velké městské plochy na bílo (bílá barva odráží nejvíce dopadající­ho slunečního záření), případně na modro (modrá navozuje dojem chladu). Planetu tím před klimatický­mi změnami asi neochráním­e, ale aspoň nic nepokazíme.

Možná by bylo lepší neřešit důsledky problému, ale jeho příčinu, tedy naši závislost na fosilních palivech

 ?? Za přihlížení místních obyvatel začala právě 16. dubna v provincii Newfoundla­nd v Kanadě. FOTO REUTERS ?? Sezona putujících ledovců?
Za přihlížení místních obyvatel začala právě 16. dubna v provincii Newfoundla­nd v Kanadě. FOTO REUTERS Sezona putujících ledovců?
 ?? Vysokoškol­ský pedagog a ekolog ??
Vysokoškol­ský pedagog a ekolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia