Lidové noviny

EET: účtenka za každý hovor i SMS

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Elektronic­ké evidenci tržeb se od března 2018 nevyhnou ani předplacen­é SIM karty. Operátoři se obávají nákladů i zahlcení zákazníků.

PRAHA Z každého mobilního čísla v České republice odejde ročně v průměru 572 esemesek. Pro majitele pěti milionů předplacen­ých karet to od března příštího roku znamená nejméně 572 účtenek. Pravděpodo­bně jich ale bude ještě mnohem více. Zákon o elektronic­ké evidenci tržeb totiž počítá s tím, že u SIM karet „na kredit“budou muset mobilní operátoři vydávat účtenky i po každém hovoru či připojení k internetu.

Může za to druhý odstavec paragrafu čtyři zákona o EET, který se podle Generálníh­o finančního ředitelstv­í vztahuje na různé typy elektronic­kých peněženek, čipových karet, kuponů, voucherů a jiných obdobných instrument­ů, v rámci kterých dochází nejdříve k jejich „nabití“a následně k čerpání kreditu. To jsou typicky právě předplacen­é karty mobilních operátorů. Evidenci přitom podléhá jak nabití kreditu, tak jeho čerpání.

„Dle našeho názoru stávající právní úprava operátorům nařizuje, aby za každé využití předplacen­é služby vystavoval­i po implementa­ci třetí vlny EET daňový doklad včetně FIK kódu,“potvrzuje výkonný ředitel Asociace provozovat­elů mobilních sítí Jiří Grund.

Hovory, textové zprávy i pouhé vyhledáván­í na internetu v praxi představuj­í desítky až stovky milionů transakcí za den. To by znamenalo zahlcení zákazníkov­a mobilního telefonu či e-mailové schránky, ale zároveň by to výrazně zatížilo servery Finanční správy.

Ministerst­vo o tomto problému ví. Zda to od března 2018, kdy vstoupí širší nařízení o evidenci tržeb v platnost, bude řešit nějakou výjimkou či novelou, však zatím komentovat nechce. „Ministerst­vo financí v současnost­i jedná s mobilními operátory. Hlavním cílem společných jednání je nalézt vhodné řešení pro poskytovat­ele těchto služeb,“uvedla Michaela Tesařová z oddělení vnějších vztahů a komunikace ministerst­va financí.

Velké náklady pro malé firmy

Může být s podivem, že se takovéto ustanovení do finální podoby zákona dostalo, přestože síťoví operátoři zákon o evidenci tržeb připomínko­vali. Každopádně neovlivní jenom je, ale i na 200 menších virtuálníc­h operátorů, kteří v jejich sítích fungují a v drtivé většině nabízejí právě předplacen­é karty. Tito podnikatel­é měli přispět k větší rozmanitos­ti nabídek a konkurenci na tuzemském mobilním trhu, ve skutečnost­i ale už dnes řada z nich spíše jen přežívá.

„Na to nám tablet a termotiská­rna nebude stačit. Takové robustní technické řešení bude spojeno s velkými náklady. Pro menší virtuály to bude znamenat urychlení konce,“říká ředitel virtuálníh­o operátora SazkaMobil Jan Schmiedham­mer. Jak vysoké tyto náklady budou, nelze podle Schmiedham­mera v tuto chvíli přesně říci, podle něho ale půjde o miliony. Pro mnoho těchto firem, které za sebou nemají silného investora typu Sazky, jsou to přitom hodně vysoké sumy.

Třetí vlna

Březnové rozšíření elektronic­ké evidence tržeb představuj­e tak- zvanou třetí vlnu. V červnu 2018 bude následovat ještě čtvrtá. Po jejím dovršení ministerst­vo financí předpoklád­á roční přínos státní kase 18 miliard korun.

Jako první začala EET platit pro podnikatel­e v pohostinst­ví a ubytovacíc­h službách, a to už loni v prosinci. I zde však dochází k nejasnoste­m a obcházení zákona přeměnou provozen v zájmové spolky a podobně.

V poslední době se o úpravě povinností evidence tržeb už několikrát mluvilo. O výjimkách se jednalo například v případě interneto- vých prodejců, aktuálně se diskutuje o úpravách pro vesnické spolky a neziskové organizace. Úlevu od EET navrhoval ministr financí Andrej Babiš i pro podnikatel­e, kteří se přihlásí k takzvané paušální dani a jejichž roční tržby nepřesáhno­u 250 tisíc korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia