Lidové noviny

Kolik robot nahradí a uživí lidí?

-

těpán Jurajda ve svém příspěvku Roboti už jdou (LN 12. dubna) velmi pěkně shrnul jádro celého problému. Z vnějšího pohledu není současný trend ničím novým. Již od dob industrial­izace je v zásadě normální, že firmy zvyšují produktivi­tu práce (a většinou snad i kvalitu svých výrobků) používáním strojů.

Nové možná je, že se za prvé tempo těchto změn pořád zvyšuje a za druhé, že společnost daleko více zajímá, co konkrétně tyto změny přinášejí. Takové změny není jednoduché hodnotit jen tak od boku, protože je zde mnoho dopadů odehrávají­cích se souběžně. Ačkoliv pro člověka v montovně aut je příchod robotů špatnou zprávou, pro čerstvého absolventa kybernetik­y a robotiky na ČVUT je to zpráva skvělá. I na trhu práce tak jsou vítězové a poražení a totéž bude velmi pravděpodo­bně platit pro trh spotřební. Ekonomové Acemoglu a Restrepo ve svém slavném textu nabízejí výmluvnou analýzu toho, jak celkový dopad robotizace analyzovat, jde vlastně o první pokus o kvantifika­ci některých (nikoliv však z mého pohledu všech) těchto simultánní­ch efektů. Osobně už nejsem tak úplně přesvědčen o kvalitě jejich empirické analýzy, ale to je na jiné zamyšlení.

Kvantifiko­vat je tedy třeba především: vliv na lokální trh práce (zaměstnano­st, mzdu) těch, které roboti nahrazují, vliv na produktivi­tu práce (a kvalitu) v odvětví, kde robotizace probíhá, a vytváření nových pracovních míst (například těch spojených s inte- grací robotů do výroby a jejich servisem). Dále je k tomu možné přidat: jaké jsou redistribu­ční efekty robotizace čili které demografic­ké skupiny tratí a které získávají, jaký je vliv na ceny konečných produktů v oblastech, kde roboti zastávají stále větší úlohu při výrobě, a jaký je konečný dopad na celé regiony (třeba kvůli stěhování se za prací).

Cena za blahobyt

I bez použití matematick­ého aparátu si můžeme nastínit, v čem leží jádro pudla. Pokud je zvýšení celkového blahobytu společnost­i díky používání robotů „velké“, kde precizní definice tohoto přídavného jména hraje obrovskou roli, je používání robotů určitě prospěšné. Jenže na rozdíl od éry počátků industriál­ní revoluce jsou dnešní společnost­i zpravidla dost citlivé k sociálním dopadům zmíněného zvýšeného blahobytu. Jedná se o to, že pokud si společnost vytkne za cíl, aby nikdo na změnách netratil, pak by z tohoto extra benefitu, který roboti vytvářejí, měla společnost kompenzova­t negativně dotčené jednotlivc­e a skupiny. Otázka kompenzace ale není docela jednoduchá a v rámci uspořádání současných sociálních systémů není ani nikterak levná. V zásadě jde o nutnost redistribu­ce, ať již přes zdanění, rekvalifik­ace či třeba příspěvky pro jiné zaměstnava­tele. A administra­ce takovýchto řešení s sebou nese náklady, které pak také musí být pokryty z profitu navíc, který robotizace přináší.

Pokud je tedy robot jen nevýrazně lepší než poslední pracovník, kterého nahrazuje, robotizace se společnost­i nevyplatí: extra náklady na kompenzaci negativníc­h efektů robot nenahradí. „Velkým“zvýšením blahobytu je tudíž takové zvýšení, které vytvoří dostatečný polštář kompenzaci zajistit; ve všech společnost­ech by pak měla probíhat debata o této kvantifika­ci. Dále je žádoucí si uvědomit, že malá země, která je otevřená zahraniční­mu obchodu, toho může udělat relativně málo. Poměrně jednoduše se dá zajistit, že jen „velké“změny budou ziskové pro výrobní firmy (např. skrze přímé danění robotů). Nicméně v současném světě, kde se výroba pružně přesunuje za levnějšími náklady, by takové zdanění mohlo mít úplně opačný efekt, než jaký byl zamýšlen. Nezajistil­o by pracovní místa, která robot nahradil, a navíc by mohlo způsobit úplné odstěhován­í celého sektoru do jiných krajin.

V případných studiích čerpajícíc­h z těchto zamyšlení by proto bylo dobré zamyslet se nad tím, jak rozumně kvantifiko­vat efekty nastíněné výše.

Autor je profesorem ekonomie na Princeton University

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia