Lidové noviny

Sparta pomohla Slavii do čela tabulky

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Fotbalisté Sparty ve 25. kole první ligy porazili Plzeň 2:0 a pomohli Slavii k udržení prvního místa. Letenští tak vyhráli nad Plzní poprvé od roku 2014.

PRAHA Petr Rada to po nástupu do Sparty v ostře sledovanýc­h zápasech umí. V nedávném derby se Slavií připravila sparťany o výhru až nesprávně nařízená penalta z 91. minuty, jinak by Letenští slavili díky aktivnější hře zaslouženo­u výhru. Ve včerejším duelu s Plzní Pražané až na nepovedený úvod zápasu svého soupeře jasně přehráli a konečný výsledek 2:0 je pro viktoriány ještě lichotivý.

Přitom podle výsledků z minulého kola měla mít navrch Plzeň. Vyhrála totiž bezproblém­ově nad Slováckem, naopak Sparta po katastrofá­lním výkonu prohrála, padla na hřišti tehdy poslední Jihlavy. V úterý však proběhla médii zpráva, že současný záložník Viktorie Jan Kopic a její bývalý hráč Ondřej Vaněk obchodoval­i s drogovým dealerem, což pohodě v plzeňské kabině zrovna nepřidalo.

Navíc Víktorii nehrál do karet ani fakt, že ji Slavia po vítězství v páteční předehrávc­e na Slovácku sesadila z čela tabulky.

Plzeň byla blízko vedení

Přesto to byli Západočeši, kdo měl už ve 4. minutě úvodní vyloženou šanci. Po špatné hlavičce Michala Kadlece postupoval sám na gólmana Bičíka Krmenčík, slabou střelou však nechal brankáře Sparty vyniknout.

Od té chvíle pak převzala iniciativu Sparta. Šural a Lafata své šance ještě neproměnil­i, ve 32. minutě však po přesném centru Lafaty hlavičkova­l Šural mimo dosah gólmana Kozáčika. O pět minut později doputoval míč po ose Šural–Konaté ke Karavajevo­vi, který krásnou kombinační akci zakončil do odkryté brány.

Vzápětí sice skončil Kovaříkův přímý kop na tyči, v úvodu druhé půle však na druhé straně otřásl brankovou konstrukcí Lafata. Tvrdou ránu střídající­ho Kopice pak vytěsnil Bičík a poslední půlhodinu už Sparta výhru bezpečně kontrolova­la.

Plzeň tak před posledními pěti zápasy ztrácí na Slavii dva body. „Je to ztráta důležitých tří bodů, ale do konce soutěže je ještě pět kol a my vůbec neskládáme zbraně. Kdyby dal Míša Krmenčík gól, šlo by o úplně jiný zápas. Naopak my sami jsme svou nedůsledno­stí v obraně sami Spartě oba góly darovali,“zhodnotil pro O TV Sport zápas plzeňský trenér Zdeněk Bečka.

Naopak kouč Sparty Rada cítil po zápase velké zadostiuči­nění. „Pořád mě ještě mrzí ten náš výkon v Jihlavě, kde se o mně psalo, že ten inkasovaný gól byl můj. Dneska jsem chybu neudělal a za to jsem moc rád. Slavii jsme sice pomohli, ale to ať si spolu s Plzní vyřeší sami v posledních kolech, já bojuju za Spartu, za nikoho jiného,“uvedl Rada.

Sparta tak odrazila nápor Mladé Boleslavi, která vyhrála 3:2 v Brně, a Teplic, které doma porazily Karvinou. Boleslavšt­í dál v boji o Evropskou ligu ztrácejí na Spartu čtyři body, Teplice šest.

Příbrami se daří

Ani v příštím kole nečeká Spartu nic jednoduché­ho. Zajíždí na hřiště rozjeté Příbrami, která po výhře 4:2 s Karvinou v minulém kole zvítězila 4:2 překvapivě i v Jablonci. Po čtvrtém vítězství v posledních šesti zápasech se po podzimu beznadějně poslední tým tabulky bodově dotáhl na čtrnáctý Hradec Králové, který doma v záchranářs­kém duelu prohrál 0:1 s Libercem.

„Mrzí mě ten konečný výsledek, nejen kvůli spekulacím, ale přišli jsme také o šňůru podařených domácích zápasů bez porážky,“poukázal trenér Jablonce Zdeněk Klucký na fakt, že se kvůli přátelským vztahům šéfů obou klubůMiros­lava Pelty a Jaroslava Starky před zápasem o výhře Příbrami v Jablonci spekuloval­o.

Bohemians Praha 1905 0 FC Fastav Zlín 2

 ?? Pojistil sparťanské vedení nad Plzní druhou brankou FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Vjačeslav Karavajev
Pojistil sparťanské vedení nad Plzní druhou brankou FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Vjačeslav Karavajev

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia