Lidové noviny

Karlovy Vary sestupují z extraligy

Výsledky baráže o extraligu

- TOMÁŠ KUBÁNEK

KARLOVY VARY / PRAHA Dvě dekády se drželi mezi domácí elitou, v roce 2009 dokonce slavili mistrovský titul. Teď, na konci jubilejní dvacáté sezony, hokejisté Karlových Varů z extraligy sestupují.

„Je to velké zklamání a pocity se moc nedají popsat. Vše je čerstvé. Nepodařilo se nám zachránit extraligu, takže hodnocení sezony je negativní,“hořekoval kapitán Energie Václav Skuhravý, který v klubu slavil i zisk historické­ho titulu.

Západočech­ům k udržení v nejvyšší soutěži nepomohla ani těsná domácí výhra 1:0 v závěrečném kole baráže nad posledními Českými Budějovice­mi.

„Věděli jsme, že záchranářs­ký osud nemáme ve svých rukách. Měli jsme hodně improvizov­anou sestavu, máme spoustu zraněných hráčů. Zápas jsme zvládli, vyhráli jsme nejtěsnějš­ím možným výsledkem. Kluci to odbojovali, i když jsmeměli i velké štěstí. Nicméně sezona pro nás dopadla špatně,“smutnil asistent trenéra Energie Mikuláš Antonik.

Sestup je odrazem dlouhodobě špatné ekonomické situace západočesk­ého klubu. Po zisku titulu v roce 2009 už Vary hrály s jedinou výjimkou pouze o záchranu.

„Za naším propadem určitě stojí finanční stránka, kraj není moc silný. Je zde nejméně lidí v celé republice, není tady dálnice na Prahu. Můžeme být rádi, že nás Sokolovská uhelná a další firmy sponzorují. Jsou zlaté,“uvedl osmatřicet­iletý Skuhravý a ocenil i podporu zástupců města a kraje.

Již několik sezon se dokonce nahlas mluvilo o možném prodeji extraligov­é licence, nakonec však majitel Karel Holoubek dokázal extraligov­ý tým ve městě vždy udržet. Letos ale, i když sportovní cestou, už padá klub o patro níž.

Pardubice se zachránily

Naopak velkou úlevu prožívají v Pardubicíc­h. Východočec­hům se zpackanou sezonu podařilo zachránit za pět sekund dvanáct, když v posledním kole prolínací soutěže před vyprodaným hledištěm udolali již jistě postupujíc­í Jihlavu 4:2.

K udržení pozice znamenajíc­í účast v nejvyšší soutěži před Karlovými Vary stačila Východočec­hům proti Jihlavě jakákoli výhra. Za ní Dynamo rázně šlo od prvních chvil a ve 4. minutě vedlo už 2:0. „Začali jsme velice dobře, aktivně, šli jsme do vedení 2:0, gól na 1:2 nás ale nepochopit­elně zabrzdil,“říkal po utkání trenér Miloš Holaň, jenž pardubické mužstvo převzal letos v lednu.

Vítěznou třetí branku pak přidal symbolicky pardubický matador a kapitán Rolinek. „Kdybych

12. kolo: Karlovy Vary - České Budějovice 1:0 (29. Flek), Pardubice - Jihlava 4:2 (2. M. Bárta, 4. M. Beran, 41. Rolinek, 44. Ovčačík - 6. Březina, 46. J. Skořepa).

Konečná tabulka: 1. Pardubice 20 bodů, 2. Jihlava 20, 3. Karlovy Vary 19, 4. České Budějovice 13. Pardubice a Jihlava si vybojovaly účast v extralize, Karlovy Vary a České Budějovice budou hrát 1. ligu.

ho nebo Petra Čáslavu mohl naklonovat... Mužstvo hrabalo na pár lidí,“vyzdvihl Holaň opory. „Obrovský dík patří i Martinu Růžičkovi v brance. Bylo to z jeho strany nějaké znovuvzkří­šení, mančaft držel celou baráž.“

 ?? Marek Baránek smutní po sestupu Energie do první ligy FOTO ČTK ?? Karlovarsk­ý
Marek Baránek smutní po sestupu Energie do první ligy FOTO ČTK Karlovarsk­ý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia