Lidové noviny

Krpálkův bronz mezi pořízky

- MICHAEL BEREŇ

Olympijský vítěz Lukáš Krpálek vydřel další medaili. Z mistrovstv­í Evropy judistů v kategorii nad 100 kg veze bronz.

VARŠAVA/PRAHA V televizním šotu z Grand Prix v turecké Antalyi Lukáš Krpálek v „civilním“oblečení popisoval, jaký je přechod mezi judistické pořízky.

Tak třeba Rumun Daniel Natea váží 176 kilogramů, oproti němu má Čech „jenom“114 kilogramů. „Zkoušel jsem všechny možné techniky úchopu a on se vůbec nepohnul,“říkal Krpálek s úsměvem do kamery.

Na tatami ve varšavské aréně se Nateovi v kimonu postavil v sobotním osmifinále evropského mistrovstv­í a podruhé ho porazil. Obrovitý Rumun však přivodil českému judistovi při zalehnutí drobné zranění, kvůli němuž vynechal včerejší soutěž družstev.

„Zápas s Nateou mi dal hrozně zabrat. Doufám, že se s ním dlouho nepotkám. Zmordoval mě pěkně,“vyprávěl pak Krpálek pro ČTK a Český rozhlas v dějišti šampionátu, když už měl na krku bronzovou medaili.

Šestadvace­tiletý Krpálek tak potvrdil svou extratřídu. Po triumfu na olympijský­ch hrách v Riu de Janiero se rozhodl, že přestoupí mezi těžké váhy, a vybojoval po zlatu na zmiňovaném turnaji v Turecku druhou medaili.

„Pro mě je tahle medaile hrozně cenná, protože je první velkou medailí ve váze nad sto kilogramů. Pro mě je to teď obrovský úspěch,“řekl Krpálek. „Do této kategorie jsem přestoupil teprve na začátku roku, ale už jsem vyhrál dost těžkých zápasů. Doufám, že na to navážu.“

V sobotu ráno to přitom na medaili nevypadalo.

„Blbě se vyspal, byl oteklý a bez chuti. Hlava chtěla, ale tělo nějak nefungoval­o,“líčil reprezenta­ční kouč Petr Lacina.

Juhana Mettise z Estonska rychle hodil, neměl čas se „rozeprat“, jak popsal trenér.

Pak nadešel onen duel s Nateou a ve čtvrtfinál­e byl nad Krpálkovy síly Gruzínec Guram Tušišvili, který celou soutěž nakonec ovládl.

„Medaili jsem viděl hodně daleko,“popsal český judista tehdejší stav mysli.

V odpoledníc­h opravách se však český hrdina, kterého hnali fanoušci, také za pomoci fyzioterap­eutky zmátořil.

Muži – do 90 kg: 1. Kukolj (Srb.), ...9. KLAMMERT. Do 100 kg: 1. Mammadov (Ázer.). Nad 100 kg: 1. Tušišvili (Gruz.), ...3. KRPÁLEK. Družstva: 1. Gruzie, ...ČESKO (PULKRÁBEK, JEČMÍNEK, PETR, KLAMMERT, KNÁPEK) vyřazeno v prvním kole.

Ženy – do 78 kg: 1. Tcheumeová (Fr.). Nad 78 kg: 1. Slucká (Běl.). Družstva: 1. Francie.

„Luuukááš Krpálek!“znělo halou.

Na tribuně seděla i manželka Eva s devítiměsí­čním synem Antonínem. „Atmosféra byla nádherná. Kvůli lidem jsem do toho dal maximum, i když jsem byl už dost zničený. Malý Tonda v přestávkác­h v rozcvičovn­ě ťapal po žíněnce. To bylo pro mě hezké rozptýlení,“popisoval táta Krpálek.

Světovou devítku Stanislava Bondarenka z Ukrajiny pak hodil na ipon. V boji o bronz přepral domácího obra Macieje Sarnackého díky chvatu o-soto-gari po dvou a půl minutách boje. „Jsem nesmírně šťastný,“rozplýval se.

Krpálek teď chce zesílit, ještě si přijde oproti ostatním judistům slabý. Držitel osmi medailí z velkých akcí si dělá zálusk na další při srpnovém mistrovstv­í světa v Budapešti. „Budu chtít udělat co nejlepší výsledek, doufám, že to bude podobné jako tady ve Varšavě,“přeje si.

Před olympijský­m šampionem stojí další velká výzva. Krpálek sní o ukončení šestileté neporazite­lnosti Teddyho Rinera, hvězdného Francouze, který ve Varšavě nestartova­l.

 ?? Lukáš Krpálek (v bílém) podlehl Gruzínci Guramu Tušišvilim­u. V duelu o třetí místo pak porazil Poláka Macieje Sarnackého a získal bronz. FOTO ČTK ?? V semifinále
Lukáš Krpálek (v bílém) podlehl Gruzínci Guramu Tušišvilim­u. V duelu o třetí místo pak porazil Poláka Macieje Sarnackého a získal bronz. FOTO ČTK V semifinále

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia