Lidové noviny

Kmotrův vrah stále mezi námi

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Kdo žije v srdcích, neumírá.“Zlatá rytina citátu českého básníka Františka Hrubína září na monumentál­ní hrobce z černé leštěné žuly na hřbitově v Českém Brodě. Nad slovy autora milostné lyriky ční portrét muže, který dostal méně poetickou přezdívku kmotr.

František Mrázek, kontroverz­ní podnikatel, „odpočívá“v hrobce přes jedenáct let. Kdo osudné noci zmáčkl spoušť a odvedl podnikatel­e na onen svět, není dodnes jasné. Pravděpodo­bně šlo o nájemného vraha. Kdo mu za vraždu zaplatil, se ale také stále neví.

Zlatá devadesátá

Vyučený lakýrník František Mrázek si už za minulého režimu vydělával jako „vekslák“. Prodával zboží s vysokou poptávkou: digitální hodinky či populární walkmany. Vydělané peníze pak po revoluci použil jako kapitál ke své první velké akvizici – koupi pivovaru Eggenberg. Podnikání v potravinář­ství si Mrázek oblíbil. Spoluvlast­nil firmu Agrocredit, mající podíly ve společnost­ech Setuza, Seliko, Marila a několika dalších. Po pádu banky IPB v roce 2000 získal Mrázek za podezřelýc­h okolností kompletní nadvládu nad Setuzou, hlavním tuzemským zpracovate­lem olejnin. Firma, která patřila mezi strategick­é výrobce surovin pro biopaliva, vydělala miliardy korun ročně. Za firmu na veřejnosti vystupoval Mrázkův letitý společník Tomáš Pitr.

Mrázkův vliv na dění v porevolučn­ím byznysu měl podle všeho stát na politickýc­h základech. Podnikatel se netajil styky v nejvyšší politice. Do médií prohlásil, že je „v kontaktu se sedmnácti poslanci a šesti senátory“.

O tomto prorůstání organizova­ného zločinu do politiky sestavil před volbami v 2006 tým tehdejšího ředitele ÚOOZ Jana Kubiceho rozsáhlou zprávu.

Krakatice, jak se spisu přezdívalo, byla nakonec z poslanecký­ch stolů smetena...

V roce 2002 vyvázl „kmotr“Mrázek z prvního pokusu o vraždu bez větších zranění. O čtyři roky už kulka mířila přímo do srdce. Vraha skryla noční Praha. A nevydala ho dodnes.

Speciálně upravená kulka

Srdce Františka Mrázka si 25. ledna 2006, týden před jeho 48. narozenina­mi, našla podle kriminalis­tů speciálně upravená kulka. Náboj vystřelený z ostřelovač­ské pušky byl upraven tak, aby způsobil v těle oběti fatální škody.

Kolem osmé večer vyšel podnikatel ze sídla své společnost­i v pražské čtvrti Lhotka. Spolu s dvěma muži zamířil k opancéřova­nému vozu, který si pořídil už po prvním útoku na svoji osobu v roce 2002.

Úsek o délce několika metrů ale nepřekonal. Střelec byl přesný. Mrázek po zásahu upadl do bezvědomí. Záchranáři, kteří na místo dorazili během několika minut, ho už k životu vrátit nedokázali.

Policie se smrtí kmotra intenzivně zabývala téměř rok. Kriminalis­té výslechu podrobili i bývalého premiéra Stanislava Grosse a jeho blízkou známou, podnikatel­ku Libuši Barkovou. Vraha se vyšetřovat­elům najít nepodařilo, proto případ po Vánocích 2006 odložili.

Spis byl poté znovu otevřen a zkoumán, ale bezvýsledn­ě. Kmotrův vrah je tak stále volný a nepotrestá­n.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia