Lidové noviny

Čeští studenti navrhli baťovky pro celý svět

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Boty navržené studenty Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze bude společnost Baťa prodávat po celém světě. Konkrétně v obchodních vlajkových lodích v 76 zemích světa včetně Itálie, Švýcarska nebo Chile.

Firma Baťa představil­a šest párů s odvážným designem na svém fashion weekendu, jenž se konal v sobotu a v neděli v holešovick­ém kulturním prostoru La Fabrika. Vybrané kousky se k zákazníkům doma i ve světě dostanou v podobě limitované edice v počtu 2000 tisíc párů; pro tuzemský trh je určeno něco přes sto z nich.

Boty spojuje masivní „traktorová“podrážka, celkovým pojetím se však liší. Michaela Čapková parafrázov­ala českou módní specialitu ponožek v sandálech a vytvořila jejich koženou variantu se sportovním­i přezkami. Stříbrné polobotky Lindy Zabilkové jsou zase opatřeny magnety a sadou doplňků od růžové chlupaté koule až po blýskavé mašle, kterými lze podle chuti botu ozdobit. „Vyrobením ozdob se také využije mnoho zbytků materiálu a prostřihu, které by jinak byly odpadem,“říká o svém návrhu Zabilková.

Jednotlivé­modely jsou výstředněj­ší, než jsou tuzemští zákazníci zvyklí. V Česku je přece jen Baťo- vou nejprodáva­nější obuví klasická pánská polobotka. Přesto se podle autorů konečná podoba bot zásadně liší od prvních náčrtů, jež byly mnohem výstředněj­ší.

„Projekt s firmou Baťa je dotažením nápadu, že obuv bude prodávána po celém světě a studenti získají skutečnou reflexi trhu. Velmi oceňujeme setkání s reálným trhem, díky čemuž je naplněna vize ateliéru, kdy je student veden ke znalosti přenést svou volnou tvorbu do konfekční formy,“řekla LN Liběna Rochová, vedoucí ateliéru designu oděvu a obuvi na pražské umprumce.

Na odhalení bot nechybělo vedení společnost­i Baťa z celého světa ani potomci zakladatel­e. „Jsme nadšení ze spolupráce s Liběnou a jejími studenty. Pokud jim naše podpora jednou pomůže v jejich budoucí kariéře, náš tým se bude cítit nesmírně hrdý,“prohlásil o spolupráci se studenty Thomas Archer Bata.

Devětadvac­etiletý pravnuk Tomáše Bati se do Prahy přestěhova­l před více než rokem, aby odsud řídil jednostný marketing celé společnost­i ve světě.

 ?? Na botách navržených Lindou Zabilkovou lze měnit podle nálady, na svršku drží díky skrytým magnetům FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Hravé doplňky
Na botách navržených Lindou Zabilkovou lze měnit podle nálady, na svršku drží díky skrytým magnetům FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Hravé doplňky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia