Lidové noviny

Náš byt, naše štěstí, náš úděl

-

mít k dispozici shodné výstupy a dokumenty, jakými disponuje sám katastráln­í úřad. Poplatek za výstup činí 50 Kč za každou listinu formátu A4.

Jakmile Eva a Adam podepíší kupní smlouvu a příslušný advokát podá návrh na vklad (poštou nebo datovou schránkou), mohou bezplatně sledovat stav vkladového řízení i postup příslušnéh­o správního orgánu až do pravomocné­ho konce řízení. Z databáze se dá přehledně zjistit i věcné břemeno nebo služebnost (například že původní vlastník rekreačníh­o domku má právo v objektu až do své smrti bydlet nebo že vlastník sousedního pozemku může brát vodu ze studny umístěné na hranici).

Co se stane, když koupí byt jen jeden z manželů

Manželé Novákovi koupili byt i rekreační domek za trvání manželství, proto obě nemovité věci získali do společného jmění a tento údaj je také evidován u katastráln­ího úřadu. V obou případech také byli oba stranami smlouvy a účastníky vkladového řízení.

Zvláštní charakter SJM znamená, že bez souhlasu druhého nemůže jeden z manželů byt či domek prodat, zatížit, zastavit ani darovat. I kdyby jeden zmanželů smlouvu sepsal, katastráln­í úřad by ji odmítl přijmout.

Mohlo by se ovšem stát, že by Adam sám na sebe koupil lyžařský apartmán v Krkonoších (právně se jedná o bytovou jednotku). Informace o tom, zda je kupující svobodný nebo ženatý, není nezbytnou součástí smlouvy, proto by katastr kupní smlouvu přijal a bytovou jednotku zapsal jako Adamovo výlučné vlastnictv­í.

Pokud by tuto skutečnost Eva zjistila, mohla by požádat o změnu zápisu v evidenci nemovitost­í. Jak jsme si totiž řekli v úvodních dílech našeho seriálu, vše, co manželé získají za trvání manželství, stává se součástí společného jmění. Apartmán by tak byl v SJM, i když bude v evidenci nemovitost­í veden jako Adamovo výlučné vlastnictv­í.

Vlastní, anebo nájemní byt?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia