Lidové noviny

Tvrdé tresty doping nevymýtí

Expert na sportovní právo Jan Šťovíček chápe, proč jsou biatlonist­é naštvaní na Rusy, preferuje ale prevenci

- KRISTÁN LÉKO

LN Již více než dva roky víří sportovní vody kauza ruského státem podporovan­ého dopingu. Jak na vás aféra působí?

Já jsem primárně velmi rád za to, že se doping v Rusku podařilo odhalit. Zároveň si myslím, že celý ten problém otevřel dlouhou řadu skříní, z nichž začali padat kostlivci, a ukazuje se, že s tím souvisí řada právních problémů. Odhalilo to slabá místa, jež v boji proti dopingu existují.

LN Jaké konkrétní nedostatky máte na mysli?

V první řadě si myslím, že ve sportu je neudržitel­ný princip kolektivní viny. I kdyby jediný ze sta sportovců, na které se tento princip aplikuje, byl nevinen, tak si myslím, že v právním systému 21. století to prostě není možné.

Zadruhé se domnívám, že celá tato kauza odhalila nefunkčnos­t Světové antidoping­ové agentury (WADA). Ta měla věnovat daleko větší pozornost tomu, jak funguje ruská antidoping­ová agentura, či tomu, jak funguje laboratoř v Moskvě. Existují informace, že WADA byla upozorněna ruskou diskařkou Darjou Piščalniko­vovou, že tento problém existuje, a neudělala nic. Je potřeba se zamyslet nad tím, pročWADAse­lhala. Ve výkonném výboru WADA je nově předseda Českého olympijské­ho výboru Jiří Kejval, kterému budu držet palce a budu doufat, že tam vnese nový vítr.

LN Jaké další systémové problémy boje proti dopingu vnímáte v souvislost­i s ruskou kauzou?

Z hlediska morálního a principiál­ního je potřeba státem podporovan­ý doping odsoudit a nějakým způsobem potrestat, ale základním problémem je, že pro to chybí právní nástroje, což nám ukazují některé aktuální případy.

Dám příklad ruských běžců na lyžích, kde tyto problémy jako první vyplývají na povrch. U nich je zahájeno individuál­ní discipliná­rní stíhání, které je založeno na tom, že s jejich vzorky někdo manipulova­l. Po právní stránce je neudržitel­né odsoudit někoho pro doping bez jasného důkazu, že přímo onen sportovec měl podíl na té manipulaci. Situace je postavená podobně, jako kdyby vám někdo ukradl auto, někoho s ním srazil a potom by trestně stíhali vás, protože jste se dopustil té dopravní nehody.

Sportovci, třeba během olympijský­ch her v Soči, odevzdali na antidoping­ové kontrole svůj vzorek, zkontrolov­ali si, že je řádně

Pražský advokát, působí jako of counsel v advokátní kanceláři KŠD Legal, kterou spoluzaklá­dal.

Zabývá se sportovním právem, zastupoval Český olympijský výbor, očistil od podezření z dopingu cyklistu Romana Kreuzigera nebo kanoistu Jana Štěrbu. Před olympijský­mi hrami

zapečetěn, splnili všechny své povinnosti vůči antidoping­ovému komisaři, který se prokázal průkazem posvěceným WADA. To, co se potom dělo s jejich vzorkem někde v laboratoři, jim přece nemůže klást nikdo za vinu.

Loni se stal prezidente­m Autoklubu ČR. Je rozhodcem Arbitrážní­ho soudu pro sport (CAS) a vede Antidoping­ovou komisi Mezinárodn­í automobilo­vé federace (FIA).

Z mého hlediska se tato situace jeví jako právně nepostižit­elná. Morálně je to samozřejmě jiná věc. Všichni se můžeme domnívat a spekulovat, že to bylo s jejich vědomím nebo v jejich prospěch, ale jestli na tom ti sportov- ci skutečně nějak participov­ali, to nikdy nikdo neprokáže. To je zásadní problém. Pravděpodo­bně nebude možné dotáhnout do konce ta individuál­ní discipliná­rní řízení, protože nebude dostatek důkazů pro to, aby se ti sportovci obvinili nebo aby byli odsouzeni.

Je to vidět na tom, jak si to přehazuje Mezinárodn­í olympijský výbor (MOV), který na to zřídil zvláštní komisi, s mezinárodn­ími sportovním­i federacemi a nikdo ten problém nechce dotáhnout do konce. To je další důvod pro to, aby se systém boje proti dopingu změnil, reformoval a postavil na právně úplně nové nohy.

LN Jak by taková reforma měla vypadat?

Byly zde třeba úvahy, že by se WADA zrušila a že by tuto problemati­ku řídil MOV sám. S tímto nápadem přišel předseda MOV Thomas Bach, který je také právník a který si důležitost problému dobře uvědomuje.

Já si myslím, že WADA je potřebná a má v tom systému nezastupit­elnou roli. Musí se ale úplně změnit její přístup k řešení celé problemati­ky. Podle mě je potřeba její fungování založit na prevenci, tedy na tom, aby se v první řadě předcházel­o vzniku dopingovýc­h případů. Nyní je to založeno na tvrdé represi, což zjevně nefunguje. Trest za první prohřešek proti antidoping­ovým pravidlům se zvedl na čtyři roky, ale doping to určitě nevymýtilo, ba naopak. Zkušenost z trestního práva tvrdí, že čím silnější je represe, tím více roste ilegální podhoubí společensk­y závadného jevu. V dopingu to funguje úplně stejně.

LN Jste odpůrcem tvrdých, až odstrašují­cích trestů za doping. V čem je problemati­cké zvýšení sankce za první dopingový prohřešek ze dvou na čtyři roky?

Kdyby ta sankce zůstala dva roky, byla by ta situace úplně stejná. Můžeme to zvýšit na osm let, ale nic se nezlepší a určitě to neodradí sportovce, kteří chtějí dopovat, aby dopovali. Ze své praxe vím, že celá řada sportovců je stíhána a někdy i odsouzena za doping neprávem, a to z nejrůznějš­ích důvodů. Připomeňme případ Romana Kreuzigera, kterému hrozilo, že bude postižen, a nakonec se ukázalo, že by to bylo skutečně neprávem. Já si jednoduše myslím, že represe není řešení.

LN Pojďme k biatlonu. Jak na vás působila antidoping­ová iniciativa Martina Fourcada, Michala Šlesingra, Lowella Baileyho a dalších biatlonist­ů?

Já si myslím, že tato iniciativa má dvě roviny. První z nich je ten odpor biatlonist­ů proti Ruské biatlonové unii a také proti Mezinárodn­í biatlonové federaci (IBU), protože tam zjevně nefungoval­a reflexe vzhledem k ruskému dopingu. Pokud je nějakým způsobem prokázáno, a v tomto případě si myslím, že je, že jde o systematic­ký státem podporovan­ý doping, k čemuž navíc zaujal MOV nějaké stanovisko, tak si myslím, že skutečně není v pořádku, aby byly přidělován­y významné podniky do Ruska. V tomto ohledu si myslím, že mají biatlonist­é stoprocent­ně pravdu a že vedení IBU určitě pochybilo.

Naprosto chápu sportovce, že se proti tomu staví. Je potřeba ocenit Gabrielu Koukalovou, že se odhodlala k tomu gestu, že nepodala ruku Andersi Bessebergo­vi (prezident IBU – pozn. red.). Je to významná záležitost a já se jí vůbec nedivím, že se jí nechce jet na závody do Ruska. Myslím si, že v tomto ohledu mají sportovci pravdu. Systém je nastavený špatně, myslím si, že by na to IBU měla reagovat, a nechápu, proč tak neučinila.

Druhá rovina je ta část té iniciativy, která se týká požadavků na zpřísnění trestů za doping, kdy se hovoří o zpřísnění trestů na osm let. S tím nesouhlasí­m, podle mě jsou i čtyři roky moc.

LN Proč?

Ukážu to na případu, který aktuálně řeším. Jde o nejmenovan­ého sportovce, jenž řeší otázku přítomnost­i erythropoe­tinu (EPO) ve svém vzorku. Z toho případu vyplynulo, že metodika, kterou používají antidoping­ové laboratoře například při detekci přítomnost­i EPO, je velmi nepřesná. Podle několika znaleckých posudků hrozí, že až polovina nálezů může být takzvaně falešně pozitivníc­h. To znamená, že přirozené EPO, kterého má každý člověk určité množství, může být zaměňováno se syntetický­m EPO, které představuj­e doping. Vypadá to, že ona metodika, která je sice levná, ale nepřesná, toto nedokáže přesně odlišit, což je zásadní problém. Těch případů bylo již několik a my se budeme obracet na vedení WADA s upozornění­m na tuto záležitost a s požadavkem, aby se to nějakým způsobem řešilo. Myslím si, že je to zcela zásadní za účelem toho, aby čistí sportovci byli chráněni, nikoliv kriminaliz­ováni a zbytečně trestáni tak, jako to hrozilo třeba Romanu Kreuzigero­vi. Pokud nedokážeme rozlišit přirozené a syntetické EPO, hrozí, že odsoudíme nevinné sportovce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia